Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-25-2010, 04:23 AM   #1
New Member




Join Date: Dec 2010
Location: Velbert, NRW
Posts: 3
Two of three Sigma lenses refuse to focus at all

Hi everybody an a happy Christmas to all!

I've just received my K-5 Body on last thursday and i'm nearly happy with the overall perfomance.
Unluckily two of my three Sigma Lenses which i used without problems on a K-20D won't focus at all in LV, AF.S or AF.C-Mode(105 mm 2.8 DG Macro EX and a 30 mm 1.4 DC EX).

My Sigma 8-16 mm 4.5-5.6 HSM which i bought 3 weeks ago has no focus-problems at all.

Has this ocurred to anyone else? Who is to blame, Sigma-Firmware or Pentax-Firmware? Any Ideas?

12-25-2010, 04:31 AM   #2
Veteran Member
ytterbium's Avatar

Join Date: Jan 2008
Posts: 1,076
I'd say sigma. They've always had issues with newer camera compatibility and focusing in general. I try to avoid the brand as plague.
12-25-2010, 06:06 AM   #3
Senior Member




Join Date: May 2010
Location: WA, Australia
Posts: 164
It's sigma firmware. Send it off for firmware upgrade.
12-25-2010, 10:19 AM   #4
Pentaxian
Wheatfield's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: The wheatfields of Canada
Posts: 10,065
Another SIGnificant MAlfunction

12-25-2010, 11:53 AM   #5
Site Supporter




Join Date: Feb 2008
Location: Boston MA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 275
I have both those lenses and have not had any problems with my K-5, other than the low light front focus...
12-26-2010, 04:52 PM   #6
Senior Member




Join Date: Sep 2010
Location: San Francisco
Photos: Gallery
Posts: 103
I have the Sigma 105mm 2.8 Macro - in fact, I was out shooting with it and my K5 the other night. No problems focusing here. In the original size (not downsized on Flickr), it looks quite good.



I haven't noticed any focus problems at close range either... like on this shot of an Xray held up to a window. It's as sharp as the original xray:



I also have the Sigma 8-16mm and, like you, it focuses fine on the K5.

Last edited by bats; 12-26-2010 at 05:05 PM.
12-27-2010, 01:33 AM   #7
Junior Member




Join Date: Oct 2009
Posts: 25
I've the older "Sigma 10-20mm non-HSM" and the "Sigma 30mm f1.4". Both screwdrive and I've not noticed any focus problems.
12-27-2010, 01:55 AM   #8
Inactive Account




Join Date: Nov 2010
Posts: 8
Bonjour, je pense qu'il suffit d'autoriser les focales fixes dans le dernier menu (j'ai oubliť le chiffre) et de le placer sur 2

12-27-2010, 03:13 AM   #9
New Member




Join Date: Dec 2010
Location: Velbert, NRW
Posts: 3
Original Poster
Okay, after your posts i gave the 105mm macro another try.

At first it didn't work, then i unlocked the aperture ring from A-position and switched back firmly to A and it worked! I think, i accidently unlocked it a little bit while switching the lenses from K20D-body. My fault!

But the 30mm 1.4 HSM-Version still doesn't work.
12-27-2010, 12:09 PM   #10
Veteran Member
blende8's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Bremen, Germany
Photos: Albums
Posts: 1,484
I have read on a German forum from people having the same problems.
They sent the lens in, got an update and it works.
12-27-2010, 12:22 PM   #11
Pentaxian
Cambo's Avatar

Join Date: Dec 2007
Location: Vancouver, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 846
Sigma... :hmm:

QuoteOriginally posted by Sentenza Quote
Hi everybody an a happy Christmas to all!

I've just received my K-5 Body on last thursday and i'm nearly happy with the overall perfomance.
Unluckily two of my three Sigma Lenses which i used without problems on a K-20D won't focus at all in LV, AF.S or AF.C-Mode(105 mm 2.8 DG Macro EX and a 30 mm 1.4 DC EX).

My Sigma 8-16 mm 4.5-5.6 HSM which i bought 3 weeks ago has no focus-problems at all.

Has this ocurred to anyone else? Who is to blame, Sigma-Firmware or Pentax-Firmware? Any Ideas?
I still remember the days when they were selling 300mm f=2.8 lenses with the front element stuck on with double-sided tape...can you say 'alignment issues'. I know they have improved their QC since then, but they certainly lost me as a customer for all time...



QuoteOriginally posted by ytterbium Quote
I'd say sigma. They've always had issues with newer camera compatibility and focusing in general. I try to avoid the brand as plague.
Me too...never bought one...


QuoteOriginally posted by Wheatfield Quote
Another SIGnificant MAlfunction
Yup.

There's a reason why they're cheaper, folks.

Cheers,
Cameron
12-30-2010, 03:09 AM   #12
New Member




Join Date: Dec 2010
Location: Imus, Cavite, PH
Posts: 1
Hi anyone owns the new 18-250mm Sigma? I have a pentax k5 body and planning of getting an all-in-one lens, i'm looking at tamron 18-200mm and the Sigma equivalent

any comments, suggestions and recommendations appreciated.
thanks and regards.

gilbert
12-30-2010, 03:44 AM   #13
Pentaxian
Class A's Avatar

Join Date: Aug 2008
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 9,055
QuoteOriginally posted by Wheatfield Quote
Another SIGnificant MAlfunction
I love self-referencing posts. But check your shift key, it seems to get stuck at times.

QuoteOriginally posted by Cambo Quote
There's a reason why they're cheaper, folks.
You've got that the wrong way round. There is no good reason why the oh so holy Pentax glass is so expensive. Maybe people like to pay to get the thrill of finding out how long their SDM is going to last. Ever heard of Sigma HSM failures to this extent?

Modern premium Sigma lenses are among the best out there. This Sigma bashing based on a long gone shoddy past really got old a long time ago. Or maybe we should judge Pentax DSLRs by the first *ist model?

Last edited by Class A; 12-30-2010 at 04:40 AM.
12-30-2010, 04:26 AM   #14
Inactive Account




Join Date: Feb 2010
Photos: Gallery
Posts: 488
I have to agree with the Sigma not focusing. I bought a 300mm f2.8 lens from them for Pentax about a year ago now. After 3 trips to the service center, and verrrry stressful. It is finally fixed. It took a new chip just developed a few months ago. What a crock of shi_t. Never again. Also it took 9 months to get the focus issue resolved... Not to mention comming back to me with the appeture stuck and had to be sent back again for a fix. So I say Sigma still has serious problems.
12-30-2010, 09:13 AM   #15
Veteran Member




Join Date: Mar 2007
Location: Boston, PRofMA
Photos: Albums
Posts: 3,053
This happened fairly often w/ Canon users when Canon switched to USM.
Sadly, the same thing happens w/ HSM. Only HSM is affected AFAIK. No idea why the protocols are different when they change bodies.
Back then as Sigma probably does now, a firmware upgrade is free AFAIK, but you have to send the lens in...
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, focus, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, lenses, mm, pentax k-5, sigma, sigma lenses
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
10 Reasons why manual focus primes are better than those new auto focus zoom lenses JoepLX3 Pentax SLR Lens Discussion 188 07-25-2012 03:28 PM
Sigma 50-150 HSM refuse to focus in LV on K5 adi3000 Pentax K-5 15 01-26-2011 04:09 PM
An offer I couldn't refuse for K5 body alfdog Pentax K-5 4 11-26-2010 10:36 PM
Sigma 70-200 focus issues, worth sending to Sigma? nobbsie Pentax SLR Lens Discussion 4 11-17-2008 03:06 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:57 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top