Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-04-2011, 03:02 AM   #1
New Member




Join Date: Dec 2009
Location: Taipei
Posts: 3
Remote flash trigger problem

I just bought the K5. Previously I was shooting with the K10- so wow! A totally different shooting experience!

I need to use my new camera mostly for in studio work with speed lights.

When shooting with speed lights all settings are manual and here is the problem...

The K5 (after about 10 min of shooting fine) stops triggering the flashes in manual mode! It may or may not start triggering the flashes again- this is totally random!

I can not be busy with a client and half way through the shoot nothing works!

Any help would be appreciated.

Further information:

* I use an Elinchrom Skyport transmitter with receivers.
* I have charged everything and bought new batteries for the transmitter.
* I have swapped the transmitter for a flash- and the flash will fire without a problem.
* I placed the Elinchrom transmitter on my K10 and the lighting system worked perfectly.
* I have tried using all the possible flash drive modes- no luck.
* I have jiggled the transmitter - no luck.
* If I press the test button on the transmitter the lights fire perfectly.

Please, please, please- all suggestions are welcome!

The bottom line is I need a totally reliable system for my photography work- and right now this capricious hot shoe has me way on edge!

01-04-2011, 05:46 AM   #2
Veteran Member
Matjazz's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: EU/Slovenia
Photos: Gallery
Posts: 774
K5 has PC sync. Try that.

Nevertheless the hot shoe should work just like on K10D. Send camera for repair.
01-04-2011, 07:39 PM   #3
Forum Member
Bobe416's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Toronto
Photos: Gallery | Albums
Posts: 57
I see you are shooting in manual - did you by chance change the shutter to faster than 1/180 of a second - if you did, that would explain the flash not firing. (maybe check the EXIF data of the failed pictures)

I would also check that the transmitter is fully seated on the hotshoe - maybe take it off and put it back on again.

Hope you get it going
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, elinchrom, fire, flash, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k10, k5, pentax k-5, transmitter
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FlashWave remote flash trigger and sync speed question joshnl Flashes, Lighting, and Studio 16 07-14-2010 12:09 PM
Km bracketing - remote trigger ? testbloke Pentax DSLR Discussion 2 04-17-2010 12:42 PM
K-m remote trigger! PentaxPZ Pentax DSLR Discussion 3 09-26-2009 12:21 PM
Wireless trigger problem with Pentax 540 flash m42geo Flashes, Lighting, and Studio 7 07-03-2009 02:08 AM
K200d Remote Shutter Trigger jk333 Pentax DSLR Discussion 4 01-26-2009 01:15 PM



All times are GMT -7. The time now is 03:48 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top