Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-12-2012, 03:09 AM   #16
Veteran Member
sterretje's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Roodepoort, South Africa
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,534
QuoteOriginally posted by Pa. Patriot Quote
Can you link or post something to support this claim please
https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/167780-using-m-lens-lv-k-5-a.html / post #12

01-12-2012, 03:12 AM   #17
Pentaxian
dosdan's Avatar

Join Date: Dec 2007
Location: Brisbane, Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,697
QuoteOriginally posted by Pa. Patriot Quote
Can you link or post something to support this claim please
I was suffering from that bug (https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/167780-using-m-lens-lv-k-5-a.html) and yes, F/W v1.12 has fixed it on my K-5.

Dan
01-12-2012, 05:05 AM   #18
Pentaxian
JohnBee's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: front of computer
Posts: 4,496
QuoteOriginally posted by Pa. Patriot Quote
Can you link or post something to support this claim please
SEE: https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/165486-need-your-help-is...g-problem.html
I updated FW when it was slipstream(fr. 1.11.23.15 to v1.11.23.19)and confirmed the problem has been fixed
01-12-2012, 05:23 AM - 1 Like   #19
Pentaxian




Join Date: Jul 2010
Location: Lyngby, Copenhagen
Photos: Albums
Posts: 742
QuoteOriginally posted by TOUGEFC Quote
Just updated mine, and it does look like the flash over-exposure problem is now fixed.
Yes! My prayers have been answered. Will update tonight. Still on 1.03.

Regards,
--Anders.

01-12-2012, 05:28 AM   #20
Pentaxian
JohnBee's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: front of computer
Posts: 4,496
QuoteOriginally posted by asp1880 Quote
Yes! My prayers have been answered. Will update tonight. Still on 1.03.

Regards,
--Anders.
So that's makes two silent issues addressed in the FW.
Perhaps someone should make a list?
01-12-2012, 05:56 AM   #21
New Member




Join Date: Aug 2010
Posts: 1
Freezing when push "green" button in LV mode happens also with M42 lens (with adapter M42->K). I discovered this long time ago.

After some test's, some thinking and calculation, I ended with following conclusion:
- This happens, when you tried to metering situation, below low limit of metering system in K-5 (which is -2 EV, i believe).

So, you try to meter scene with pushing "green" button, and K-5 try to meter and obtaining some adequate speed value.
But, because metering system is not able to catch the enough light, K-5 metering is cycling, trying and trying and trying again... and so on to infinity. and K-5 is freeze.

When some light fell in metering sensor (above -2 EV), the metering system finally do it's job correctly, and k-5 unfreeze.

I suggested, this is normal behavior of metering system, so I stop worried about, and when this is happen accidentally, I put some light in front of lens (with lighter for instance) and K-5 unfreeze complete.

Anyway, I'm glad that this is fixed now. So, I may (uuummmm, or may be not ) upgrade from my currently 1.03 to 1.12

(I hate that "new" behavior of K-5, in comparison with K10 before, that's no way to downgrade firmware to the previous versions)
01-12-2012, 06:00 AM   #22
Pentaxian
JohnBee's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: front of computer
Posts: 4,496
QuoteOriginally posted by jorro_z Quote
Freezing when push "green" button in LV mode happens also with M42 lens (with adapter M42->K). I discovered this long time ago.

After some test's, some thinking and calculation, I ended with following conclusion:
- This happens, when you tried to metering situation, below low limit of metering system in K-5 (which is -2 EV, i believe).

So, you try to meter scene with pushing "green" button, and K-5 try to meter and obtaining some adequate speed value.
But, because metering system is not able to catch the enough light, K-5 metering is cycling, trying and trying and trying again... and so on to infinity. and K-5 is freeze.

When some light fell in metering sensor (above -2 EV), the metering system finally do it's job correctly, and k-5 unfreeze.

I suggested, this is normal behavior of metering system, so I stop worried about, and when this is happen accidentally, I put some light in front of lens (with lighter for instance) and K-5 unfreeze complete.

Anyway, I'm glad that this is fixed now. So, I may (uuummmm, or may be not ) upgrade from my currently 1.03 to 1.12

(I hate that "new" behavior of K-5, in comparison with K10 before, that's no way to downgrade firmware to the previous versions)
I actually encountered this issue fairly often in low light scenes with manual lenses(none contact). And since it never happened on any other body(K200/20D), I contacted Pentax to open an official bug report with them.

And I'm really glad they fixed it too. Now the K-5 I can meter all the way to 20s without as much as a hiccup.
01-12-2012, 06:01 AM   #23
Senior Member
JayBee's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: Manitoba
Photos: Gallery
Posts: 119
QuoteOriginally posted by Gimbal Quote
Has anyone seen the main problem "a band of light green noise" this firmware is fixing?
I have - on just a few random astro shots. Usually with the DA* 50-135, but that could be unrelated. I hadn't seen any reports of the problem anywhere, so am surprised to see it addressed in a firmware update.

(had to edit this - once I dug up the photos, I see they were with the Sigma 100-300mm lens)

Attached Images
   
01-12-2012, 07:07 AM   #24
Pentaxian
bobmaxja's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: Laval, Quebec Canada
Posts: 1,701
Just updated. I agree seem flash have been rebalance. Exposure seem better
01-12-2012, 08:13 AM   #25
New Member




Join Date: Oct 2011
Photos: Albums
Posts: 23
QuoteOriginally posted by dosdan Quote
I was suffering from that bug (https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/167780-using-m-lens-lv-k-5-a.html) and yes, F/W v1.12 has fixed it on my K-5.

Dan
QuoteOriginally posted by JohnBee Quote
SEE: https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/165486-need-your-help-is...g-problem.html
I updated FW when it was slipstream(fr. 1.11.23.15 to v1.11.23.19)and confirmed the problem has been fixed
Awesome, good news, thanks.
01-12-2012, 08:16 AM   #26
Veteran Member
fccwpe's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Perris, CA
Photos: Gallery
Posts: 380
Update is now on Pentax USA site.
01-12-2012, 08:19 AM   #27
Site Supporter
LaurenOE's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: San Francisco Bay Area
Photos: Albums
Posts: 3,463
QuoteOriginally posted by Gimbal Quote
Has anyone seen the main problem "a band of light green noise" this firmware is fixing?
Sounds like the "Aurora Borealis" fix to me!

01-12-2012, 08:31 AM   #28
ogl
Banned




Join Date: Dec 2007
Location: Siberia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,114
Flash work is fixed.
01-12-2012, 08:33 AM   #29
Junior Member




Join Date: Jun 2010
Posts: 48
Manual Flash Yn-560 problem Fix . Now it does not freeze the flash anymore
01-12-2012, 10:56 AM - 1 Like   #30
Loyal Site Supporter
Tom S.'s Avatar

Join Date: May 2008
Location: S.E. Michigan
Photos: Albums
Posts: 4,238
I up dated. So far, it's kept my lens release button from falling off and my mirror from flopping.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, firmware, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, pentax k-5
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New K-x firmware? shoebox Pentax DSLR Discussion 12 04-12-2010 08:45 PM
Firmware Pentastic Pentax DSLR Discussion 8 03-17-2010 07:49 PM
KX Firmware HELP! kparkypark Pentax DSLR Discussion 6 02-27-2010 01:37 PM
Firmware 1.03 K7er Pentax DSLR Discussion 44 02-25-2010 04:07 PM
K-7 firmware 1.03 Jadran Pentax DSLR Discussion 3 02-17-2010 10:19 AM



All times are GMT -7. The time now is 10:27 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top