Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-31-2012, 09:12 PM   #1
New Member




Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Pentax 200mm f/2.8 autofocus not working?

Dear fellow Pentax users,
I rented a Pentax 200mm f/2.8 ED(IF) SDM smc P-DA for my k200 body. I mounted it and panicked, I could not take a picture. I switched to manual focus and it worked. I switched to auto and it seemed to work about every 6th time. What am I doing wrong? Am I at a wrong distance, is it broken? HELP!

05-31-2012, 09:17 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,982
Sounds like a broken lens perhaps. Either that, or it's not locking focus for some reason or other.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

05-31-2012, 09:20 PM   #3
New Member




Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Original Poster
Hm, broken lens is what I need to take wedding photos on Saturday...
05-31-2012, 09:26 PM   #4
Veteran Member
Anvh's Avatar

Join Date: Sep 2011
Posts: 4,616
Clean the contact and look what it does and place some freshly charged batteries or lithium batteries if you've them lying around in it, it might be enough to persuade the lens.

05-31-2012, 09:39 PM   #5
New Member




Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Original Poster
I will try that!
05-31-2012, 10:53 PM   #6
Pentaxian




Join Date: Nov 2008
Location: Bangalore
Photos: Gallery
Posts: 2,435
famous SDM issue may be?
06-01-2012, 02:20 AM   #7
Veteran Member
Anvh's Avatar

Join Date: Sep 2011
Posts: 4,616
QuoteOriginally posted by yusuf Quote
famous SDM issue may be?
Maybe but this the first time i hear it happening with the DA*200
06-09-2012, 01:29 PM   #8
New Member




Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Original Poster
This is what the company wrote me after I stated my problem: "The lens will not AF as you discovered on a Pentax K200. I wish you had emailed us first before you seleced the lens so we could have let you know that."
I am sorry - what? They never really gave me a reason. Is this true and why doesn't AF work with K200? Is it a full frame lens?

06-09-2012, 01:52 PM   #9
Veteran Member
Jodokast96's Avatar

Join Date: Oct 2007
Location: Erial, NJ USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,133
That's nonsense. The DA*200 has both screw and SDM drives, so it should work no matter what unless the lens is faulty. This is a DA*200 and not an FA*200, right?
06-11-2012, 02:26 PM   #10
New Member




Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Original Poster
The lens is; f/2.8 ED(IF) SDM smc P-DA - so I am assuming it is a DA, right?
06-12-2012, 08:01 AM   #11
Veteran Member
Anvh's Avatar

Join Date: Sep 2011
Posts: 4,616
QuoteOriginally posted by milka Quote
The lens is; f/2.8 ED(IF) SDM smc P-DA - so I am assuming it is a DA, right?
Yep.
P-DA, P stands for Pentax.
06-15-2012, 03:17 PM   #12
MJL
Site Supporter
MJL's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: The Canadian WetCoast
Photos: Albums
Posts: 365
K200 with DA* 200/2.8

When I sold my DA*200/2.8 to an older gentleman who use K200, he told me he has the same AF issue as you mentioned. He e-mail me later and said he find out that the AF on K200 will not work with that lens either in LiveView or Viewfinder mode. He was planning to use the lens to shot grandchildren and didn't tell me he has problem after that, so I presume he was able to work around this issue. I don't remember which Mode it is because I couldn't find the e-mail now.

Last edited by MJL; 06-15-2012 at 03:24 PM.
12-07-2012, 12:27 AM   #13
New Member




Join Date: Sep 2011
Posts: 10
My DA*200/2.8 (on a Pentax K5) did not autofocus 100 % from the beginning (october 2011). I did not use it very much at first, but recently I found out that it is 99 % "not functioning". I have to turn to "manual focus" both on the lens, and at the camera, turn the focus ring manually (several times to make the ring catch the "interior"), the back to autofocus. If lucky then it will autofocus for a few shots.
I have made complaint both to B&H (USA) and to Pentax Norway, but no one will explain, or take responsibility for this mess. (B&H wil not issue a world wide guaranty as I live outside US (Norway).

I should add that I brought camera and lens to a service-shop in Oslo (Camera&Videoteknikk) to let them check wether the problem was the lens or the camera. When I mountet the lens on a demo-camera, autofocus seemed to function 100 %. Changing back to my camera, autofocus suddenly seemed to function 100 % !! It stayed this way for the next week, then back to 100 % no function:-(

I am sorry to say that I am not happy with Pentax.
Knufo
12-07-2012, 08:20 AM   #14
Veteran Member
Jodokast96's Avatar

Join Date: Oct 2007
Location: Erial, NJ USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,133
QuoteOriginally posted by knufo Quote
My DA*200/2.8 (on a Pentax K5) did not autofocus 100 % from the beginning (october 2011). I did not use it very much at first, but recently I found out that it is 99 % "not functioning". I have to turn to "manual focus" both on the lens, and at the camera, turn the focus ring manually (several times to make the ring catch the "interior"), the back to autofocus. If lucky then it will autofocus for a few shots.
I have made complaint both to B&H (USA) and to Pentax Norway, but no one will explain, or take responsibility for this mess. (B&H wil not issue a world wide guaranty as I live outside US (Norway).

I should add that I brought camera and lens to a service-shop in Oslo (Camera&Videoteknikk) to let them check wether the problem was the lens or the camera. When I mountet the lens on a demo-camera, autofocus seemed to function 100 %. Changing back to my camera, autofocus suddenly seemed to function 100 % !! It stayed this way for the next week, then back to 100 % no function:-(

I am sorry to say that I am not happy with Pentax.
Knufo
If it did not work from the beginning, you should have just returned immediately. B&H gives you 30 days to figure out if the thing is damaged or not. No need to worry about guarantees or warranties. Sorry, but you dropped the ball by waiting.
12-08-2012, 10:29 AM   #15
MJL
Site Supporter
MJL's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: The Canadian WetCoast
Photos: Albums
Posts: 365
Ditto

QuoteOriginally posted by knufo Quote

I am sorry to say that I am not happy with Pentax.
Knufo
Pentax lenses IQ still top notch - but the electronics inside are light years behind.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
200mm, f/2.8, k-mount, pentax, pentax 200mm f/2.8, pentax lens, slr lens
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-5 + 18-55mm Wr - Autofocus not working?? hknymz Pentax K-5 11 02-29-2012 04:50 AM
Pentax-DA 35mm F2.4 AL autofocus not working mr_white Troubleshooting and Beginner Help 6 01-20-2012 04:01 PM
Grrr...autofocus on k-x not working rachcobb Troubleshooting and Beginner Help 9 01-10-2012 09:29 AM
Pentax K100D Super with Sigma 28-200mm lens - Not working? JSM Graphics Troubleshooting and Beginner Help 3 04-08-2011 09:35 AM
For Sale - Sold: FS: Pentax FA* 200mm f2.8 ED IF autofocus AF lens NEW US$1450 wlachan Sold Items 9 11-08-2008 04:53 PM



All times are GMT -7. The time now is 09:33 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top