Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-23-2018, 08:58 AM   #1
New Member




Join Date: Jan 2017
Posts: 2
Does not focus

Hi everyone.

I actually have a Helios 44M-4 58mm f2 lens with a M42 mount that I really loved to use on my dad's old Zenit film camera. I got a M42 > K-mount adapter on Ebay and I can in fact attach the lens to my Pentax K-3 now but it doesn't seem to work properly. I cannot focus. Whether I'm trying to focus on distant objects or near objects, it seems as if I needed to still turn the focus ring on the lens more to be able to focus but it doesn't move any further. I hope I was able to explain myself properly.

Is this a known issue? Is there any way to solve this?

Thanks in advance!

04-23-2018, 09:17 AM   #2
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 13,771
Which model Zenit? Is the lens fully screwed in? Does the M42-to-K adapter have a flange on it that sits in front of the K-mount or does it go all the way inside of it like the official Pentax one? Can you provide a photo of the Pentax camera with the adapter and lens?
04-23-2018, 10:49 AM   #3
Pentaxian




Join Date: Jul 2009
Location: London
Posts: 938
Some non-Pentax M42 adapters will not allow infinity focus.
04-23-2018, 11:17 AM   #4
Site Supporter
Site Supporter
jlstrawman's Avatar

Join Date: Feb 2010
Location: Midwest US
Photos: Gallery
Posts: 704
How to use/meter Manual & M42 Lenses on all Pentax DSLRs (K-1, K-3, K-5, K-30, etc) - PentaxForums.com

Check out the above article and make sure Using Aperture Ring" custom function is set to "2 (allowed)

04-24-2018, 07:14 AM   #5
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: May 2015
Location: Hampshire
Photos: Gallery | Albums
Posts: 796
I have the Helios-44-M-4 and have no trouble focussing it on my K-5 with either a Pentax original adapter or a flanged adapter (that loses infinity focus).
Did you fix the aperture pin to enable changing the aperture with the aperture ring or do you have an adapter that depresses the pin automatically?
If you dissembled the mount to fix the pin you may have disturbed a lens element.
Sorry no help here, maybe someone else will recognise your problem.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What does LIghtroom do that Elements 14 does not do? Joyce Keay Troubleshooting and Beginner Help 10 02-20-2017 02:35 PM
Curious as to why the K20D does and the K-5 does not? Skodadriver Troubleshooting and Beginner Help 7 08-12-2016 11:57 PM
Not one, not two, not three, not four, but a wedding where half attendees are bob. LeDave Photographic Industry and Professionals 12 05-16-2016 03:40 AM
Focus, Focus, Focus (or the usefulness of focus charts) GoremanX Pentax DSLR Discussion 31 12-21-2014 11:49 AM
Some part of my image does not appear on focus, How can i get it all in focus? rustynail925 Photographic Technique 11 09-08-2010 07:24 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:13 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top