Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-10-2011, 02:01 PM   #1
New Member




Join Date: Mar 2011
Location: toronto canada
Posts: 3
Kr exposure problem

I have a brand new (1 month) Kr which worked perfectly until this morning, when the e-dial ceased to work properly. The exposure locks at + or - 3 stops, and can't be controlled. The picture is captured but useless. Is there a fix?

Thanks

Roel

03-10-2011, 02:20 PM   #2
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,888
sounds like you are changing the exposure compensation, not turning the e-dial. In green mode, turning the dial only goes to +/- 3 ev exposure compensation. In manual mode, turning the e-dial changes shutter or aperture and holding exp-comp and turning changes the other. In semi-auto modes, turning the wheel controls the component of the mode you are in (aperture if in Av...) but holding the exp-comp and turning changes the exposure compensation up to +/- 3 ev.
03-10-2011, 02:37 PM   #3
Site Supporter
mattt's Avatar

Join Date: Feb 2011
Location: Niagara
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,668
Further to that, and green button has not been reassigned, pressing green button should reset EV to 0. See page 197 in your manual.
03-10-2011, 03:35 PM   #4
New Member




Join Date: Mar 2011
Location: toronto canada
Posts: 3
Original Poster
Not it

I reassigned the green button to a non-exposure function (optical preview) and it made no difference. it seems that the e-dial is not functioning properly at all. Mechanical manufacturing fault I think.

Roel

03-10-2011, 03:42 PM   #5
Site Supporter
mattt's Avatar

Join Date: Feb 2011
Location: Niagara
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,668
I missed your meaning. I was suggesting the green button to return the EV back to 0. As for malfunctioning E-dial.... there are one or two posts about it. Send it in to 1770 Argentia, Mississauga.... I was told by Pentax Ca that there is no "fix".
03-10-2011, 03:44 PM   #6
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,888
How familiar are you with pentax cameras? It doesn't sound like mechanical failure at this point, but more likely, user error.

Your phrase, "the exposure locks at + or - 3 stops..." simply doesn't make sense, even if there were a hardware failure.

Try reseting the camera to factory defaults

Then, place the camera in Av mode. Without touching any other buttons, ensure that turning the e-dial changes the aperture properly.

In Tv mode, the e-dial should adjust the shutter speed

In green mode, the e-dial changes the exposure compensation from -3 to +3 ev
03-14-2011, 10:29 PM   #7
Junior Member




Join Date: Feb 2011
Location: California
Photos: Gallery | Albums
Posts: 30
E-dial Problems Here Too

I was shooting in aperture and shutter modes today and started having problems. Sometimes nothing would happen when the dial was turned, sometimes it would go the wrong way and sometimes it would skip ahead or behind several increments. It was driving me nuts and I wanted to see if others were having trouble. I guess so.
03-14-2011, 11:03 PM   #8
Site Supporter
ovim's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: Tre, Finland
Photos: Gallery
Posts: 1,227
QuoteOriginally posted by Sloglass Quote
I was shooting in aperture and shutter modes today and started having problems. Sometimes nothing would happen when the dial was turned, sometimes it would go the wrong way and sometimes it would skip ahead or behind several increments. It was driving me nuts and I wanted to see if others were having trouble. I guess so.
Exactly the same thing thing happened to my K-r and it was repaired under warranty. I've since read a little more about this fault and with K-7 some people just turned the e-dial constantly for a few minutes and the problem went away. Don't know if that would've worked with my body though.

03-15-2011, 06:29 AM   #9
Senior Member




Join Date: Jan 2011
Location: Paradise, NL
Photos: Albums
Posts: 106
I had the same problem with my K-r E-Dial...sometimes it would work, sometimes it would work in the opposite direction, sometimes it would jump all over the place.

I sent it to Pentax Canada and they fixed it no problem under warranty.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, exposure, k-r, kr, kr exposure, pentax k-r
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Over-Exposure problem on K-7 + AF360: please help! mxlinn Flashes, Lighting, and Studio 4 11-27-2011 07:46 AM
Problem setting exposure with K-7 sceadgugenga Pentax DSLR Discussion 7 10-14-2010 02:33 AM
Takumar under-exposure problem summonbaka Pentax SLR Lens Discussion 7 03-24-2010 10:22 AM
Mode m exposure problem? CrossStealth Troubleshooting and Beginner Help 23 02-14-2010 05:21 AM
Tamron 28-75 f/2.8 over exposure problem Sew-Classic Pentax SLR Lens Discussion 13 10-22-2009 02:49 PM



All times are GMT -7. The time now is 12:28 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top