Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-13-2010, 07:30 AM   #1
New Member




Join Date: Dec 2010
Location: Bucharest
Posts: 20
Sigma 50-150 HSM refuse to focus in LV on K5

I just bought a k5 body and I tested a sigma lens: 50-150 HSM II f2.8 and it refuse to focus in LV.
I tested on 2 k5 bodies and did the same test on another new sigma lens (50-150) (mine was 2 years old but was ok on k20d) and has the same symptom.

12-13-2010, 07:36 AM   #2
Senior Member




Join Date: Oct 2008
Posts: 213
your Sigma needs Firmware update Same with all SIGMA lenses which have HSM (if you use LV with Pentax K-5). Wrote or call Sigma, maybe you can send lenses and they upgrade firmware.
12-13-2010, 07:40 AM   #3
Veteran Member
RBellavance's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Near Montréal, Canada
Photos: Gallery
Posts: 1,716
Coincidentally, I just bought the same lens.

Yep, that's a known quirk/limitation of this lens in Pentax mount. Nothing happens if you press the "AF" button, and if you press the shuitter button the lens just travels through the focusing range without stopping. I knew about this before I bought mine, and I didn't care because I don't use LV.

Not unexpectedly my copy front-focuses, but in a different way than what I've had read about (which is FF at 150mm @ f/2.8): mine front-focuses at 50mm. Additionally, I had to dial in -10 AF adjustment to make the other focal lengths behave, so it will be going back to Sigma for calibration soon.

Other than that, I am *very* pleased with this lens. Focusing is quick, and it is very sharp, even wide-open, when focused properly. And in Canada, it comes with a 10-year warranty...
12-13-2010, 07:42 AM   #4
Veteran Member
RBellavance's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Near Montréal, Canada
Photos: Gallery
Posts: 1,716
QuoteOriginally posted by Vaikis_ Quote
your Sigma needs Firmware update Same with all SIGMA lenses which have HSM (if you use LV with Pentax K-5). Wrote or call Sigma, maybe you can send lenses and they upgrade firmware.
Interesting! I will add a note to this effect when I send my copy over for recalibration, then ! Thanks.

12-13-2010, 07:43 AM   #5
Senior Member




Join Date: Oct 2008
Posts: 213
QuoteOriginally posted by RBellavance Quote
Interesting! I will add a note to this effect when I send my copy over for recalibration, then ! Thanks.
I think LV phase-detection mode should work ? Or I'am wrong ?
12-13-2010, 07:50 AM   #6
Senior Member




Join Date: Oct 2008
Posts: 213
Nikon D7000 also can't autofocus with Sigma HSM lenses in LV
12-13-2010, 08:11 AM   #7
Veteran Member
alexeyga's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Montreal, Canada
Posts: 838
QuoteOriginally posted by RBellavance Quote

Yep, that's a known quirk/limitation of this lens in Pentax mount..
In defense of Pentax... D7000 seems to have the same issue with Sigma lenses... Nobody wants to make third-parties life easier.... but its the end-users who pay the price....
12-13-2010, 08:21 AM   #8
Veteran Member
RBellavance's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Near Montréal, Canada
Photos: Gallery
Posts: 1,716
QuoteOriginally posted by Vaikis_ Quote
I think LV phase-detection mode should work ? Or I'am wrong ?
You're right, it does. I just tried it.

QuoteOriginally posted by alexeyga Quote
In defense of Pentax... D7000 seems to have the same issue with Sigma lenses... Nobody wants to make third-parties life easier.... but its the end-users who pay the price....
Sigma's incompatibilities often stem from the fact that they reverse-engineer the protocols instead of paying license fees to the manufacturers.

12-13-2010, 09:33 AM   #9
Pentaxian
ivoire's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: chicago burbs
Photos: Gallery
Posts: 3,369
The Sony A33 and A55 have similar problems with Sigma lenses
12-13-2010, 09:46 AM   #10
Senior Member
Rick Clark's Avatar

Join Date: Nov 2010
Location: Provo, Utah
Posts: 128
I'm glad I bought the Pentax 55-300 so I don't have these problems.
12-13-2010, 09:53 AM   #11
Inactive Account




Join Date: Jan 2008
Location: NC
Posts: 787
i had that problem on the 50-150 with my kx.
sent it to sigma and they updated the lens' fw and came back working in LV.

it's new and under warranty, give sigma a call and send it in.
12-13-2010, 09:57 AM   #12
Pentaxian
philbaum's Avatar

Join Date: Oct 2007
Location: Port Townsend, Washington State, USA
Posts: 3,659
QuoteOriginally posted by RBellavance Quote
Sigma's incompatibilities often stem from the fact that they reverse-engineer the protocols instead of paying license fees to the manufacturers.
I've wondered whether these license fees are the reason that Tamron has opted out of some future lenses, and Sigma is still in the game. One of the reasons i first got into pentax vice Olympus, was the availability of 3rd party lenses.

I assume that the Sigma screw drive lenses like 10-20 will work ok with K5 in LV? Is that correct?
12-13-2010, 10:00 AM   #13
Veteran Member
RBellavance's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Near Montréal, Canada
Photos: Gallery
Posts: 1,716
QuoteOriginally posted by Rick Clark Quote
I'm glad I bought the Pentax 55-300 so I don't have these problems.
You can't really compare that lens with the Sigma 50-150/2.8 (or the Pentax DA*50-135/2.8, for that matter). They are meant for slightly different usages, even though their focal range overlaps.
12-21-2010, 06:46 AM   #14
Veteran Member
RBellavance's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Near Montréal, Canada
Photos: Gallery
Posts: 1,716
Quick update, my lens is now at Sigma Canada (Gentec International) to correct the front-focusing and have its firmware updated.

I used it to shoot my son's 1st gymnastics competition 2 weekends ago and I am extremely pleased with the images I got and how the lens behaved. Now if I can only get me a K-5 so I have two more stops of usable ISO
12-21-2010, 07:10 AM   #15
Site Supporter
Site Supporter
dadipentak's Avatar

Join Date: Jul 2008
Location: Baltimore, Maryland
Photos: Gallery
Posts: 10,480
Huh! I just bought and returned a Sigma 50-150mm because the resolution was awful. Maybe I should have sent it to Sigma for calibration instead of returning it?

Anyway, I'm in the market for a good copy used.

Last edited by dadipentak; 12-21-2010 at 07:17 AM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, focus, hsm, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, lens, lv, pentax k-5, sigma, sigma 50-150 hsm
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sigma 50-150 2.8 HSM II first impressions jsherman999 Pentax SLR Lens Discussion 19 03-28-2009 05:03 AM
Sigma APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM ivoire Pentax SLR Lens Discussion 10 07-10-2008 06:39 PM
Sigma 70-200 and 50-150 HSM for Pentax -spam- Pentax News and Rumors 20 05-11-2008 06:26 PM
Sigma APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM MJB DIGITAL Pentax SLR Lens Discussion 24 04-10-2008 04:23 PM



All times are GMT -7. The time now is 04:32 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top