Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-17-2008, 11:59 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Feb 2008
Posts: 5
Will you help this newbie set up her Sears 60-300....

I know about removing the pin...

What else do I need to do or know? I've been trying to search and I found some info on a thread...am I right to understand I can't use it in AF mode? Taking a trip this summer and will ot always be able to take the time to use Manual mode.....

THANK you!!!!!!

02-17-2008, 08:21 PM   #2
Veteran Member
Finn's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Phoenix
Photos: Gallery
Posts: 1,056
Well, it is a manual focus lens. Since you already know about the pin, I won't bother you with the details. If that's the lens I'm thinking of, it should have an "A" setting, so you should be able to use it in any exposure mode (P, Av, Tv, M) just fine.

Not a bad lens really, especially for the money. If you REALLY REALLY think you need autofocus, I'd suggest scrounging up $150 or so for a DA 50-200. Can't go wrong with that one.
02-18-2008, 08:09 AM   #3
Veteran Member
ericc's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Western Oklahoma
Posts: 406
This thread was started by my dearly departed twin over at dpreview about 2 years ago. It's worth a read.

The Canonical Stuck Lens Information thread: Pentax SLR Talk Forum: Digital Photography Review
02-18-2008, 10:21 AM   #4
Forum Member
ballgofar's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Rochester, NY
Posts: 87
I have what I would assume to be a similar lens, but it appears to have a different problem. I purchased a Sears 28mm f/2.8 off of ebay (pictures here) and it says on the bottom that it's a P/K mount. It fits into my K10d, but it doesn't twist all the way and lock into place like it should. I mean, I can still take pictures with it, but I have to hold it in place.

Is there something I'm doing wrong? Is there a modification I need to perform to make this work? I read the thread to which ericc supplied the link, but there are no examples of any lenses like mine.

(I wasn't sure whether to post this as it's own thread; if I should, someone let me know and I will do so.)

02-18-2008, 10:39 AM   #5
Senior Member




Join Date: Dec 2007
Location: Louisiana
Posts: 226
Can you take a picture of the mount? I have a Vivitar p/k,m which had to be mod. to work. Took me a whole 10 minutes using a hack saw blade. Hinman uses a dremel tool. https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-slr-lens-discussion/19602-dremel-t...ification.html
Try that and see if it helps.
02-18-2008, 11:48 AM   #6
Forum Member
ballgofar's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Rochester, NY
Posts: 87
Sorry, I thought I had multiple pictures in that album. I added the other pictures I took; if anyone wants me to take one at a different angle, let me know.

Cajuncutter, thanks for the link! That looks like the same type of mount. Do you think you can verify this for me by looking at the pictures I just added?

*edit: Never mind. I thought hinman's photos were pre-modification. It looks like it's different.
02-18-2008, 12:14 PM   #7
Senior Member
Slick's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 155
I have a Vivtar lens that had the same problem. With mine the mount was over tightened so the body of the lens would hit the camera before it would lock. I loosened the screws just a but and that solved it.
02-18-2008, 12:16 PM   #8
Forum Member
ballgofar's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Rochester, NY
Posts: 87
Do you mean the three main screws on the bottom? I just loosen those a little and it should work? Wow, thanks! I'll let you know if it works.

02-18-2008, 12:34 PM   #9
Veteran Member
Fl_Gulfer's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Florida Gulf
Photos: Albums
Posts: 3,033
Here is a tip I got from DPReview I couldn't find the link but I had it in my files.















02-18-2008, 01:46 PM   #10
Senior Member
Slick's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 155
Yep. On mine you could see that the lens body was down past the mount. I compared it to another lens and could see that there should be just a little bit of the mount showing.

Hope that works for you.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
k-mount, pentax lens, slr lens
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale - Sold: Manual Sears 135mm f2.8, Sears 80 - 200mm f4.0 Macro, Takumar Asahi 28-8 (Worl vytas Sold Items 5 10-08-2010 04:13 AM
Newbie trying to set up K7 grayboy Troubleshooting and Beginner Help 13 07-31-2010 08:18 AM
Newbie: Tamron 70-300 vs. 75-300. What's the diff? tdb Pentax SLR Lens Discussion 15 03-30-2008 07:21 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:39 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top