Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-19-2011, 01:08 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
44M aperture/aperture pin issues

I recently purchased a 44M and seem to be having a couple of issues. Firstly, the aperture pin doesn't seem to budge. It looks as though it's half pressed in, and it wont budge at all. Is there any way to fix this?
Secondly, when I turn the aperture ring on the lens in auto mode, the aperture that the ring is set to doesn't match the aperture the lens is showing. So if I turn to f4, the lens is still wide open. It only starts to close around 5.6, but when you get to 16, and then switch to manual at 16, the hole is significantly smaller. Is this normal, and could it have anything to do with the pin being jammed?

Both these problems can be ignored by shooting in manual mode, but it is nice to be able to use the lens in auto mode.

09-19-2011, 02:11 AM   #2
Veteran Member
kcobain1992's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery
Posts: 1,409
Are you sure you know how it should function correctly?
On what body are you using it?

Last edited by kcobain1992; 09-19-2011 at 02:39 AM.
09-19-2011, 02:40 AM   #3
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
I'm just going by how my other lenses function.. It could be different, but I can't understand why the aperture pin would be jammed.
09-19-2011, 02:45 AM   #4
Pentaxian




Join Date: Oct 2010
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,663
Err, that 'auto' mode is usable in film cameras like "zenitar" with auto mode... If you use it with digital body, you can use cameras AV- mode and you should use it in switched in 'manual, not Auto'. When you are shooting in Av- mode camera will calculate that almost correctly for you. I think that you should avoid using it in AUTO anyway so that pin don't give to you extra problem. As you trun it at f2, that pin should be at lovest point, and it should not give to you any problems, when mounting and unmounting that lens.

I hope this helped. I assume you'v got a digital camera you are using it with...

09-19-2011, 02:47 AM   #5
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
I'm actually using it on my spotmatic F. I assumed it worked like the other m42 lenses I own and is able to be used in auto mode to allow for stop down metering. Maybe I'm wrong and the 44M can't be used in this way?
any explanation for why when I turn to say f5.6 the blades are still at f2, and at f8 they're at say f4?
09-19-2011, 03:01 AM   #6
Veteran Member
kcobain1992's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery
Posts: 1,409
I uploaded a short clip, sorry for the bad quality (had to prefocus and keep my hands in the focused area). If your lens does not function as shown, there is something wrong with it.

Notes:
At the beginning it is in M mode.
At 0:3 I am flicking the A/M switch.
At 0:8 I am turning the aperture ring while in A mode.
At 0:10 I am turning the aperture ring while in M mode.
At 0:18 I am pressing the aperture pin while in M mode.
At 0:21 I am pressing the aperture pin while in A mode.
09-19-2011, 03:04 AM   #7
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
Video is private!
09-19-2011, 03:06 AM   #8
Veteran Member
kcobain1992's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery
Posts: 1,409
Sorry, try now.

09-19-2011, 03:20 AM   #9
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
On my lens the pin is not able to be pressed in either modes..
09-19-2011, 03:29 AM   #10
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
When I turn the ring in A mode, the blades start to close at 5.6 and continue to do so. In manual they just close from 2.
Also, as I said, pin is stuck in both A and M modes
09-19-2011, 03:33 AM   #11
Veteran Member
kcobain1992's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery
Posts: 1,409
Oh I see, I can simulate your issue. So the aperture pin is stuck half-pressed. I guess you'll need a screwdriver to take the lens mount apart (4 flat screws) and see what's going on in there. Take some pictures too.
09-19-2011, 03:37 AM   #12
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
Alright I'll do that now, will give pictures. I'd make a video now but it seems like you know the issue
09-19-2011, 03:40 AM   #13
Veteran Member
kcobain1992's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery
Posts: 1,409
Video not necessary. But first, before disassembly, you may try with a pair of pliers to move that stuck pin in and out. It may free it. Just don't force it too hard.
09-19-2011, 04:05 AM   #14
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
well i've taken the back plate off. I accidentally unscrewed the screw that held the manual/A switcher in place and a tiny little ball fell out.. You wouldn't happen to know where it goes back?

I can't budge the pin.. It's weird. here are a few pictures.

Here's the little ball


overhead view


side view
09-19-2011, 04:36 AM   #15
Inactive Account




Join Date: Aug 2011
Posts: 19
Original Poster
OK - I fixed the pin I think.. Had to bend it with pliers, I should've read that part before taking the back off. I can't figure out where this little ball goes, if I screw the M/A switch on without it it's limp and doesn't hold..
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
44m, aperture, auto, issues, k-mount, lens, mode, pentax lens, pin, slr lens
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FA35mm aperture issues... help! buster110 Pentax SLR Lens Discussion 6 11-24-2010 09:55 AM
M42 auto-aperture pin dilemma RioRico Pentax SLR Lens Discussion 21 11-10-2010 02:00 PM
Issues with K10D and aperture figmental1978 Pentax DSLR Discussion 23 09-19-2010 09:33 PM
Aperture pin on Helioses (Heliii?) MrCynical Pentax SLR Lens Discussion 11 03-01-2010 06:51 PM
M42 Voigtlander 90 Aperture Pin Problem Sirfishalot Pentax SLR Lens Discussion 4 01-15-2010 02:33 PM



All times are GMT -7. The time now is 02:38 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top