Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-17-2012, 11:09 AM   #1
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Oct 2007
Location: Madrid, Spain
Posts: 117
Debug Mode to adjust for Back Focus

I just used PK-Tether App. Debug Mode to adjust AF because all lenses were back focusing a lot. I had to add 200 UM in order to use the AF Fine Adjustment for each of my 6 FA/DA lenses. This seems like a large adjustment to me so Iím curious if anyone else has had to do something similar.
Earl

06-17-2012, 12:49 PM   #2
Veteran Member
stormtech's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: In the boonies (NW Penna)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,670
QuoteOriginally posted by merengue Quote
I just used PK-Tether App. Debug Mode to adjust AF because all lenses were back focusing a lot. I had to add 200 UM in order to use the AF Fine Adjustment for each of my 6 FA/DA lenses. This seems like a large adjustment to me so Iím curious if anyone else has had to do something similar.
Earl
I had a similar problem a couple months ago - ended up sending it in to CRIS for warranty repair. It came back with the AF dead on for all my lenses. The camera was fine when I first bought it new, but sometime in the first 5 months of ownership the AF went weird on me. As you say, I had a few lenses that with even a -10 AF adjustment would not be enough to focus properly when they were all fine when the camera was new.
06-17-2012, 01:33 PM   #3
Veteran Member




Join Date: Jul 2009
Location: Mount Joy, PA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 533
QuoteOriginally posted by stormtech Quote
I had a similar problem a couple months ago - ended up sending it in to CRIS for warranty repair.
Just out of curiosity, what model was your camera, Stan? I'm guessing it's the K-5 you have listed in your signature tag. I'm trying to figure out something similar on my K-5.

QuoteOriginally posted by stormtech Quote
It came back with the AF dead on for all my lenses.
I had to re-read this a couple times; my first run through my brain immediately went to "it came back with my autofocus dead." Like, non-functioning.
06-17-2012, 04:22 PM   #4
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,893
QuoteOriginally posted by merengue Quote
add 200 UM in order to use the AF Fine Adjustment for each of my 6 FA/DA lenses.
That is an awful lot of AF adjustment, especially uniformly across all those lenses.
Maybe you actually need to adjust your dioptre instead of your AF

06-17-2012, 10:29 PM   #5
Veteran Member
stormtech's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: In the boonies (NW Penna)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,670
QuoteOriginally posted by LowVoltage Quote
Just out of curiosity, what model was your camera, Stan? I'm guessing it's the K-5 you have listed in your signature tag. I'm trying to figure out something similar on my K-5.



I had to re-read this a couple times; my first run through my brain immediately went to "it came back with my autofocus dead." Like, non-functioning.
Sorry for the confusion!

Yes, it was my K-5. And when I got the camera back from repair, the AF was perfect on all my lenses without touching the AF adjustment.
06-18-2012, 02:32 AM   #6
Veteran Member
sterretje's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Roodepoort, South Africa
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,534
QuoteOriginally posted by rawr Quote
Maybe you actually need to adjust your dioptre instead of your AF
Duh? Wonder how that effects the final image
06-18-2012, 08:15 PM   #7
New Member




Join Date: Jun 2012
Posts: 12
i had to adjust mine about +100um to set my af finetune back to "0"... for all my lenses (18-55wr, 50-200wr, 40xs)
06-20-2012, 08:12 AM   #8
Junior Member




Join Date: Jul 2010
Location: Winnipeg
Posts: 33
Just wondering how difficult it is to do this adjustment. Are there any instructions for doing this, or is is something that the average intelligence user should not attempt?

thanks,
Steve.

06-21-2012, 11:20 AM   #9
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Oct 2007
Location: Madrid, Spain
Posts: 117
Original Poster
QuoteOriginally posted by lightsleuth Quote
Just wondering how difficult it is to do this adjustment. Are there any instructions for doing this, or is is something that the average intelligence user should not attempt?

thanks,
Steve.
It is not difficult to do. Instructions are in various threads about Debug Mode in the PK-Tether application.
07-18-2012, 06:14 PM   #10
Veteran Member
bossa's Avatar

Join Date: Jul 2011
Location: Adelaide
Posts: 4,546
Does entering debug mode void your warranty?
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
adjustment, af, camera, debug, debug mode, dslr, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, lenses, mode, pentax k-5
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K10D Debug Mode for fixing focus issues azcavalier Pentax DSLR Discussion 18 02-22-2017 12:31 AM
K10D focus adjustment with debug mode cem.kumuk Pentax DSLR Discussion 12 01-16-2016 07:11 PM
K100d super k100ds debug mode - AF adjust Lititz Pentax DSLR Discussion 3 03-13-2012 09:22 AM
Samsung GX20 Debug Mode Focus Adjust Webmonkie Pentax DSLR Discussion 5 05-26-2010 12:14 AM
K10D - So debug gone at 1.3? Any way to adjust AF? ksignorini Pentax DSLR Discussion 4 04-13-2008 08:24 AM



All times are GMT -7. The time now is 05:21 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top