Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-24-2012, 04:01 AM   #1
New Member




Join Date: Oct 2012
Photos: Gallery
Posts: 18
My K-5 'flashing' the EV level section

Hi guys,
hard to explain but what is happening is just a little bit annoying;
I am using Aperture priority like normal, but the other day since using live view for most of a shoot, I went back to using the OVF, and instead of just showing where my EV compensation is (say I set it to +0.3) - it flashes a little dash at each end of the scale, and one in the middle, (that is, one at -5 EV, one at 0 and one at +5) - and the dashes dont appear in between.
I checked the shutter speed on the top screen and it was 1/2000 - so well clear of any highest or lowest shutter speeds - and when I take the photo it's fine - it's just annoying because I can't see where my EV compensation is and a thing is blinking at me in the viewfinder...
The other thing is, on Live View, I use the electronic level - and the other day (before the first problem was happening) it served me well for most of the day but then, it did the same thing I am describing for the EV in the viewfinder - it did that in the electronic level on the screen, as in, a flash at either end and in the middle, for BOTH AXIES (axis? axiiiies?) - so I couldn't use the level, and the camera was basically perfectly level, so again it wasn't that it couldn't get a reading for being so crooked.

Now, I ask because it seems like I've turned a setting on or something - I wouldn't bet it was broken.

10-24-2012, 04:35 AM   #2
Senior Member
Timd's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Cape Town, SA
Posts: 254
Have you possibly got bracketing on? Depending on how you set it up, it would take one shot at the correct exposure, one at +5 and one at -5. (Don't have my camera at hand to confirm)
Tim
10-24-2012, 05:04 AM   #3
Inactive Account




Join Date: Jun 2012
Posts: 132
Cody, I've got a K5 and I'm just a beginner so maybe I'm not understanding what your issue is. When I use my FA43mm Limited, it has a manual aperture ring and if that's not set to the -A- step, say it's set to f8, I get the flashing you describe using the manual aperture priority dial.
10-24-2012, 06:55 AM   #4
Senior Member
usmcxm35's Avatar

Join Date: Jun 2010
Location: New York, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 215
No, I think what you are seeing is not the EV comp.
You are seeing the electronic level where the EV comp is.
If you turn off the electronic level, the OVF should display the EV again.
Let me know if this works. Good luck.

01-30-2013, 03:45 PM   #5
Forum Member
godwinaustin's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: Jackson, Wyoming
Posts: 89
did this get resolved?? I am having the same issue with my K30.

Blinking exposure level indicator in the OVF with two solid indicators on either side.

Can anyone chime in here?
01-30-2013, 03:57 PM   #6
Loyal Site Supporter
wizofoz's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: Melbourne, Outer east.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,654
I think USMcxm35 is correct. I can get my K-5 to do exactly what has been described by turning on the electronic level and then pointing the camera at extreme angles.
01-30-2013, 04:02 PM   #7
Forum Member
godwinaustin's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: Jackson, Wyoming
Posts: 89
I just found out what my issue was. I had somehow switched EV bracketing on using the right arrow dial on the back of the camera, this caused the EV scale indicator to blink.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, compensation, dslr, ev, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, middle, pentax k-5, screen, shutter, view
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Flashing LCD and Top Panel Chaser Troubleshooting and Beginner Help 2 06-29-2012 07:53 AM
Flashing red spot William Troubleshooting and Beginner Help 4 06-06-2012 11:38 AM
red flashing in lcd screen rca1 Pentax DSLR Discussion 5 04-07-2012 11:11 AM
Night Flashing everyone a moon for the New Year charliezap Post Your Photos! 7 01-03-2012 06:28 AM
AF-540FGZ Not Flashing 251todd Troubleshooting and Beginner Help 15 08-12-2011 09:05 AM



All times are GMT -7. The time now is 05:30 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top