Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-06-2008, 11:30 AM   #1
Veteran Member
Matt Miller's Avatar

Join Date: May 2007
Location: Cambridge, Iowa
Photos: Gallery
Posts: 339
FA* lens won't autofocus - please help me solve this

I have a K20D. I currently own just one autofocus lens, the 16-45 f4. It focuses just fine on the camera.

Today, I received a used FA* 85/1.4 that I purchased on ebay. It won't autofocus. I can't figure out why not. I've cleaned the contacts with an eraser. The aperture and metering is working fine. It manual focuses smoothly and easily. When I try to autofocus, I hear nothing. Neither the camera nor the lens make a sound.

What's the deal?

10-06-2008, 11:37 AM   #2
Veteran Member
wlachan's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Canada
Photos: Albums
Posts: 2,626
You need to switch the focus ring to AF position, or you can just ship it to me (I prefer the latter).
10-06-2008, 11:43 AM   #3
Veteran Member
Matt Miller's Avatar

Join Date: May 2007
Location: Cambridge, Iowa
Photos: Gallery
Posts: 339
Original Poster
That worked perfectly, thank you!

I feel like an idiot. Please delete this thread.
10-06-2008, 11:56 AM   #4
Inactive Account




Join Date: May 2008
Posts: 34
oh no, first we must lynch mob you, and after that we close the thread


10-06-2008, 03:42 PM   #5
Loyal Site Supporter
Canada_Rockies's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Sparwood, BC, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,535
QuoteOriginally posted by ibbe Quote
oh no, first we must lynch mob you, and after that we close the thread
You left out the hot tar and feathers and the rail to get him out of town first.
10-06-2008, 05:06 PM   #6
Veteran Member
KungPOW's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Vancouver, Canada
Photos: Gallery
Posts: 1,702
QuoteOriginally posted by Matt Miller Quote
That worked perfectly, thank you!

I feel like an idiot. Please delete this thread.
In the first week with my DSLR, I was out taking photos of flowers....

And they all came out blue! Everything was tinted blue!

I was sure my new camera was hooped. I was all set to pack it up and take it back, when I recalled playing with that "white balence" thing...

Anyhow, glad you got your lens to work.
10-06-2008, 05:48 PM   #7
Senior Member
sharko's Avatar

Join Date: May 2008
Location: City of Angels
Photos: Gallery
Posts: 278
It happens to all of us...when I first got my Tamron 90mm Macro lens I was kinda ticked and thought it was broken because the focusing ring would just keep turning and turning and not do any focusing and I just all of a sudden jerked it in desperation to try and get it to do something and I heard it snap into the manual focus position and all was well after that
10-06-2008, 08:04 PM   #8
Veteran Member
creampuff's Avatar

Join Date: May 2007
Location: Singapore
Photos: Gallery
Posts: 3,955
Don't you people even read the Camera's Operating Manual?

10-06-2008, 08:19 PM   #9
Veteran Member
jsherman999's Avatar

Join Date: Dec 2007
Photos: Gallery
Posts: 8,228
Once after shooting with a Tak most of the day, I put my 50-135 on and spent the next 30 seconds wondering why the AF was 'broken'.

MF->AF switch. Duh. Could happen to anyone.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
autofocus, camera, fa*, fa* lens, k-mount, lens, lens won't autofocus, pentax lens, slr lens
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Republicans Solve Healthcare! Rupert General Talk 12 04-24-2010 01:20 PM
So who won the Lens off Ebay?? Fl_Gulfer Pentax SLR Lens Discussion 6 12-06-2009 08:56 PM
Strange Haloing... Help me solve. Epoch of Entropy Pentax DSLR Discussion 16 07-01-2008 09:54 AM
In-Body autofocus vs In-Lens autofocus Gooshin Pentax DSLR Discussion 7 02-05-2008 11:10 AM
Ooops, won 2 135mm m42 lens, which one should I keep? reknelb Pentax SLR Lens Discussion 2 02-25-2007 11:12 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:40 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top