Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-07-2011, 01:08 AM   #1
New Member
kenl's Avatar

Join Date: Sep 2011
Photos: Albums
Posts: 4
Quite strange problem when I'm using manual lens

Hey folks,

I got a issue when I using manual lens (smc-m 135/f3.5) on the K-r. The replay, info or menu button was no response after I shoot a pic, but the Liveview button still works. Then I press liveview, and press those three buttons again, they works. This problem doesn't appear when I was using the kit lens.

Did anyone here meet this problem before?

09-07-2011, 01:35 AM   #2
Pentaxian
aurele's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: Paris, France
Photos: Albums
Posts: 2,906
or, maybe the body is just busy saving the picts ?

it does the same on the K-x when the body is busy or med/low battery
09-07-2011, 01:49 AM   #3
New Member
kenl's Avatar

Join Date: Sep 2011
Photos: Albums
Posts: 4
Original Poster
I don't know. I used the kit lens 28-55mm to shoot and press the replay, it shows me a hourglass icon then the pictures. And then, I use the manual lens, shoot a pic, press the button, nothing was shown.
09-07-2011, 04:18 AM   #4
Pentaxian
aurele's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: Paris, France
Photos: Albums
Posts: 2,906
don't worry, my k-x does often this, and it just need some few sec (especially if you do RAW or RAW+).
After almost 1year and half, it still going good. Chill out and enjoy

09-07-2011, 06:49 AM   #5
New Member
kenl's Avatar

Join Date: Sep 2011
Photos: Albums
Posts: 4
Original Poster
Oh, I see. Thanks buddy.
09-07-2011, 07:24 AM   #6
Senior Member
dragra's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: Ljubljana
Photos: Albums
Posts: 238
QuoteOriginally posted by kenl Quote
Hey folks,

I got a issue when I using manual lens (smc-m 135/f3.5) on the K-r. The replay, info or menu button was no response after I shoot a pic, but the Liveview button still works. Then I press liveview, and press those three buttons again, they works. This problem doesn't appear when I was using the kit lens.

Did anyone here meet this problem before?
Did the camera ask you upon startup which lens is on? My only M-lens is Pentax smc 1,4/50mm and each time I attach it the camera starts up with the focal lenght dialog.

There are several in-camera processing features that can be turned off to speed the camera up. Geometry correction takes the most processing power, but also NR and Highlight/Shadow corrections can be intense. These were all turned on by default and I turned them off. With Pentax DCU software all these tricks can be done later on PC.

Cheers,
D.

Last edited by dragra; 09-07-2011 at 07:54 AM.
09-07-2011, 11:44 PM   #7
New Member
kenl's Avatar

Join Date: Sep 2011
Photos: Albums
Posts: 4
Original Poster
QuoteOriginally posted by dragra Quote
Did the camera ask you upon startup which lens is on? My only M-lens is Pentax smc 1,4/50mm and each time I attach it the camera starts up with the focal lenght dialog.

There are several in-camera processing features that can be turned off to speed the camera up. Geometry correction takes the most processing power, but also NR and Highlight/Shadow corrections can be intense. These were all turned on by default and I turned them off. With Pentax DCU software all these tricks can be done later on PC.

Cheers,
D.
yup. it asks to choose. I think that's used for focus tips.

This's is my time to hear about DCU. I'll try later. thx man.
09-08-2011, 08:59 AM   #8
Senior Member




Join Date: Jan 2011
Location: Paradise, NL
Photos: Albums
Posts: 106
It was my understanding that the input of focal length was used in the shake reduction mechanism....but I could be wrong.

09-08-2011, 09:00 AM   #9
Pentaxian
JinDesu's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: New York City
Photos: Gallery
Posts: 5,624
QuoteOriginally posted by ablundon Quote
It was my understanding that the input of focal length was used in the shake reduction mechanism....but I could be wrong.
It is. Different focal lengths require different strengths of shake reduction.
09-08-2011, 05:35 PM   #10
Pentaxian
hnikesch's Avatar

Join Date: May 2009
Location: Michigan, USA
Photos: Albums
Posts: 1,246
I have the same SMX M 135 f3.5 lens on my Kr and all buttons work after a shot, no hourglass icon. I am not using cross processing, digital filters or highlight of shadow correction, those can slow things down and cause a hourglass icon.

Hans

Last edited by hnikesch; 09-09-2011 at 12:57 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
button, camera, k-r, kr, lens, liveview, pentax k-r, press
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange behavior with 1:1.4/50 manual lens ide508 Pentax K-r 14 09-20-2011 11:06 AM
problem with K-X and K mount manual lens shinjitsu Troubleshooting and Beginner Help 10 05-12-2011 11:34 AM
Problem in K-100 D with Manual zoom lens ahrouhi Troubleshooting and Beginner Help 12 10-18-2009 07:13 AM
K2000 Manual Lens Metering Problem gomuppets Troubleshooting and Beginner Help 15 09-30-2009 06:29 PM
Weird Manual lens problem columbus Pentax SLR Lens Discussion 11 09-27-2009 02:00 PM



All times are GMT -7. The time now is 07:25 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top