Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-20-2014, 07:34 AM   #1
Junior Member




Join Date: Feb 2010
Location: Northern tier Pennsylvania
Posts: 32
Dust Removel Start-up K-5 iis

I have had the K-5 iis a little over a month now having upgraded from the k-10d.

My question is this: When I turn the K10d on you hear a distintive sound as the Dust Removel kicks in, almost as if the sensor is literally shaking.

With the K-5 iis I hear almost no sound on start up, in fact the only sound I hear is something like the lens stopping down, not saying that is what it is just what it sounds like.

Before you ask, yes I do have the dust removel checked for every time the camera is turned on.

Is this some sort of ulta-sonic cleaning as opposed to the K-10D? Or could there be a problem with the K-5 iis.

Thank You,
Steven

06-20-2014, 07:47 AM   #2
Forum Member




Join Date: Mar 2010
Location: Queensland
Photos: Gallery
Posts: 84
I have a K5 and it makes no noise. I believe its newer technology.
06-20-2014, 08:03 AM   #3
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,836
The K-5 family has the ultrasonic dust removal, "DR II". It is silent, but effective.
06-20-2014, 08:51 AM   #4
Junior Member




Join Date: Feb 2010
Location: Northern tier Pennsylvania
Posts: 32
Original Poster
Thank you for setting me straight.
After 6 years and over 200,000 pictures with the K-10d I kind of miss that sound when I turn on the K-5 iis although we still used the K10 on occasion. My wife seems to like it better.

06-21-2014, 05:04 AM   #5
Inactive Account




Join Date: Mar 2007
Location: Long Island, N.Y.
Photos: Gallery
Posts: 1,124
Yes, I recently moved up from my old trusty friend, the K10D to a K5II. I'm enjoying the new camera but I also miss that familiar clunky shake of the start up action. I used to occasionally turn the camera off and back on just to feel and hear that action. Now I do it just to see the blue light on my O-GPS1 unit stop flashing! It's just not the same.
06-27-2014, 06:39 PM   #6
Site Supporter
Wingincamera's Avatar

Join Date: Oct 2012
Location: Spanaway, WA. USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 550
My K-5 II is quiet too. I have had the camera over a year and change lens fairly often. I have not seen any evidence of spots on photos, but this last week I did a actual test to find any dust spots and all was clean. For me this was a great change from my old Canon 5D, which was a dust magnet. I did get a lot of practice wet cleaning.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, dust, dust removel sound, dust removel start-up, k-10d, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, pentax k-5, removel start-up k-5, sound
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dust removal on start up Jeff413 Pentax K-5 3 03-12-2014 10:57 AM
Dust removal at start-up Deiberson Pentax K-5 3 04-20-2012 02:06 PM
K7 start-up dust removal fredok1 Pentax DSLR Discussion 9 09-23-2011 02:05 PM
K-5 start up noise planedriver Pentax K-5 7 11-30-2010 09:36 AM
Dust Removal at Start-up: On or Off? rortiz Pentax DSLR Discussion 41 08-26-2008 09:40 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:22 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top