Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-27-2008, 05:56 PM   #1
Inactive Account




Join Date: Jun 2007
Location: Leeds, NE UK
Posts: 220
Aperture Linkage - Vivitar MC 2x teleconverter

i've just picked up a Vivitar 2x teleconverter on ebay. I had my A 50mm on with Vivitar extension tubes - aperture linkage working fine. Swapped the teleconverter in for the extension tubes - problem... no aperture linkage. I don't mind doing things manually, but I was just intrigued as the teleconverter has the little aperature hook on one side and the piece on the other and they seem to move about okay. Is it an older mount or is mine broken? Or more likely... have i missed something? thanks!

03-27-2008, 06:09 PM   #2
Pentaxian
Lowell Goudge's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery | Albums
Posts: 15,312
I have a vivitar 2X-22 teleconverter and it supports automatic apature.

You should mount your lens on the TC first.

check that the apature indication moves when you turn the apature ring, this is almost flush with the lens mount,

then chefck that the apature activation lever opens the lens up, when it is stopped down
03-28-2008, 10:14 AM   #3
Inactive Account




Join Date: Jun 2007
Location: Leeds, NE UK
Posts: 220
Original Poster
As far as i can see both of the levers are moving fine. But I can have the lens on my camera working correctly, take it off, put the tele converter on the lens and everything seems to move fine when i turn the aperture ring and i can move the blades manually as i'd expect, but then i put it on the camera and it don't have linkage :s
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
2x, aperture, extension, k-mount, linkage, pentax lens, slr lens, teleconverter, tubes, vivitar
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vivitar 28mm F2 aperture blades zoeybird Pentax SLR Lens Discussion 38 01-08-2017 04:40 PM
Vivitar Aperture Issue shiestmiester Pentax SLR Lens Discussion 1 06-24-2010 07:48 PM
Vivitar 85-205mm 2.8/f aperture not working Minoltaguy Pentax SLR Lens Discussion 0 03-29-2010 09:33 PM
Tamron 70-200 2.8 Sticky Linkage Das Boot Pentax SLR Lens Discussion 17 07-22-2009 09:45 AM
Aperture Ring on Screwmount Vivitar...Please Help zx-m Pentax SLR Lens Discussion 5 05-16-2008 12:56 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:13 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top