Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-11-2016, 03:03 PM   #1
K.H.
Guest




film rewind problem

Hi! I think I'm having trouble with how my film is loading into the camera. As I loaded the film, and was cranking it to get it to the first frame, there was a lot of resistance and I could hear cracking noises. However, it only did that for one or two cranks, and then started to advance normally and shoot normally. When I rewound the film, the rewind lever also had way too much resistance and the cracking noises happened, and after a few seconds it went back to normal and easily rewound. When I opened the back up to take my film out, the film had ripped out of the canister and was still wrapped around the take-up spool instead of inside the film canister. Is the camera broken, or have I made a mistake in loading the film? Let me know if a photo would be helpful!

02-11-2016, 03:15 PM   #2
Moderator
Site Supporter
photolady95's Avatar

Join Date: May 2009
Location: Cruising PentaxForums and watching your back.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,656
It would help if you said which camera.
02-11-2016, 03:41 PM   #3
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 3
QuoteOriginally posted by photolady95 Quote
It would help if you said which camera.
it's a pentax k1000 slr film camera.
02-11-2016, 03:56 PM   #4
Forum Member




Join Date: Oct 2007
Location: Vermont
Photos: Gallery
Posts: 56
When you pushed the rewind button on the bottom of the camera before attempting to rewind the film, did the button stay depressed? It sounds like a clutch was still engaged, causing the extreme resistance. Have you removed the (lightstruck) film? Does the beginning of the roll have sprocket damage?

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, canister, film, film rewind, noises, pentax help, resistance, rewind, rewound
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Do I need to rewind my 127 film onto the purchased film spool? Aegon Pentax Medium Format 8 09-14-2017 11:20 AM
Pentax KM (35mm film) rewind button Schmidt Pentax Film SLR Discussion 6 11-19-2014 02:34 PM
ME Super film rewind lever grumpy Pentax Film SLR Discussion 2 07-04-2014 04:11 PM
Super-A / Super Program film winder and rewind button problem P_Hat Troubleshooting and Beginner Help 3 09-08-2012 08:34 AM
Film rewind problem MeFirstO Pentax Film SLR Discussion 17 07-15-2009 11:26 PM



All times are GMT -7. The time now is 02:18 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top