Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-01-2010, 09:00 PM   #1
New Member




Join Date: Feb 2009
Location: Sydney
Posts: 14
Is my tamron broken?

I recently purchased a Tamron 17-50mm f/2.8 for my K20D but it hasn't lived up to my expectations - the lens continually switches between autofocus and manual focus even though I've set it to AF-C or AF-S. Most of the time it also won't let me select a focus point (as in it will switch between the selected point and the centre point by itself).

I've tried cleaning the contacts on both the lens and camera but with no effect. Is the lens faulty or am I doing something idiotic?

12-02-2010, 01:29 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 42,816
The only time this even happened to me with a lens was when it wasn't mounted correctly (i.e. the screwdrive lever wasn't connecting properly), so I'd say that this sounds like a lens issue.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

12-02-2010, 02:58 AM   #3
Ash
Community Manager
Loyal Site Supporter
Ash's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Toowoomba, Queensland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 22,692
But the switching focus points sounds like a camera issue. Check your focus mode dial to ensure it is clicked onto a mode correctly, then test out your point selections with the 4 way controller.
12-02-2010, 05:26 AM   #4
New Member




Join Date: Feb 2009
Location: Sydney
Posts: 14
Original Poster
After playing around some more, I found that I can temporarily fix the problems by applying pressure to the lens (especially around the focus ring) - this makes me think its an issue with the contacts although externally they appear normal. I can also hear the screwdrive lever sometimes clicking out of place even though the lens appears to be mounted correctly.

I don't think its the body body though because my two other autofocus lenses work without a hitch.

So my new plan is to send this lens back and get myself a brand new 17-70 sigma instead - hopefully I won't miss the constant f/2.8 too much. At least I'll get some macro-like capability.

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
focus, k-mount, lens, pentax lens, slr lens, tamron
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tamron AF 28-300mm broken? lvinay Pentax SLR Lens Discussion 2 06-07-2015 08:47 PM
Lens is broken: broken mount nemo9439 Pentax SLR Lens Discussion 4 08-27-2010 09:52 AM
Broken dreams, broken camera brkl Post Your Photos! 3 03-10-2009 05:08 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:47 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top