Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-22-2012, 09:32 AM   #1
New Member




Join Date: Dec 2011
Posts: 3
Old Sigma lens wont take pics

Hello All -
I have a Sigma 70-210 that I used to use with a Pentax PZ-10. The cap on the Sigma says "For Pentax-K , KR-P." Per advice on this forum, I attached the lens and was thrilled b/c it didn't cause any problems.

However... while I can see an image through the viewfinder and can focus manually (not w/auto), I cannot get any readings on Aperature and shutter speed, and the shutter won't fire. Any recommendations?

I also attached my old 28-80 that came with my PZ-10. While it will not zoom automatically, it will take photos and appears to be getting accurate readings.So I suppose it'll be a good backup if my kit lens fails. It's the Sigma 70-210 zoom mentioned above that I'm more interested in getting functional.

Thanks,
Chris

04-22-2012, 09:53 AM   #2
Veteran Member
crewl1's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Los Angeles, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,797
Check the sticky on how to use manual lenses in the beginners forum. You probably have to set the 'enable aperture ring' option but the instructions are more complete in that post.
Enjoy.
04-22-2012, 11:16 AM   #3
Senior Member
Tom Woj's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: Stafford, UK
Photos: Gallery | Albums
Posts: 163
As Crewl said, you need to enable the option that allows camera to fire even without a lens on - used for manual lenses.

However, if you need this option on to be on, and it's an auto aperture/auto focus lens, something ain't right - as I think an auto lens would work without it. Does the lens have an aperture ring to set manualy? If it's a fully manual lens, then you won't be able to control aperture through the e-dial anyway. If it's an auto-whatever lens, turn on that option and also try cleaning the contacts.
04-22-2012, 12:13 PM   #4
New Member




Join Date: Dec 2011
Posts: 3
Original Poster
Thanks that got it working! A few existing challenges but it's functional for sure

THANK YOU!
Chris

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k-r, kr, lens, pentax k-r, pz-10, shutter, sigma, sigma lens
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sigma 50-150mm f/2.8 on Pentax K-x...lots of pics Edgar_in_Indy Pentax SLR Lens Discussion 21 03-05-2011 11:20 PM
Sample pics from DA* 200mm with Sigma APO 2x and SMC AF 1.7x arm_jstp Pentax SLR Lens Discussion 2 12-04-2010 02:19 PM
Why wont my lens work for my k2000 pgfilms Troubleshooting and Beginner Help 2 11-18-2010 07:46 PM
Sigma Flash wont fire on my k10d when using cable AlexMcCranor Troubleshooting and Beginner Help 9 02-11-2010 03:14 PM
Fun to take pics with a kit lens again (Beware lots of pics) dsport Post Your Photos! 16 11-19-2008 06:56 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:11 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top