Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-12-2012, 12:58 PM   #1
Veteran Member
stormtech's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: In the boonies (NW Penna)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,670
FA* 300 f4.5 Owners Help Please

I recently purchased an FA* 300 f4.5 lens that was in need of repair as the lens would not manually focus (AF was fine). I sent it out to one of our most respected repair shops, and to my great surprise, the parts needed were found and the lens is working fine now - yeah!

But....when I first received the lens, beside the manual focus problem, there was something loose inside the lens. When you hold the lens horizontally in your hand, and gently rock it back and forth, you can hear/feel something moving inside.

Now that I have the lens back from repair, it still has the same "clunking" sound when you move it around. I asked the repair shop about this, and they said that there will always be some type of movement to allow for the focus mechanism, and that all is fine with the lens. They also said that they had the whole lens apart, and would have seen any problems when they reassembled it, which they did not.

The lens performs just beautifully with the IQ that it should have. It's just that this internal "clunking" sound bothers me, especially if I ever want to sell it.

So.....those of you with this lens - do you hear anything loose inside like I have explained above?

02-12-2012, 01:08 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 42,850
It's been a while, but as far as I recall, there was no such sound (except for maybe a little slack in the af/mf clutch itself).

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

02-12-2012, 01:20 PM   #3
Veteran Member
stormtech's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: In the boonies (NW Penna)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,670
Original Poster
Boy, little things like this really bother me until I can figure them out.

Taking a closer look, it seems the "clunking" noise I am hearing is coming from the front of the lens. After Adam posted about the focus clutch, I looked again to see if that is where it was coming from.

So while holding the lens vertically with the front element facing downward, using my finger (covered with a microfiber cloth) I gently pushed up on the front element - well what do you know - the front element moves when I push on it and makes the sound I am hearing.

I've emailed the repair shop again with my findings. It did seem strange to me that this would be "normal".

Edit to add - I'm shipping the lens back to the repair shop tomorrow - here's hoping that it is simple fix!

Last edited by stormtech; 02-12-2012 at 06:07 PM.
02-12-2012, 09:04 PM   #4
Veteran Member
wlachan's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Canada
Photos: Albums
Posts: 2,626
If it's just the front lens, tighten the retaining ring will do. However, it could also be the front lens group because there was no reason to disassemble individual lens for the lens to be repaired. Perhaps the lens was disassembled b4 you got it. Either way, it will be a simple fix which will take less than a min.

02-18-2012, 12:55 PM   #5
Veteran Member
stormtech's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: In the boonies (NW Penna)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,670
Original Poster
Thought I would update -

You were right wlachan - the front element set was loose - just received the lens back in tip-top shape.

I am so excited - since it is cold and snowing outside, I just took a couple point/shoot test shots - man I love the colors and sharpness. Can't wait to give it a go on a nice day when the weather is better. Why is it when you receive a new lens it's always terrible outside?

Last edited by stormtech; 06-25-2012 at 07:16 PM.
02-18-2012, 07:58 PM   #6
Site Supporter




Join Date: Oct 2009
Location: Philadelphia, Pa
Photos: Gallery
Posts: 764
Looks great, glad you got it working well.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
f4.5, fa*, fa* 300 f4.5, focus, k-mount, lens, pentax lens, repair, slr lens, sound
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Input from DA* 200mm Owners: Owners Regrets over 300mm ? BBear Pentax SLR Lens Discussion 57 08-12-2013 12:22 PM
SMC-K 300/4 vs Super Takumar 300/4 -- Tripod Mounts, image quality? tendim Pentax SLR Lens Discussion 2 03-20-2010 09:25 AM
Suggestion for Sigma 24-70 owners (or potential owners) joeyc Pentax SLR Lens Discussion 4 08-07-2009 03:12 AM
TESTED: Pentax 55-300 vs. Sigma 70-300 vs. Tamron 70-300 falconeye Pentax SLR Lens Discussion 22 05-14-2009 04:01 PM
Question for 55-300 lens owners TTQ225 Pentax SLR Lens Discussion 2 03-01-2009 02:32 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:35 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top