PentaxForums.com

Go Back PentaxForums.com > Aparaty Pentax > Pentax DSLR dyskusja > Porównanie: 35mm, APS-C (dużo fotek)

Pentax DSLR dyskusja Dyskusja na temat Pentax Digital SLR tryby, techniki, eksploatacji i problemów tutaj (K-7, KX serii K i serii * ist D).

Reply
Tłumaczenia: Chinese Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Korean Norwegian Polish Portuguese Russian Slovak Spanish Swedish  
Show Printable Version Search this Thread
05-29-2009, 01:26 PM   #1
Starszy Użytkownik

Porównanie: 35mm, APS-C (perspektywy i FOV)

Ten post jest jedynie wskazać na przykłady 35mm pełną klatkę (FF) w porównaniu APS-C.
Kiedyś mój K1000 ładowane z Kodak Gold 200 i mój * ist D zestaw do ISO 200.
Każde zdjęcie użyłem statywu z głowy szybkie zwolnienie, abym mógł zmienić kamery bez poruszania nogami statywu.
Zwróciłem bardzo niektórych matte focusing screen w tym samym miejscu w każdym przykład korelacji. To niemal eliminuje wszelkie błędy w podobnym składzie ze względu na różnice w zasięgu wizjera, 91% dla K1000 i 95% dla * ist D, Jeśli dobrze pamiętam.

Na wszystkie obrazy, z wyjątkiem "bokeh" badania, po raz pierwszy użył tego samego obiektywu, aby pokazać równoważne perspektywy, a następnie użyłem mojego małego różnych powiększeń pokazać odpowiednik pola widzenia.

Perspektywa vs Pole widzenia
W przypadku korzystania z niektórych ogniskowych obiektywu i długości pobytu dokładnie takiej samej sytuacji, nie ma znaczenia, jakim formacie użyć, zdjęcia będą miały tę samą perspektywę, ale mniejszy format bardziej przycięty obraz będzie.

Aby uzyskać tym samym polu widzenia, trzeba korzystać z różnych ogniskowych w zależności od formatu. Tu 1.5 wchodzi w grę z APS-C w porównaniu FF.

To właśnie dawać i brać wkracza do gry na całego APS-C vs FF argumenty. Albo użyć tej samej długości ogniskowej obiektywu o APS-C aparatu w celu uzyskania zbiorów wersji FF perspektywy lub użyć równoważną pole widzenia ogniskowej. Problem z odpowiadającymi im pole widzenia ogniskowej jest to, że będzie mniej "kompresji" w obrazie w porównaniu do FF perspektywy. Z mniej kompresji głębokości zmian dziedzinie, które mogą być lub nie być pożądane.

Zamierzam wykazać różnice w zdjęcia brałem. Nie twierdzę, format jest lepszy od innych, każdy ma swoje mocne i słabe strony. Prosimy nie bash format lub innych lub dostać się do ogrzewanych / debata sensu. Ten post jest wyłącznie dla przykłady obu formatów, tworzyć własne wnioski.

Pierwszy przykład
Wiszące Roślin w Gazebo

Click on the image to view it in a larger size
Kliknij na obrazek by zobaczyć go w większym rozmiarze

K1000 - Pentax - 50/ 1.4 @ f5.6 1 / 250

* ist D - Pentax - 50/ 1.4 @ f5.6 1 / 250

* ist D - Pentax-FA 28-90 @ 34mm/ 5,6 1 / 250
34 * 1,5 = 51, gdzie znajduje się mogę dostać się do 50mm z moim zoom.

Drugi przykład

Ogrodzenie Post

K1000 - Star D 135/ 2.8 @ f5.6 1 / 1000

* ist D - Pentax-FA 28-90 @ 90mm5.6 1 / 1000
90 * 1,5 = 135

Trzeci przykład
Basen z Gazebo
W tym przykładzie, najpierw wziął zdjęcie z K1000, gdzie krawędzie stanowisk pawilony były tylko na krawędzi ramy. Następnie kopię zapasową z moim * ist D na statywie, aby uzyskać podobny kadrowanie.

