Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-27-2014, 10:41 PM   #1
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Location: Alice Springs
Posts: 211
Stiffness when mount lens on K-5

So, I have had my K-5 for about 8 months, I just picked it up after a week of no use and have noticed that when I mount my Pentax 18-55, it sounds if the screwdrive mechanism is being moved. Also, the motion to put the lens on the camera a quite stiff. Any solutions to this problem?

Thanks in Advance!

01-28-2014, 12:30 AM   #2
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,244
QuoteOriginally posted by Joshua A Quote
So, I have had my K-5 for about 8 months, I just picked it up after a week of no use and have noticed that when I mount my Pentax 18-55, it sounds if the screwdrive mechanism is being moved. Also, the motion to put the lens on the camera a quite stiff. Any solutions to this problem?

Thanks in Advance!
Only with that lens?
01-28-2014, 01:00 AM   #3
Loyal Site Supporter
AquaDome's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: New Carlisle, IN
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,405
Maybe you turned the focusing ring on the lens and autofocus was engaged on the camera body? Flip the AF switch and try it and see if it does the same thing. The focus ring should be free to turn when the AF lever on the body is moved to MF. If it happened before the lens was mounted, then that's genuinely weird.
01-28-2014, 03:14 AM   #4
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Location: Alice Springs
Posts: 211
Original Poster
Yes Mark Jerling, I have only noticed this while mounting the Pentax 18-55 WR, so I assume it has something to do with the lens mount on the particular mount.
And Aquadome, I tried using the AF switch and turning it to MF, but it seems to have no noticeable affect. The sound coming from the camera is like when you try to turn the focus ring of a lens while in AF mode (once lacking a Quick Shift function).

01-28-2014, 12:51 PM   #5
Veteran Member




Join Date: Jan 2011
Location: Corinth, NY
Photos: Albums
Posts: 367
my 18-55 WR is naturally stiffer then my other non-WR lenses, mostly due to the rubber o-ring on the lens that seals it to the camera

for the focus thing, i have no idea
01-28-2014, 05:23 PM   #6
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Location: Alice Springs
Posts: 211
Original Poster
Well, regardless of the outcome, I really appreciate all of the help and advice you guys have given me, so thank you a lot.
01-29-2014, 02:38 AM   #7
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,244
QuoteOriginally posted by Joshua A Quote
Yes Mark Jerling, I have only noticed this while mounting the Pentax 18-55 WR, so I assume it has something to do with the lens mount on the particular mount.
And Aquadome, I tried using the AF switch and turning it to MF, but it seems to have no noticeable affect. The sound coming from the camera is like when you try to turn the focus ring of a lens while in AF mode (once lacking a Quick Shift function).
Hi Joshua
Can you inspect the contact and check if there's any dirt visible? Other than that, does the o-ring seal appear to be in the correct location? Lastly, do you have the ability to check this lens on another Pentax body? As you have established the problem exists only with this lens on this camera body, I'd be interested to hear if it can be duplicated with another body.
Hope that helps!
Regards,
Mark
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, lens, pentax k-5
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Noob question: Should any K-mount AF lens work on K-01? harioharima Pentax K-01 3 02-12-2013 03:14 PM
Old K mount lens won't fit on my k-r body Timelime Troubleshooting and Beginner Help 10 02-10-2013 01:02 PM
Tokina SD 28-70mm 3.5-4.5 K mount on K-5IIS moomin Pentax SLR Lens Discussion 5 02-03-2013 04:10 PM
K-5 Sound when turning on camera/focus issue? mcook Troubleshooting and Beginner Help 9 07-18-2012 11:25 PM
Wrong Identification of Lens when attached to K-5 stl09 Pentax SLR Lens Discussion 15 02-29-2012 09:25 AM



All times are GMT -7. The time now is 07:57 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top