Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-19-2011, 01:26 PM   #1
Inactive Account




Join Date: Jan 2011
Location: Mono Township, Ontario
Posts: 4
REALLY Stupid Question from *Newbie*

Hello! Today was my first day playing around with my new Pentax K-r (previous Canon owner) and new lenses. I was mostly working with my Macro lens, the DFA Macro 100 F2.8 WR..and WOW great lens btw.. My really, really stupid question is this..

What am I doing incorrectly that is preventing me from "saving" the language, home location, date and time of day on the camera. Every time I turn it off, and then on again, the info is gone. I tried entering the information using two separate methods..e.g. the screens that pop up when turning the camera on and then also directly by navigating the Menu button to no avail.

Please tell me I am doing something pathetically stupid.. and that I do not have to enter this info every time I turn the camera on.

!!!Thank you for your help!!!
Wendy

01-19-2011, 01:51 PM   #2
Veteran Member




Join Date: Feb 2009
Location: Lithuania
Photos: Gallery
Posts: 490
well, i'm not sure if your'e doing everything ok, but does your camera have the latest firmware? if not, I suggest you to update it. if it does..
maybe you do not confirm properly, that you set the time and location.. be sure to read guides, which button does what in certain contexts.

Maybe others will help you out more..

I'll think about your problem more..
01-19-2011, 01:55 PM   #3
Inactive Account




Join Date: Jan 2011
Location: Atlanta, GA
Posts: 9
I remember having the exact same problem but the only part of the resolution I recall is that I corrected it by going step by step in the manual and all was good.
01-19-2011, 02:20 PM   #4
Veteran Member
Frogfish's Avatar

Join Date: Dec 2009
Location: Shanghai
Posts: 4,490
Are you hitting OK and not MENU when you have finished inputting ?

01-19-2011, 02:44 PM   #5
Inactive Account




Join Date: Jan 2011
Location: Mono Township, Ontario
Posts: 4
Original Poster
Thank you everyone for your feedback. I am hitting OK after every entry and my screen even confirms that the info has been entered. When I am finished with all the settings, I have to hit the menu button to exit out of the setup screen, otherwise it just sits there.. I'm guessing this might be the problem. I will look at upgrading the firmware as suggested. It's always the simplest things that get me stuck!!! Thanks again for your help
01-19-2011, 10:23 PM   #6
Senior Member




Join Date: Mar 2009
Posts: 269
Weird...try lightly hitting the shutter button instead of menu when you're done? Almost sounds like the backup battery (does the K-r even have one?) is dead.
01-19-2011, 10:39 PM   #7
New Member




Join Date: Dec 2010
Posts: 1
Took me three attempts to get it to set. At first I thought it was just me being excited in having a new camera but after the third try. Don't think I changed anything in the setup but it's ok now. Hope you get it sorted.

Rusty.
01-20-2011, 07:12 AM   #8
Veteran Member




Join Date: Mar 2009
Location: Chicago suburbs
Photos: Albums
Posts: 848
Here is what I think is happening. The K-R has a back-up rechargeable battery. It is almost dead when you get the camera. When you install a charged main battery the back-up battery begins to charge SLOWLY from the main battery. After several days of the main battery charging the back-up, all works well. I have no proof, just a theory.

01-20-2011, 12:09 PM   #9
Inactive Account




Join Date: Jan 2011
Location: Mono Township, Ontario
Posts: 4
Original Poster
Problem Solved!

I think GP1806 might have been on to something.. Despite the problems with the silly set-up situation, I ignored it and managed to take a whole wack of pictures yesterday, and again, I have to rave about my new Macro lens! In any event, today I was back behind the camera and when I turned my camera on, it went through the same old set-up routine again, but this time..Voila! It Worked!!The info Saved!! .. Needless to say I am a one happy camper!
Great helpful crowd here.. glad I joined!
Have a wonderful day
Wendy
01-20-2011, 03:07 PM   #10
Veteran Member




Join Date: Feb 2009
Location: Lithuania
Photos: Gallery
Posts: 490
I'm glad you that the problem is solved.

welcome!
01-20-2011, 03:35 PM   #11
Loyal Site Supporter
Tom S.'s Avatar

Join Date: May 2008
Location: S.E. Michigan
Photos: Albums
Posts: 4,238
BTW: Wendy, unless your question is "Should I buy a Nikon?", there are no stupid questions...
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, day, info, k-r, kr, lens, macro, pentax k-r, question, time
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A stupid question kyricom Troubleshooting and Beginner Help 7 03-17-2010 06:09 PM
Stupid Question eccs19 General Talk 6 02-26-2009 09:14 AM
Stupid question. Looking for stupid answer. dws1117 General Talk 22 11-05-2008 09:51 AM
Help! Perhaps a really stupid question. aruxaru Pentax Film SLR Discussion 16 10-19-2008 02:33 PM
Please help, newbie with (probaby stupid) questions about k200d or others Airmide Troubleshooting and Beginner Help 0 05-24-2008 04:10 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:28 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top