Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-23-2017, 04:11 PM   #1
Site Supporter
Site Supporter
MikeW's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Indiana
Photos: Gallery
Posts: 437
Cactus owners/users: please help.

What am I doing wrong or do I have a defective transceiver? (Please bear with me; I have tried to be as systematic - long-winded? - as possible below.)

Here is my equipment:
-Pentax K-5
-Pentax AF540FGZ
-Cactus RF60X
-Cactus V6II (x2) (All the Cactus equipment is new and just received.)
  • The K-5 fires the AF540 when mounted in the camera’s hot shoe.
  • The K-5 fires the RF60X when mounted in the camera’s hot shoe.
  • V6II #1 (in TX mode) mounted on the camera will fire the RF60X (in slave mode).
  • V6II #1 (in TX mode) when mounted on the camera will fire the AF540 when it is mounted on V6II #2 (in RX mode).
  • But if I mount V6II #2 (in TX mode) on the camera it will not fire the AF540 when it is mounted on V6II #1 (in RX mode).

I have updated the firmware in all three Cactus units. All three units recognize the Pentax equipment. I am trying to doing everything in Manual mode: the camera, both flashes, and both transceivers are set for manual.

Is there a secret code or handshake that I am missing?

11-23-2017, 04:16 PM   #2
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 18,056
Make sure that the triggers are set to the same group. If I recall the tx and rx settings are independent so when you switch from tx to rx it may be changed.
11-23-2017, 04:21 PM   #3
Site Supporter
Site Supporter
MikeW's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Indiana
Photos: Gallery
Posts: 437
Original Poster
They are all set to channel 5, have the same radio ID, and are using group A.
11-23-2017, 05:14 PM   #4
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 18,056
QuoteOriginally posted by MikeW Quote
They are all set to channel 5, have the same radio ID, and are using group A.
I have v6 not v6ii, on mine I have to set the mode on the RX unit to match my flash type. If I set a type that doesn't match I can have the same problem (works 1 way but not when reversed because of the RX flash type setting. ). That's all I can think of.

11-23-2017, 06:12 PM   #5
Site Supporter
Site Supporter
MikeW's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Indiana
Photos: Gallery
Posts: 437
Original Poster
Update: The ghost in the machine seems to have decided to play along with me. I mounted and remounted everything. The recalcitrant V6II (#2) is now firing the Pentax AF540 through V6II (#1). I have no idea what I did to get it to work. Perhaps there was poor electrical contact with the new transceivers; remounting it may have improved the contact. If it acts up again, I'll repost. Uncle Vanya, thanks for your suggestions.
11-23-2017, 08:22 PM   #6
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 18,056
Glad it resolved!
11-24-2017, 06:46 AM   #7
Site Supporter
Site Supporter
MikeW's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Indiana
Photos: Gallery
Posts: 437
Original Poster
Thanks, Brooke. I will keep that in mind. These are the first radio triggers that I've owned and I wasn't sure if I was doing something wrong. Apparently I wasn't. One can confirm things are working when the flash fires, but it is more difficult with only the radio. Anyway, it seems to be resolved.

FWIW, so far I like the Cactus flash. It seems very sturdy and is easy to operate, more so than the Pentax flash. The triggers seem well made, too.
11-24-2017, 07:39 AM   #8
Veteran Member
fwbigd's Avatar

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth TX
Posts: 339
QuoteOriginally posted by MikeW Quote
What am I doing wrong or do I have a defective transceiver? (Please bear with me; I have tried to be as systematic - long-winded? - as possible below.)

Here is my equipment:
-Pentax K-5
-Pentax AF540FGZ
-Cactus RF60X
-Cactus V6II (x2) (All the Cactus equipment is new and just received.)
  • The K-5 fires the AF540 when mounted in the camera’s hot shoe.
  • The K-5 fires the RF60X when mounted in the camera’s hot shoe.
  • V6II #1 (in TX mode) mounted on the camera will fire the RF60X (in slave mode).
  • V6II #1 (in TX mode) when mounted on the camera will fire the AF540 when it is mounted on V6II #2 (in RX mode).
  • But if I mount V6II #2 (in TX mode) on the camera it will not fire the AF540 when it is mounted on V6II #1 (in RX mode).

I have updated the firmware in all three Cactus units. All three units recognize the Pentax equipment. I am trying to doing everything in Manual mode: the camera, both flashes, and both transceivers are set for manual.

Is there a secret code or handshake that I am missing?
Specifically what Firmware are you running on your Cactus V6ii? It should be PEN.A.001 on the Cactus V6ii and the RF60X should be firmware should be A01. If you haven't upgraded to the Pentax specific firmware the on camera Cactus V6ii must be set to Camera System "Pentax" and Flash System "Nikon." to trigger the off camera flash.

11-24-2017, 08:26 AM   #9
Site Supporter
Site Supporter
MikeW's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Indiana
Photos: Gallery
Posts: 437
Original Poster
Thanks, Daryl. When I received the V6IIs I updated the software to Pen.A.001 and also updated the RF60X. Both V6IIs were put into auto detect mode for the Pentax AF504 and both recognized its profile correctly.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
af540, cactus, camera, equipment, fire, flash, k-5, lighting, mode, photo studio, rf60x, strobist, tx, v6ii
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cactus set to Relase New Firmware the Cactus V6ii for Pentax fwbigd Flashes, Lighting, and Studio 12 11-07-2017 05:31 AM
For Sale - Sold: Pentax K1+50mm 2.8 macro+cactus flash and cactus trigger. wdh1974 Sold Items 7 03-11-2017 08:55 PM
For Sale - Sold: Cactus RF60 Flash, 2 Cactus V6 Transceiver & Profoto 33" Sunsilver/White Reflector comprock Sold Items 2 01-02-2017 04:03 PM
Quick Question for Owners of Cactus V6 and V6 ii - Can They Trigger Each Other? Ron_Man Flashes, Lighting, and Studio 3 08-29-2016 07:54 PM



All times are GMT -7. The time now is 04:39 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top