Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-13-2014, 05:18 PM   #1
Pentaxian




Join Date: Sep 2011
Location: Nelson B.C.
Posts: 3,246
1.4x HD-DA teleconverter blur

I've been shooting the K-3 with DA*300 using the 1.4 HD TC. It is sharp, focuses well, but seems to amplify mirror slap. I shoot on a monopod with a gimbal, the Jobu-Design combination. It has been very hard to get a sharp shot, and today with some light being able to shoot at 1/1600 it was slightly better, but far too many soft shots. I have one hand on the body, focusing and shutter, the other firmly holding the lens past the focus ring, and I can feel the vibration transfer down the lens.

I set the body and lens on a tripod to set up the focus adjustments. The lens only was fine with standard shutter release, but the lens plus TC was very soft with motion blur unless I shot mirror up. Not a little bit worse, but sharp to can't read the numbers soft.

Has anyone else experienced this? Do I have some malfunction or looseness in the lens or TC that is causing this?

This is far worse than any other long lens that I have shot.

Edit:
It could be the lens. If you hold your DA*300 and shake it, do you hear movement inside?


Last edited by derekkite; 04-13-2014 at 05:32 PM.
04-13-2014, 05:56 PM   #2
Site Supporter
jpzk's Avatar

Join Date: Jan 2009
Location: Québec
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,199
Derek: I sure hope you will get an answer/solution for this.

I am reading your post and my stomach almost turns :saying that the TC with the DA*300/4 produces too many soft shots !
One more reason to hold off on the purchase of this TC .... for now.

Note: why is the "Edit" seem to be from someone else but still within the same post ?

JP
04-13-2014, 06:13 PM   #3
Pentaxian
dane.dawg's Avatar

Join Date: Aug 2011
Location: B.C.
Photos: Gallery
Posts: 1,436
Derek I have only tested my 300 and tc on a tripod on the usp code on a can, 40 feet away and even on burst mode the results where sharp on 100 percent crop.
04-13-2014, 06:14 PM   #4
Pentaxian




Join Date: Sep 2011
Location: Nelson B.C.
Posts: 3,246
Original Poster
QuoteOriginally posted by jpzk Quote
Derek: I sure hope you will get an answer/solution for this.

I am reading your post and my stomach almost turns :saying that the TC with the DA*300/4 produces too many soft shots !
One more reason to hold off on the purchase of this TC .... for now.

Note: why is the "Edit" seem to be from someone else but still within the same post ?

JP
It is my edit.

---------- Post added 04-13-14 at 06:16 PM ----------

QuoteOriginally posted by dane.dawg Quote
Derek I have only tested my 300 and tc on a tripod on the usp code on a can, 40 feet away and even on burst mode the results where sharp on 100 percent crop.
Thanks. I've got a hardware problem. When I saw your shots using the TC and the 500mm, I figured something is wrong. I think there is something loose in the 300mm and the TC makes it worse. The TC will amplify any problems of the lens attached.

04-13-2014, 06:35 PM   #5
Pentaxian
dane.dawg's Avatar

Join Date: Aug 2011
Location: B.C.
Photos: Gallery
Posts: 1,436
When I shake my 300 I do hear movment inside.
04-13-2014, 07:16 PM   #6
Site Supporter




Join Date: Mar 2008
Location: Prince George, BC
Photos: Gallery
Posts: 2,294
I have had to adjust my bird USER mode shutter speed to 1/1500s from 1/500s using the HD TC. All is fine with higher shutter speeds.

Jack
04-14-2014, 12:01 PM   #7
Veteran Member
crewl1's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Los Angeles, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,796
Derek UPS just dropped off the TC and I did a quick test with my DA*300.

1/2000 sec and 1/640 sec the results look sharp.
These were hand held, I have SR on.
I can try some tripod mounted shots later this afternoon.

I am running FW 1.02, I have not installed FW 1.03 yet.
Even with FW1.02 I get the focal range reported as 420 and max aperture selectable is 5.6, so I will not move to FW1.03 unless I experience issues.

If I shake my lens there is a faint sound of something, I suspect it is related to AF gearing or quickshift.

---------- Post added 04-14-14 at 12:15 PM ----------

DA*300 @1/2000 f4



DA*300 + HD TC @1/2000 f5.6



DA*300 @ 1/640 f4



DA*300 + HD TC @ 1/640 f5.6

04-14-2014, 07:24 PM   #8
Pentaxian




Join Date: Sep 2011
Location: Nelson B.C.
Posts: 3,246
Original Poster
Thanks. I was shooting at 1/1600 and got some shots, maybe 1 in 10 that were sharp. At 1/800 there is movement blur. I've got some looseness somewhere that is exacerbating the vibration. The TC seems tight and solid, and the same thing happens on both bodies. I had my DA*300 repaired, a mount flange replaced, so maybe there is some sloppiness. I'm going to talk to the Pentax repair folks to see if they have any ideas.

04-18-2014, 05:45 PM   #9
Pentaxian




Join Date: Sep 2011
Location: Nelson B.C.
Posts: 3,246
Original Poster
I was using a different DA*300 today, and it is much better. I was able to get sharp shots at 1/800, and distance shots were not blurred. The lens obviously has some sloppiness somewhere that is vibrating.

04-19-2014, 04:21 PM   #10
Veteran Member
crewl1's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Los Angeles, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,796
That's too bad.
Sorry I never got around to the tripod shots, but sounds like you have identified the problem to the lens.
Good osprey catch.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
1.4x hd-da teleconverter, blur, body, da*300, f4, f5.6, focus, fw, hd, k-mount, lens, mirror, pentax lens, post, sec, shot, shots, shutter, slr lens, tc
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stacking HD-DA 1.4x Rear Converter AW quarc Pentax SLR Lens Discussion 18 12-13-2015 11:44 PM
Pentax DA Teleconverter 1.4x for A$639 CRK raider Pentax Price Watch 12 07-10-2014 09:16 PM
HD-DA 1.4x Rear Converter AW+ (D)FA 100/2.8 = FA200/4? zantaphia Pentax SLR Lens Discussion 7 04-06-2014 11:41 PM
HD Pentax-DA 1.4x AW AF Rear Converter v.s Kenko Pz-AF 1.5X Teleplus SHQ Tjompen1968 Pentax SLR Lens Discussion 19 04-03-2014 02:52 AM
Image of HD Pentax 1.4x Teleconverter JPT Pentax News and Rumors 279 03-28-2014 05:41 AM



All times are GMT -7. The time now is 05:32 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top