K1000 - Pentax-M 50/ 2@5.6 1 / 500

* ist D - Pentax-M 50/ 2@5.6 1 / 500

Przykład czwarty
Apple w kuchni

K1000 - Pentax - 50/ 1,4 @ 1,4 1 / 60

* ist D - Pentax - 50/ 1,4 @ 1,4 1 / 60

* ist D - Pentax-FA 28-90 @ 34mm/ 4 1 / 10

* ist D - Kiron 28/ 2 @ f2 1 / 50

Zapasowa 1,5 nogi i podniósł się o 4 cm.

Przykład V
Apple na to Side (Bokeh Porównanie)

K1000 - Pentax - 50/ 1,4 @ 1,4 1 / 60

Przykład szósty
Ostrości na Apple
Jest to najbliżej mojego 50/1.4 będzie się koncentrowała.

Pentax K1000 - 50/ 1,4 @ 1,4 1 / 30

* ist D - Pentax - 50/ 1,4 @ 1,4 1 / 30

W kolejnych badaniach, po raz pierwszy wzięła portret z moim K1000 następnie wykorzystywane samej ogniskowej na mój * ist D, a następnie wykorzystywane Odpowiednik długości ogniskowej na mój * ist D. Byłam w tym samym miejscu dla każdego przykładu i na kolejne przykłady Próbowałem mojej mocy, aby wybrać odległość, aby przechowywać podlegać takiej samej wielkości i miejsca w wizjerze.

Przykład siódmy
Portret Teleobiektywy

K1000 - Pentax-FA 80-200 @ 200mm F8 1 / 60

* ist D - Pentax-FA 80-200 @ 200mm F8 1 / 60

* ist D - Star D 135/ 2,8 @ F8 1 / 60
135 * 1,5 = 202,5

Przykład ósmy
Mid-teleobiektyw Portret

K1000 - Star D 135/ 2,8 @ F8 1 / 250

* ist D - Star D 135/ 2,8 @ F8 1 / 250

* ist D - Pentax-FA 28-90 @ 90mm F8 1 / 250

Przykład dziewiąty
Portret Normal

K1000 - Pentax - 50/ 1,4 @ F8 1 / 250

* ist D - Pentax - 50/ 1,4 @ F8 1 / 250

* ist D - Pentax-FA 28-90 @ 34mm F8 1 / 250

Przykład X
Portret Wide

K1000 - Pentax-FA 28-90 @ 28mm F8 1 / 250

Nie mam na tyle szeroki, ogniskowa do porównania na mój * ist D.

Edit: Film został opracowany i zeskanowane w lokalnych Walgreens i Digitals zostali rozstrzelani w Pentax RAW i automatycznie konwertowane na jpeg przez Google Picasa 3, gdy wysłał.

Ostatnio edytowane przez zplus; 01-02-2010 w 12:26.

05-29-2009, 01:35 PM   #2
and
Pentaxian

Wielkie porównanie! Muszę powiedzieć, że niezależnie od FF i APSC ujęć filmu świetnie wyglądają w porównaniu do istD wyraźnie zyskać do filmu nie.

Dziękujemy za wszystkie prace przy wdrażaniu tym razem, dobrze jest mieć przykłady zdjęcie do wykazania

teraz być ostrożny tego nie robi wątku przyciągnąć ten tłum:
http://www.pentaxforums.com/forums/e...ight-club.html

Obawiam się, co będzie ... szybko ...

W czerwonym narożniku: FF-For-Pentax-teraz Pro zespół Wresteling
aaaaand w niebieskim narożniku: APSC-For-Life wyłączników kości

mecz nr 789 w serii, która będzie nieprzerwanie do wieczności.

pozwala przygotować się do ruuuumble

05-29-2009, 02:04 PM   #3
Pentaxian

Mam K10D i KM ... oba mają więcej MP w czujnik i są bardziej zaawansowane technologicznie niż istD.

Mam też 3 Pentax Film Cameras ... S1A, ES II i K1000.

Jestem zaskoczony oczywistych różnic w jakości pomiędzy K1000 i istD.

Chociaż myślę, że moja 3 Pentax kamery doskonałe jakości zdjęcia .. tak mój K10D i KM.

