Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
  #1
Broken Super Takumar 50 f1.4 Need help with repairs.
Posted By: heyitsericc, 07-23-2012, 08:14 PM

This is my first post on the forum and I think this is the right place to post, so please go easy on me.

So just this morning, my Super Takumar that I use and love decided to break on me. It suffered no injuries at all and just spontaneously broke!

My Super Takumar 50mm f1.4 has a stuck focus ring. It only rotates slightly, but the lens does not move back and forth at all. On the top of that, the aperture ring moves smoothly, but the when wiggling the focus ring the aperture blades moves too. So when I'm at f1.4 the lens is wide open, but when I focus closer, the blades close in to around f2.4 and when I focus farther, the blades move back to f1.4.
And now a tiny black screw just fell out from the lens. I believe from the back.

I contacted one of my local repair stores, and he said he could have it fixed for $65 CAN. Is there any other places I can send to that can fix this for a cheaper price? Or is it an easy fix that I can do myself?

Thanks,
Eric
Views: 3,715
07-24-2012, 04:35 AM   #2
New Member
Musto Pentaxian's Avatar

Join Date: Dec 2011
Location: Perth, Western Australia
Posts: 22
QuoteOriginally posted by heyitsericc Quote
This is my first post on the forum and I think this is the right place to post, so please go easy on me.

So just this morning, my Super Takumar that I use and love decided to break on me. It suffered no injuries at all and just spontaneously broke!

My Super Takumar 50mm f1.4 has a stuck focus ring. It only rotates slightly, but the lens does not move back and forth at all. On the top of that, the aperture ring moves smoothly, but the when wiggling the focus ring the aperture blades moves too. So when I'm at f1.4 the lens is wide open, but when I focus closer, the blades close in to around f2.4 and when I focus farther, the blades move back to f1.4.
And now a tiny black screw just fell out from the lens. I believe from the back.

I contacted one of my local repair stores, and he said he could have it fixed for $65 CAN. Is there any other places I can send to that can fix this for a cheaper price? Or is it an easy fix that I can do myself?

Thanks,
Eric
Hi Eric, the dress ring on the front of the lens (the one with the writing on it) unscrews, use a crutch foot or similar rubber circular item, once that is off you will see 2 sets of 3 screws, 1 set holds on the filter ring, and the others from memory connect the focus ring to the helicoid.
I suspect one or all of those screws are loose. The hardest part will be getting off the dress ring. Good luck!
Cheers
Chris
07-24-2012, 05:25 PM   #3
New Member




Join Date: Jul 2012
Posts: 2
Original Poster
Hey Chris,

Thank you for the reply. So to clarify I wrap the dress ring with something rubber to provide a better grip? Do I just use brute force to unscrew the dress ring? Is there a direction I unscrew or have to loosen any screws first?

I'm not sure if this helps, but whenever I wiggle the focus ring, it moves with the dress ring and the distance ring, which is what it should normally do. But I can also wiggle the dress ring itself without moving the other two parts. So I'm guessing something is loose?

Thanks again Chris,
Eric
07-25-2012, 04:48 AM   #4
New Member
Musto Pentaxian's Avatar

Join Date: Dec 2011
Location: Perth, Western Australia
Posts: 22
Hi Eric, it sounds to me like the dress ring is already loose, try unscrewing it anti-clockwise, or maybe post a pic or two. But just to clarify, by the dress ring I mean only the ring face with the text on it, not the part that the filter screws on to, that is a separate part, which is held on by the screws mentioned earlier.

I'm sure I've seen other posts about dismantling Takumars on this site, which had some pics, which would help you further.
I'll see if I can post a pic or two.

09-03-2012, 12:26 PM   #5
Veteran Member
kcobain1992's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery
Posts: 1,409
Did you repair it?
11-02-2012, 04:25 PM   #6
Veteran Member
kcobain1992's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery
Posts: 1,409
QuoteOriginally posted by kcobain1992 Quote
Did you repair it?
Never mind, I did repair mine, which had the same problem. After removing the focus ring, distance scale and aperture ring, I also removed the 3 screws that were holding the optical group tied to the mount group. Upon removal, I noticed that the lens had 2 missing screws, and thus, the whole assembly was loose. Luckily, I had another Takumar for parts, so I took 2 screws from that. I hope it does the trick.



Last edited by kcobain1992; 11-02-2012 at 05:10 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, blades, f1.4, focus, lens, move, moves, post, takumar, takumar 50 f1.4
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale - Sold: Takumar F 70-200/Yashica M42 135/2.8/Fujix Hi8/broken SONY Hi8/broken Canon G2 benhai Sold Items 8 03-19-2012 11:54 AM
Broken K-x; Question about repairs TAP Pentax DSLR Discussion 4 01-23-2012 05:32 PM
For Sale - Sold: Super Takumar 55mm f/1.8 with free (broken) H3v Steve Beswick Sold Items 2 09-10-2011 05:15 PM
Repairs to M42 Super -Takumar 150/f1.4 lens lens Bellakelpie Pentax SLR Lens Discussion 14 12-07-2008 01:08 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:03 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top