Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-03-2011, 04:14 PM   #1
Veteran Member




Join Date: Jul 2008
Location: Var, South of France
Photos: Albums
Posts: 1,071
Focus problem since v1.10

Hello!

I've been experiencing focus problems since last week (around when I upgraded to v1.10)...

Since the upgrade, both my 18-55WR and my Tamron 28-75/2.8 now back-focus severely (up to 10% of the focusing distance, I'd say!) as soon as I use anything else than the longest focal...
They both now ram into the focus infinity limit as soon as the subject is 10m away!

They behaved perfectly before (I have this combo since October, and used it quite extensively since, so I'd have noticed any problem before!).

What is strange is that this behavior occurs only in full daylight... In tungsten light, they both focus perfectly!
It reeks of a bad firmware fix for the tungsten focus problem!

Could anyone try it?

07-03-2011, 04:32 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,182
The firmware hasn't added anything except for GPS support- perhaps your custom AF adjustments were reset?

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

07-03-2011, 04:53 PM   #3
Veteran Member
filorp's Avatar

Join Date: Jun 2008
Location: Aberdeen Scotland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 389
i got similar issue... from couple of days i cant figuret out what is going on with the AF of my k5 i cant find the pattern but almost every time i change the lens i have to readjust AF.... its like adjustment is floating... somethig weird since 1.10...
07-04-2011, 01:24 AM   #4
Junior Member




Join Date: May 2011
Location: Melbourne
Posts: 44
I have noticed the same thing with my K5. For some reason I need to adjust the AF for my Tamron 18-200 every couple of days or so....very weird....My pentax 55-300 and sigma 10-20 don't need any readjustment. Only Tamron. I was thinking that maybe K5 can't read Tamron's ID like it should and gets confused every time I change the lens.....? I have no idea but it's annoying that I have to test the focus every time I put the Tamron on.

07-04-2011, 01:28 AM   #5
Pentaxian
JohnBee's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: front of computer
Posts: 4,620
QuoteOriginally posted by Nicks Quote
I have noticed the same thing with my K5. For some reason I need to adjust the AF for my Tamron 18-200 every couple of days or so....very weird....My pentax 55-300 and sigma 10-20 don't need any readjustment. Only Tamron. I was thinking that maybe K5 can't read Tamron's ID like it should and gets confused every time I change the lens.....? I have no idea but it's annoying that I have to test the focus every time I put the Tamron on.
Do the focus adjustment values change or do they remain the same?
If its the latter, I guess you could just record the value and enter it manually until a fix is issued.
07-04-2011, 01:35 AM   #6
Senior Member




Join Date: Oct 2010
Location: france
Photos: Albums
Posts: 163
Same problem here. Everytime I get a firmware I am supposed to test all the camera features???

The worrs I cannot downgrade!!! And so I cannot even prove it.

WHY IT IS NOT POSSIBLE TO DOWNGRADE!!!!????

S^&*!
07-04-2011, 01:47 AM   #7
Junior Member




Join Date: May 2011
Location: Melbourne
Posts: 44
"Do the focus adjustment values change or do they remain the same?
If its the latter, I guess you could just record the value and enter it manually until a fix is issued."

I have to adjust the AF to different values almost every time I use the lens. The last value I used is still there when I mount the lens, however the focus is not good for that value anymore. Before the last firmware the AF was set at -4 and it was perfect every time. Now I'm going from -7 to +5.....so random.
07-04-2011, 02:05 AM   #8
Pentaxian
JohnBee's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: front of computer
Posts: 4,620
QuoteOriginally posted by Nicks Quote
I have to adjust the AF to different values almost every time I use the lens. The last value I used is still there when I mount the lens, however the focus is not good for that value anymore. Before the last firmware the AF was set at -4 and it was perfect every time. Now I'm going from -7 to +5.....so random.
Wow that really sucks!
If it means anything to you, I once owned a D200 with a Nikon lens that had to be sent in three times for calibration. After which is still wouldn't keep focus. I finally gave up and set the lens aside until I ended-up selling the unit.

I guess on the bright side, you can(at very least) calibrate your lens rather than having to send in the entire unit until a fix is issued.


Last edited by JohnBee; 07-04-2011 at 02:20 AM.
07-04-2011, 02:12 AM   #9
Veteran Member




Join Date: Jul 2008
Location: Var, South of France
Photos: Albums
Posts: 1,071
Original Poster
Problem is (at least for me) that before the v1.10, focus was consistent...

Now, my zooms seem to be back-focusing at one end and front-focusing at the other!!!
07-04-2011, 07:45 AM   #10
Veteran Member
filorp's Avatar

Join Date: Jun 2008
Location: Aberdeen Scotland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 389
Wow! Seams we have discovered another bug. I have just double checked.... for da16-50 and da50-135 every couple of days i have to change the value the same for both lenses from -8 to -4 and vice versa, it seams to be rondom i have no idea what it depends on (at least i have two values to choose from i dont have to perform any reserch if something's wrong i change the value, for instance from -8 to -4, thats it). Strange thing the problem doesnt refers to FA lenses (i got 4 of them) only to DA lenses or maybe im wrong.... its really puzzled


ok, updated:
i have ff problem in dimm light. I have performed another tests: I have covered windows with blinds, went from 8EV to 4EV. The Front focus problem in dimm light is definitely in my k5.... once i uncovere the blinds (8EV), focusing is ok; under 4EV and with blinds on i need -8 correction for da 16-50 as well as for da50-135; FA lenses are just a little bit faster to exhibit the problem at 4EV, thay need something like 2 or 1 ev to start front focusing.

Do you guys know about any support groups for peopple with ff problem in dimm light or i should call my counsellor straight away?

Last edited by filorp; 07-04-2011 at 10:59 AM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, focus, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, pentax k-5, tungsten
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Focus problem, but only sometimes? StarDust Pentax SLR Lens Discussion 9 10-08-2010 04:36 PM
problem with focus? nowicjusz Pentax DSLR Discussion 2 03-30-2010 09:57 AM
K7 Focus problem sudupoosa Pentax DSLR Discussion 12 03-10-2010 11:53 AM
K20 Focus problem... FHPhotographer Pentax DSLR Discussion 23 08-14-2009 02:51 PM
DA 12-24 back-focus problem gattofix Pentax SLR Lens Discussion 14 07-28-2009 09:10 AM



All times are GMT -7. The time now is 03:43 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top