Jestem zaskoczony jakością zdjęć wykonanych z istD aparatu cyfrowego w porównaniu do K1000. Twoje K1000 ma bardzo dobre zdjęcia, co by się spodziewać, ale pix z cyfrowego ....? Ale cyfrowego nie jest w tej samej klasie jak K1000.

Nie wiem jak to wytłumaczyć, że.

Zarówno moja K10D i KM robić świetne zdjęcia ... tak samo dobrze i myślę, że lepiej niż my Pentaxes filmu ... nawet lepiej niż mój stary Leica Rangefinder.

Jestem ciekaw, czy istD działa prawidłowo?

05-29-2009, 02:06 PM   #4
Strona Supporter

To naprawdę 7-gi przykład pokazuje różnicę szerokości film film btw i cyfrowe, przynajmniej jak istD dotyczy.

05-29-2009, 02:21 PM   #5
Starszy Użytkownik

Originally Posted by and View Post
Muszę powiedzieć, że niezależnie od FF i APSC ujęć filmu świetnie wyglądają w porównaniu do istD wyraźnie zyskać do filmu nie.
Originally Posted by lesmore49 View Post

Jestem ciekaw, czy istD działa prawidłowo?
Originally Posted by jboyde View Post
To naprawdę 7-gi przykład pokazuje różnicę szerokości film film btw i cyfrowe, przynajmniej jak istD dotyczy.
W istocie dla wszystkich. Tak, my * ist D jest do bani, jest bardzo stary, dlatego wolę mojego K1000s cyfrowej już teraz, a także, dlaczego nie mogę się doczekać mojego K-7 przyjechać!

Thanks for commenting, btw!

05-29-2009, 03:37 PM   #6
mer
Pentaxian

Zasady film, nie do rozerwania się pęcherzyków, ale film jest jeszcze o wiele lepiej niż K7 moim skromnym zdaniem

05-29-2009, 03:48 PM   #7
Junior Member

Wow Różnice są po prostu niezwykłe. To naprawdę pokazuje Aparaty cyfrowe mają długą sposobów, aby przejść ...... zakres dynamiki ... kolory .... pomiarów ....

Dzięki naprawdę otworzyła mi oczy

05-29-2009, 03:59 PM   #8
Strona Supporter

Zplus,

Dzięki za pracę nie tutaj.

Jestem naprawdę zaskoczony DOF differance na ekwiwalent ogniskowych. Zwłaszcza zdjęcia z płotu.

Wiele apreciated!

05-29-2009, 04:04 PM   #9
Strona Supporter

Teraz uwielbiam film, ale myślę, mówiąc, że cyfrowa jest jeszcze dogonić film na tego rodzaju ujęć jest rodzaj nieuczciwej konkurencji. Dlaczego? Jeśli porównać soczewek wykorzystuje do FOV porównania, lepsze soczewki są na K1000. Do zdjęć, które korzysta z tego samego obiektywu i nadal wyglądają nieco gorzej, myślę, wszystkich zdjęć cyfrowych Potrzebuję postprocessingu uchwycić jego prawdziwe piękno. Op państwa nie zrobił, czy pp"d obrazów lub nie, ale jestem przy założeniu, że nie pp"D. Niektóre zdjęcia nie są również poprawione na białym dział równowagi

Film i cyfrowe ma to dobre strony, ale uważam, że cyfrowe rzeczywiście dogoniła filmu w tego rodzaju "normalne" zdjęcia.

DOF Różnica ta nie może być kwestionowana, choć Film (ramka Full) ma jeszcze bardziej DOF kontroli ...

FOV Kompresja mądry myślę, że oni po prostu inny, nie lepiej. Choć aby być uczciwym i nie korzystają z 50mm na filmie nieco więcej niż 35mm na APS-C, jeśli coś dla DOF kontroli.

Ostatnio edytowane przez Andi Lo; 05-29-2009 w 04:11 PM.

05-29-2009, 07:58 PM   #10
Starszy Użytkownik

Originally Posted by mer View Post
Zasady film, nie do rozerwania się pęcherzyków, ale film jest jeszcze o wiele lepiej niż K7 moim skromnym zdaniem
And yes, I love film więcej niż cyfrowych, ale K-7 z pewnością jest lepiej niż my * ist D. Mój film nigdy nie zostanie zastąpiony.

