Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-10-2011, 05:04 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Oct 2010
Location: Sydney
Posts: 22
K5 Spaz Attack?!!

Just recently installed firmware v1.03 i followed all the instructions to the file,
I started using my camera today and these are some of the crazy spasms that my K5 has been having. (Note that all these problems are only appearing on the rear lcd screen.)

The metering changes from matrix to center-weighted very randomly changing back and forth, the same goes for auto focus to manual focus.

also when in the menu trying to change settings etc it has freak outs where the screen goes black and sometimes back and forth from the home screen to the menu.

Also very oddly when i start the camera up its asks for me to input the focal length but doesnt let me select anything and then after a few seconds goes straight to the home screen.

I am very worried this is definantly not normal!
Only started having problems once i updated from the factory firmware 1.01, since going to 1.02 and now at 1.03 its started having these problems and as said before I followed to install instructions that come with the firmware download.

PLEASE HELP!

03-10-2011, 05:09 AM   #2
Pentaxian
gazonk's Avatar

Join Date: Feb 2009
Location: Oslo area, Norway
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,512
QuoteOriginally posted by Pentax Kid Quote
Only started having problems once i updated from the factory firmware 1.01, since going to 1.02 and now at 1.03 its started having these problems and as said before I followed to install instructions that come with the firmware download.
Not sure if I can help you, but my debugging instincts (I'm a software developer) tells me that I would start by reinstalling 1.03 from a different SD card (and possibly also download it once more, I'm not sure how well-protected this stuff is from bad files). If that doesn't help, I would suspect bad main board or memory, which in this case means that your camera needs servicing...
03-10-2011, 05:38 AM   #3
Senior Member




Join Date: Apr 2008
Location: Luxembourg
Posts: 109
To follow gazonk, as you had this issue with 1.02 already, I would suspect a bad hardware component, either RAM or flash memory.
Maybe you could try cleaning the contacts on the mount to see if you still have it to ask for focal length, a short-circuit may cause this kind of error.

But imho, this kind of random behaviour of the camera is sign of a faulty device, you'd better have it serviced.
03-10-2011, 05:56 AM   #4
Veteran Member




Join Date: Nov 2008
Location: Umeň, Sweden
Posts: 755
Yeah, this is a broken camera. Send it in.

03-10-2011, 09:19 AM   #5
Veteran Member
macTak's Avatar

Join Date: Apr 2010
Photos: Gallery
Posts: 759
Try a full reset of the camera, if that doesn't work then try re-installing the firmware, and if that doesn't work send it in.
03-10-2011, 09:28 AM   #6
Veteran Member
alexeyga's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Montreal, Canada
Posts: 838
Actually it sounds like you're having a communication problem between the lens and the camera... time to clean some contacts perhaps?
03-10-2011, 09:52 AM   #7
Pentaxian
RonHendriks1966's Avatar

Join Date: Jan 2009
Photos: Gallery
Posts: 8,714
So when did you have access to this firmware 1.03 that you recently installed it?
03-10-2011, 04:04 PM   #8
Inactive Account




Join Date: Oct 2010
Location: Sydney
Posts: 22
Original Poster
downloaded it straight from the pentaxforums.com homepage.
I will try today 1. Clean the contacts 2. Reset the Camera 3.Redo the firmware with a new card will let you know how it goes.

03-19-2011, 03:34 PM   #9
Inactive Account




Join Date: Oct 2010
Location: Sydney
Posts: 22
Original Poster
hmmm didnt go so well so decided to take it back to cr kennedy (Pentax Supplier for AUS)
Will be back in two weeks
Not good since i need it pretty much everyday :S
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, firmware, focus, home, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, menu, pentax k-5, screen
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macro Snack Attack eaglem Post Your Photos! 3 02-07-2011 08:11 AM
Macro Robot Attack!!! DubVboy Post Your Photos! 2 01-14-2011 10:11 PM
K-x Spazz Attack jaieger Pentax DSLR Discussion 6 11-06-2010 02:20 AM
Attack!! Buddha Jones Post Your Photos! 3 04-13-2007 05:33 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:06 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top