Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-28-2014, 09:02 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Dec 2011
Photos: Albums
Posts: 61
HELP! K-5 auto focus issue and strange noise

When focusing on certain objects, it rotates to infinity and make an electronic noise every time you press the shutter release button, like its trying to rotate past infinity. It will make the electronic noise when pressed and will not try to focus, just stays at infinity. If I zoom in or out on the same object, it will usually focus, then when I go back to the focal length that was an issue, it will properly focus. The issue occurred infrequently at first, now it is happening many times a day. Usually occurs in medium to low light, rarely in good light, but never occurred in these situations the prior tens of thousands of pics. I have tried different lenses, its not a lens issue. The camera has ~75k actuations if that matters.

Any help would be much appreciated.

11/13/2014 Update
It's not the battery, checked with several. Not the lens, same issue on several. But today the issue happened in full daylight, previously it would happen only on interior lower light shots. Also, I noticed that every time there is a auto focus issue, the ring is out toward infinity or past and can't get back but makes a noise like its trying. If I select manual focus and adjust the ring back, then turn AF back on, it works fine until it focuses out toward or past infinity and it just can't get back.


Last edited by lknbigfish; 11-13-2014 at 01:25 PM. Reason: update
10-28-2014, 09:11 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,958
Face you checked for front/back focus? Perhaps a global adjustment might be necessary. My camera used to do this with wide lenses like the 12-24 or 20-35, and a slight adjustment fixed the issue.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

10-28-2014, 09:12 AM   #3
Site Supporter




Join Date: Jan 2011
Photos: Albums
Posts: 2,235
The K-5 is not the best in low light when it comes to focusing.
Have you tried cleaning the contacts?
10-28-2014, 10:16 AM   #4
Inactive Account




Join Date: Dec 2011
Photos: Albums
Posts: 61
Original Poster
I will try cleaning the contacts. Its not a light issue, I use the camera for work and have taken thousands of pictures in the same situation with no issues in the past.

10-28-2014, 12:25 PM   #5
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,190
What firmware version are you on?
10-28-2014, 12:50 PM   #6
Site Supporter
jpzk's Avatar

Join Date: Jan 2009
Location: Québec
Photos: Gallery | Albums
Posts: 6,976
First ... what lens are you using?
Next ... is this with all your lenses?
10-28-2014, 01:05 PM   #7
Inactive Account




Join Date: Dec 2011
Photos: Albums
Posts: 61
Original Poster
I noticed it on my sigma 18-270, then checked my other lenses, same issue

---------- Post added 10-28-14 at 04:07 PM ----------

firmware 1.15.25.27
10-28-2014, 03:10 PM   #8
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,190
Odd. So, only in poor light. My K-5's focus in not great in poor light, which I understand is a common issue. However, you say it's gotten worse. Seems odd.

10-29-2014, 11:37 AM   #9
Inactive Account




Join Date: Dec 2011
Photos: Albums
Posts: 61
Original Poster
and...yesterday i had the shutter hang once, then twice today. The shutter actuates but gets stuck, leaving the optical viewfinder black. turning it off then on resolves that issue.
10-29-2014, 12:31 PM   #10
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,190
Have you tried the camera with a different battery?
10-29-2014, 12:37 PM   #11
Inactive Account




Join Date: Dec 2011
Photos: Albums
Posts: 61
Original Poster
QuoteOriginally posted by MarkJerling Quote
Have you tried the camera with a different battery?
I have 2 pentax and 2 wasabi, I'll try different batteries when it happens tomorrow. Had a pentax in today.
10-29-2014, 06:06 PM   #12
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,190
QuoteOriginally posted by lknbigfish Quote
I have 2 pentax and 2 wasabi, I'll try different batteries when it happens tomorrow. Had a pentax in today.
It would be good to see if a fully charged battery (different one to the one in the camera now) reproduces the same result. Good luck!
11-13-2014, 01:23 PM   #13
Inactive Account




Join Date: Dec 2011
Photos: Albums
Posts: 61
Original Poster
It's not the battery, checked with several. Not the lens, same issue on several. But today the issue happened in full daylight, previously it would happen only on interior lower light shots. Also, I noticed that every time there is a auto focus issue, the ring is out toward infinity or past and can't get back but makes a noise like its trying. If I select manual focus and adjust the ring back, then turn AF back on, it works fine until it focuses out toward or past infinity and it just can't get back.
11-16-2014, 12:14 PM   #14
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,190
QuoteOriginally posted by lknbigfish Quote
It's not the battery, checked with several. Not the lens, same issue on several. But today the issue happened in full daylight, previously it would happen only on interior lower light shots. Also, I noticed that every time there is a auto focus issue, the ring is out toward infinity or past and can't get back but makes a noise like its trying. If I select manual focus and adjust the ring back, then turn AF back on, it works fine until it focuses out toward or past infinity and it just can't get back.
What firmware version are you on?
11-18-2014, 01:05 PM   #15
Inactive Account




Join Date: Dec 2011
Photos: Albums
Posts: 61
Original Poster
QuoteOriginally posted by MarkJerling Quote
What firmware version are you on?
1.15, going to go ahead and update to 1.16
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
autofocus, camera, dslr, focus, infinity, issue, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, light, noise, pentax k-5, time
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-5 ii: Help needed to Lock Focus and Exposure kataria0 Pentax K-5 6 01-20-2015 06:10 AM
Pentax K-10 D Makes noise and No Auto Focus ? stevewong Pentax DSLR Discussion 9 06-17-2014 11:28 AM
K-5 K-5 II K-5 IIs, e dial issue, Noise Eder Pentax K-5 17 06-03-2014 12:33 AM
K-5 Auto Focus Out of Focus ? KRaZiGLiTcH Pentax K-5 15 04-09-2014 01:17 AM
Help with auto focus and zoom lens JoKupu Welcomes and Introductions 2 10-29-2012 12:46 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:54 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top