Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-01-2014, 06:28 AM   #1
Site Supporter
EssJayEff's Avatar

Join Date: Jul 2011
Location: Hillsborough, NC
Photos: Gallery
Posts: 152
K-5 Autofocus switch won't turn to M setting

While shooting yesterday with my K-5 with a 16-50 DA* lens, the autofocus stopped working. The autofocus switch won't turn to the M setting (i.e., it only switches between AF.S and C), yet the viewfinder displays MF. (Yes, the lens switch is on AF.) It worked fine until I did a manual focus adjustment after an autofocus. The same lens focuses properly with autofocus on my K-01.

Any recommendations on how to fix this? If I have to send it in for repairs, is this likely to be an expensive fix? My extended warranty ran out a month or so ago.

09-01-2014, 07:23 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 41,604
Try removing the lens and then switch it to M. If the screwdrive shaft isn't engaged, it could be that the lens isn't mounted properly, thus also screwing up the electrical connection.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

09-01-2014, 07:25 AM   #3
Site Supporter
EssJayEff's Avatar

Join Date: Jul 2011
Location: Hillsborough, NC
Photos: Gallery
Posts: 152
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
Try removing the lens and then switch it to M. If the screwdrive shaft isn't engaged, it could be that the lens isn't mounted properly, thus also screwing up the electrical connection.
Thanks, Adam. Switch still won't go to M with the lens off.
09-01-2014, 01:50 PM   #4
Pentaxian




Join Date: Nov 2013
Location: North Carolina
Posts: 984
QuoteOriginally posted by EssJayEff Quote
Thanks, Adam. Switch still won't go to M with the lens off.
If you have the lens off the camera, you can move the switch to any position (AF-S, C or M) and the camera will display M because it can't communicate with the lens.

If you have the lens mounted on the camera and you can't select any mode but M, it could be:

Dirty lens contacts
Dirty camera contacts
The lens is not fully rotated and seated in the mount
The lens switch is in M, which it isn't because you checked that .


All the above will happen to me with screw drive or SDM lenses. Wipe'em clean with a lens cloth ( you'll see the grime) or fully rotate the lens, and it's fixed.

If the switch on the camera body won't physically move, that's another kettle of fish


Last edited by Brooke Meyer; 09-01-2014 at 01:51 PM. Reason: Correct typos
09-01-2014, 02:03 PM   #5
Site Supporter
EssJayEff's Avatar

Join Date: Jul 2011
Location: Hillsborough, NC
Photos: Gallery
Posts: 152
Original Poster
Thanks Brooke. Yes it's that other kettle . . . The manual switch will not rotate to the M position.
09-01-2014, 02:22 PM   #6
Pentaxian




Join Date: Nov 2013
Location: North Carolina
Posts: 984
QuoteOriginally posted by EssJayEff Quote
Thanks Brooke. Yes it's that other kettle . . . The manual switch will not rotate to the M position.
Figure about $200. That's about the flat rate repair at KEH.com. I whacked the SR lever off a K10 years ago, physically broke it off, and it was about the same to get fixed from Pentax repair. .

Try KEH first, call and see if they can do it. Pentax is changing service providers from C.R.I.S and they are apparently in a period of transition.
09-02-2014, 05:16 PM   #7
Site Supporter
EssJayEff's Avatar

Join Date: Jul 2011
Location: Hillsborough, NC
Photos: Gallery
Posts: 152
Original Poster
QuoteOriginally posted by Brooke Meyer Quote
Figure about $200. That's about the flat rate repair at KEH.com. I whacked the SR lever off a K10 years ago, physically broke it off, and it was about the same to get fixed from Pentax repair. .

Try KEH first, call and see if they can do it. Pentax is changing service providers from C.R.I.S and they are apparently in a period of transition.
Thanks again, Brooke . . . and greetings from down the road on I-40. I'll let you know what I find out.
09-03-2014, 10:06 AM   #8
Site Supporter
EssJayEff's Avatar

Join Date: Jul 2011
Location: Hillsborough, NC
Photos: Gallery
Posts: 152
Original Poster
QuoteOriginally posted by EssJayEff Quote
While shooting yesterday with my K-5 with a 16-50 DA* lens, the autofocus stopped working. The autofocus switch won't turn to the M setting (i.e., it only switches between AF.S and C), yet the viewfinder displays MF. (Yes, the lens switch is on AF.) It worked fine until I did a manual focus adjustment after an autofocus. The same lens focuses properly with autofocus on my K-01.

Any recommendations on how to fix this? If I have to send it in for repairs, is this likely to be an expensive fix? My extended warranty ran out a month or so ago.
A new twist on this came up today . . . a connection I didn't think about, but a colleague did. This was my first use of the camera after warranty work that replaced lens release button. (It fell out, as it has for many others.) The lens release button is basically opposite the autofocus within the same lower section of the camera body. What, if anything, could have happened to the autofocus switch while replacing the lens release button?

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
autofocus, autofocus switch, camera, dslr, k-5, k-5 autofocus switch, k-5 ii, k-5 iis, k5, lens, pentax k-5, switch
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-3 won't shoot in burst mode, despite setting to AF.C frogoutofwater Troubleshooting and Beginner Help 3 07-26-2014 05:38 AM
SMC-M 50mm f1.7 with focus ring that won't turn gma Pentax SLR Lens Discussion 6 05-01-2014 03:42 PM
K-5 won't autofocus with remote Eistean Troubleshooting and Beginner Help 6 02-13-2014 03:48 PM
K-5 won't turn off Mareket Pentax K-5 19 09-10-2013 08:14 AM
K-5 won't turn on sophie100 Pentax K-5 16 06-01-2013 02:16 PM



All times are GMT -7. The time now is 07:00 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top