Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-18-2013, 04:57 PM   #1
New Member




Join Date: Sep 2013
Location: Toronto
Posts: 4
Sears 80-200mm PK-mount lens doesn't mount on K1000

Hello,
I just received a Sears 80-200mm f/4 macro lens in the mail today, but when I tried to mount it on my k1000, it gets stuck without fully mounting. The SMC Pentax-M 50mm f/2 lens that I've been using mounts perfectly. Here are pictures of the lens mount:

Top view:


Side view from aperture lever (or whatever it's called)


Photo of the body


Also, for reference, photos of the lens mount of the 50mm f/2


And from the side


If you guys could give me any suggestions that would be great.

09-18-2013, 06:48 PM   #2
Inactive Account




Join Date: Dec 2008
Location: North Carolina
Photos: Albums
Posts: 1,720
There shouldn't be any incompatibility problems with a K1000, it has the most basic version of the K mount.

Does it feel like it is hitting something solid and stopping or is there just increasing resistance?
09-18-2013, 08:52 PM   #3
New Member




Join Date: Sep 2013
Location: Toronto
Posts: 4
Original Poster
Yeah, it feels like it is hitting something solid and stopping. It doesn't want to turn that last half centimetre.
09-18-2013, 09:51 PM   #4
Site Supporter
davidreilly3207's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: South Jersey
Photos: Gallery | Albums
Posts: 570
The black flange that guards the aperture lever is too long, a common problem most people fix by filing it down. Remove the assembly before filing to prevent damage to the rest of the lens.

09-18-2013, 11:20 PM   #5
Inactive Account




Join Date: Dec 2008
Location: North Carolina
Photos: Albums
Posts: 1,720
QuoteOriginally posted by mdave13 Quote
The black flange that guards the aperture lever is too long, a common problem most people fix by filing it down. Remove the assembly before filing to prevent damage to the rest of the lens.
That lens doesn't have a flange on it at all, it does have an odd aperture lever configuration though, judging by the very nice pictures in this ad:
Sears Multi Coated 80 200mm F4 Lens for Pentax PK Constant App Zoom SN 840440220 | eBay

It wouldn't matter on the K1000 anyway since there are no PZ/SDM contacts to hit in the mirror box.

I'm not sure what it could be hitting, unless maybe one of the screws is catching on the lock pin. Have you tried mounting the lens with the lens release pressed?
09-19-2013, 08:32 AM   #6
Senior Member




Join Date: Aug 2012
Location: Doylestown, PA
Posts: 200
Maybe you could try to get a shot of the lens mount with the flash, or with a slightly of angle so the flash isn't bouncing straight back at the camera.

Two things:

1) Are you certain it's a K-mount lens? Sears did make some stuff in other mounts (Mamiya/Sekor CS, for example, although that would be tough to confuse with K)

2) If it is K-mount, and won't mount easily on your K1000, there is something wrong with it. As elliott said, check that the screws aren't protruding.
09-19-2013, 11:15 AM   #7
New Member




Join Date: Sep 2013
Location: Toronto
Posts: 4
Original Poster
1) I'm certain, because the letters "PK" are printed on the aperture ring.

2) No, the screws are not protruding from the back of the lens.

Here a couple of better photos of the lens mount:




Also, the ad that elliott posted also shows very good pictures of the lens.
09-19-2013, 11:35 AM   #8
Inactive Account




Join Date: Dec 2008
Location: North Carolina
Photos: Albums
Posts: 1,720
Those screws sit below the surface more than most, the one right beside the aperture tab will pass by the lock pin on the camera. The only thing I can think is the pin is catching in that screw hole. Try holding the lens release button on the camera as you mount it.

Failing that, I'm all out of ideas, everything else seems to be fine.

09-19-2013, 11:44 AM   #9
New Member




Join Date: Sep 2013
Location: Toronto
Posts: 4
Original Poster
I can see what you mean, but the lens release button doesn't move when I press on it with the lens half-mounted. I think that screw might be the culprit though.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
50mm, f/2, k-mount, k1000, lens, pentax lens, sears, slr lens, view
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lens doesn't mount on K-01 geirix Troubleshooting and Beginner Help 28 03-20-2013 05:53 PM
Sears lens doesn't fit my Pentax KM? ButtonMunch Pentax SLR Lens Discussion 15 02-16-2013 12:51 PM
Will a PK mount lens fit a K1000? theperfectionist Troubleshooting and Beginner Help 3 10-17-2011 12:01 PM
Sears lens with PK on aperture ring (K mount??) jqjones Pentax SLR Lens Discussion 3 02-16-2010 10:20 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:49 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top