Originally Posted by Andi Lo View Post
Op państwa nie zrobił, czy pp"d obrazów lub nie, ale jestem przy założeniu, że nie pp"D. Niektóre zdjęcia nie są również poprawione na białym dział równowagi
Dzięki za wskazanie na to uwagę.
Film został opracowany i skanowane przez lokalne Walgreens.
Digitals zostali rozstrzelani w Pentax RAW i automatycznie konwertowane do formatu JPEG przez Google Picasa 3, bez mojego wkładu w PP.

05-29-2009, 11:52 PM   #11
Strona Supporter

Originally Posted by zplus View Post
And yes, I love film więcej niż cyfrowych, ale K-7 z pewnością jest lepiej niż my * ist D. Mój film nigdy nie zostanie zastąpiony.
Dziękujemy za zplus pracy!

Myślę Twoich * ist D licznik jest wyłączony o 1 przystanek, a balans bieli musi być poprawiona, ale nie ma wątpliwości co do różnicy przejścia tonalne i dynamiki.

Moje własne znacznie mniej formalnych porównania zdają się potwierdzać to, co już wykazano, która jest jedną z przyczyn wciąż strzelać film tak często, jeśli nie więcej niż cyfrowe.

05-30-2009, 01:39   #12
Lojalnym członkiem

Bez 100% upraw i wiedząc, postprodukcji, to nie jest FF vs aps-c, ale vs film digi wątku. Muszę powiedzieć, zdjęcia filmowe są mile lepiej, kolory i dźwięki są daleko poza wszystko, digi wyprodukowane.

05-30-2009, 02:30   #13
Strona Supporter

Originally Posted by Cosmo View Post
Bez 100% upraw i wiedząc, postprodukcji, to nie jest FF vs aps-c, ale vs film digi wątku. Muszę powiedzieć, zdjęcia filmowe są mile lepiej, kolory i dźwięki są daleko poza wszystko, digi wyprodukowane.
Znów w obronie cyfrowe, myślę, że cyfrowe zdecydowanie potrzebuje jakiegoś PP wydobyć magię. Jest to również, co jest ładne IMHO o filmie, że koszt pieniądza, ale nie wiele czasu, aby uzyskać dobre wyniki w zakresie DR, kontrastu i kolorów (to tylko kropla w Walgreens), a cyfrowy jest prawie dokładnie odwrotna

Korzystanie 50mm, jak to mają być stosowane chociaż ... To bezcenny

I dzięki za zplus pracy! Ja już teraz odczuwa skutki FOV zmian, ponieważ przy użyciu folii i wypróbowanie 35 / 2 na cyfrowe i tego wątku wynika, że naprawdę dobrze.

05-30-2009, 05:16   #14
Pentaxian

Patrząc na te dość szybko powiedziałbym ci się prawdopodobnie lepiej czują się za film. Niektóre z ostrość i ekspozycję na obrazy cyfrowe są wyłączone. A także jestem wątpić korzystania post-processing do najlepszych, coś, co należy zrobić dla cyfrowych do butów. Nie chodzi tu tyle krytyki zachęcanie do naprawdę przyjrzeć się temu, co robisz i jak można go poprawić. Nawet z K-7.

Nie widzę powodu, cyfrowy nie może być tak dobre, jak 35mm film, choć z pewnością szczególnie wygląda łatwiej z filmowej.

Przybytek

stolik nocny

Obie te są zdjęcia z K20D ale nie powiedziałbym, że krzyk "cyfrowe".

Ostatnio edytowane przez rparmar; 05-30-2009 w 05:27.

05-30-2009, 05:21   #15
Pentaxian

Dodaj do ulubionych

.

Doskonałe porównanie, dziękujemy za poświęcenie czasu, aby to zrobić.

Ten wątek powinien być zakładka i związane jako przykład, gdy błąd
ponad perspektywy vs FOV w odniesieniu do FL powstaje. Good job.

.

Reply

Narzędzia wątku Search this Thread
Search this Thread:

Wyszukiwanie zaawansowane