Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-29-2015, 03:27 AM   #1
Site Supporter
sholtzma's Avatar

Join Date: Sep 2007
Location: Salisbury, NC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 996
issue with EV meter bar, but only in viewfinder

Just picked up a replacement K5iis, since mine got dropped and needs to go in for service to try to save it. I was putting this (used) replacement through its paces to test it, and I noticed that the EV meter bar in the viewfinder was not tracking the EV meter bar on the back LCD monitor. The one on the back (accurately?) moves into underexposure when I point the camera at a dark (large) area as you'd expect--and moves into overexposure when I point the camera at a bright (large) area as you'd expect. But meanwhile the one in the viewfinder does not follow its companion. In fact, the one in the viewfinder does not seem to move much at all. Correspondingly, the numerical readout of over/correct/underexposure in the far right of the viewfinder DOES seem to track dark and bright areas. So, it might read "-2.5" when the camera points to a dark area and the meter on the back shows serious underexposure--while the viewfinder EV meter bar just the left of the "-2.5" stays at its center point as if the scene was middle gray.

If there a setting in the menu that I have incorrectly set that could so disengage the viewfinder EV meter bar from the other metering readouts? Or is this a defect?


Last edited by sholtzma; 05-29-2015 at 04:11 AM.
05-29-2015, 09:15 AM   #2
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,888
QuoteOriginally posted by sholtzma Quote
Just picked up a replacement K5iis, since mine got dropped and needs to go in for service to try to save it. I was putting this (used) replacement through its paces to test it, and I noticed that the EV meter bar in the viewfinder was not tracking the EV meter bar on the back LCD monitor. The one on the back (accurately?) moves into underexposure when I point the camera at a dark (large) area as you'd expect--and moves into overexposure when I point the camera at a bright (large) area as you'd expect. But meanwhile the one in the viewfinder does not follow its companion. In fact, the one in the viewfinder does not seem to move much at all. Correspondingly, the numerical readout of over/correct/underexposure in the far right of the viewfinder DOES seem to track dark and bright areas. So, it might read "-2.5" when the camera points to a dark area and the meter on the back shows serious underexposure--while the viewfinder EV meter bar just the left of the "-2.5" stays at its center point as if the scene was middle gray.

If there a setting in the menu that I have incorrectly set that could so disengage the viewfinder EV meter bar from the other metering readouts? Or is this a defect?
Are you sure its not showing the exposure compensation bar or the digital level?
05-29-2015, 10:18 AM   #3
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,234
QuoteOriginally posted by enoeske Quote
Are you sure its not showing the exposure compensation bar or the digital level?
What he said...

The electronic level, if enabled for the viewfinder, will replace the EV display. Note too, that the EV values are only displayed in M mode. For other modes the display shows exposure compensation setting.


Steve
05-29-2015, 12:25 PM   #4
Site Supporter
sholtzma's Avatar

Join Date: Sep 2007
Location: Salisbury, NC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 996
Original Poster
Yes, I had in in M mode. But you are right, I had the level enabled. This is the result of serious jet lag; I can't think straight. Thanks to this forum for helping me out quickly!

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, ev meter, issue with ev, k-5, k-5 ii, k-5 iis, k5, meter, moves, pentax k-5, replacement, viewfinder
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issue with exposure meter in viewfinder after firmware 1.10 update SamCam Pentax K-3 3 07-25-2014 02:40 PM
While shooting in manual mode with the EV meter all my photos are slightly too dark. Newtophotos Photographic Technique 8 10-16-2013 09:47 PM
Metering/EV bar in viewfinder? (k10d) smhsmom Pentax DSLR Discussion 7 02-20-2008 02:20 PM
How to have EV Bar remain on in M mode??? chickentender Pentax DSLR Discussion 16 01-16-2008 02:24 PM
Ev Bar In M Mode pentaxk10duser Pentax DSLR Discussion 6 11-29-2007 01:31 AM



All times are GMT -7. The time now is 02:23 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top