Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-01-2013, 05:17 AM   #91
Veteran Member




Join Date: Nov 2009
Location: Iowa
Photos: Albums
Posts: 2,269
For what it's worth, I shot a bunch of photos with it yesterday with the new "buggy" firmware & it worked like a champ. No glitches at all, and lightning fast AF. I switched stuff around a lot too... Different modes, different quick-dial settings, etc. No problems at all.

04-01-2013, 05:45 AM   #92
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,250
Has anyone got a link to an official statement from PR that there is an actual bug and is the reason it was pulled from the .jp site?
04-01-2013, 06:41 AM   #93
Lens Buying Addict
monochrome's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Kirkwood (St. Louis) MO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 19,491
Making a clarifying statement would ber highly unusual for Pentax. It remains up to us to guess. My guess is the FW upgrade was actually for the Q10 and the 'Bug" is wiping the actuation incrementer from ROM in the Q. If that is the case there must be some small code change in the Q10 that was overlooked.

As far as I'm concerned I'm leaving v1.11 on the Q until they explain what happened and tell me I'll brick (well, more like DUPLO) my cameras if I don't remove it.
04-01-2013, 07:22 AM   #94
Pentaxian
hnikesch's Avatar

Join Date: May 2009
Location: Michigan, USA
Photos: Albums
Posts: 1,246
QuoteOriginally posted by monochrome Quote
As far as I'm concerned I'm leaving v1.11 on the Q until they explain what happened and tell me I'll brick (well, more like DUPLO) my cameras if I don't remove it.
+1 to your post, after reading all the comments of improved AF I decided to update my Q before the US link is gone. I can always go back, I traded my 01 for an 02 and the reduced AF speed and ability at the long end of the zoom indoors was problematic compared to the 01. I find I an using the 02 much more than my old 01 but it needed the improvement in AF. It's still under warranty and a Pentax provided FW update should not void it.

Hans

04-01-2013, 02:23 PM   #95
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,250
QuoteOriginally posted by monochrome Quote
It remains up to us to guess. My guess is the FW upgrade was actually for the Q10 and the 'Bug" is wiping the actuation incrementer from ROM in the Q. If that is the case there must be some small code change in the Q10 that was overlooked.
.
I find that highly doubtful.
[1] They noted (warned) that it would reset the camera. You don't note a bug.
[2] A firmware for a different model would be rejected if you tried to apply it.
[3] The latest firmware for the Q10 is V1.01

The fact that the firmware remains available other than the .jp site doesn't really convince me that a bug exists at all.
That and that my Q is quite happy since the update.
I don't see much value in guessing and having some people becoming anxious about damaging their cameras when there is no evidence to suggest any danger or even any bug.

Enjoy your new faster Q.. I am
04-01-2013, 02:49 PM   #96
Pentaxian
VisualDarkness's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: Uppsala, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 4,439
I'm pretty sure that they used code originally for the Q10 and adapted it for the Q, copy/paste is pretty common practice. Maybe they worked with the original Q10 firmware and left in the factory shutter count reset?
04-01-2013, 02:58 PM   #97
Pentaxian




Join Date: Oct 2011
Location: Savannah, GA
Posts: 4,989
People keep looking for the bug, and maybe there is another one, but resetting the shutter count (not just the file count, but the permanent shutter count) is a BUG, a real bug, so that's enough.
04-01-2013, 05:08 PM   #98
Site Supporter
dodel's Avatar

Join Date: Mar 2013
Location: Quebec
Posts: 55
QuoteOriginally posted by vonBaloney Quote
People keep looking for the bug, and maybe there is another one, but resetting the shutter count (not just the file count, but the permanent shutter count) is a BUG, a real bug, so that's enough.
I got a another bug too !

I've started a thread about this bug

https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-q/220417-tone-expansion-after-fw-1-11-a.html


04-01-2013, 06:34 PM   #99
Veteran Member




Join Date: Nov 2009
Location: Iowa
Photos: Albums
Posts: 2,269
QuoteOriginally posted by dodel Quote
I got a another bug too !

I've started a thread about this bug
If that's the bug, I can live with it for the radically faster & better AF I'm getting. I don't use that feature, anyway.
04-01-2013, 06:41 PM   #100
Pentaxian
ivoire's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: chicago burbs
Photos: Gallery
Posts: 3,356
I found the same bug in my Q also. But I actually like the effect and with the much improved af i don't have any desire for a fix
04-01-2013, 06:56 PM   #101
Lens Buying Addict
monochrome's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Kirkwood (St. Louis) MO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 19,491
QuoteOriginally posted by ivoire Quote
I found the same bug in my Q also. But I actually like the effect and with the much improved af i don't have any desire for a fix
Me too. And I have the Tone bug on both Q's.
04-01-2013, 07:14 PM   #102
Pentaxian
ivoire's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: chicago burbs
Photos: Gallery
Posts: 3,356
QuoteOriginally posted by monochrome Quote
Me too. And I have the Tone bug on both Q's.
When dodel pointed out the bug i shot a few test pics with the tone expansion turned on. I didn't have any use for the original filter but may now as I suspect that the "buggy" filter when used with Nik silver efex will produce some interesting BnW
04-01-2013, 09:41 PM   #103
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,250
So, is there a qualified expert who can correctly explain what exactly is tone 'expansion'? Is it the opposite of tone 'compression' (where tones sit bunched up in the histogram)? Can someone show me a histogram of tone expansion against what would be considered a well balanced photo's histogram?

I've checked the Pentax Q manual for more about this, but nothing.
04-01-2013, 10:02 PM   #104
Pentaxian




Join Date: Oct 2011
Location: Savannah, GA
Posts: 4,989
Is it supposed to be the same as tone mapping?

Tone mapping - Wikipedia, the free encyclopedia
04-02-2013, 12:49 AM   #105
Pentaxian




Join Date: Apr 2007
Location: Sweden
Posts: 1,885
QuoteOriginally posted by VisualDarkness Quote
I'm pretty sure that they used code originally for the Q10 and adapted it for the Q, copy/paste is pretty common practice. Maybe they worked with the original Q10 firmware and left in the factory shutter count reset?
But then the Q10 firmware is probably an altered version of the Q's firmware.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, firmware, mirrorless, pentax, pentax q, pentax q firmware, pentax q10, pentax q7, q10, q7
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax K7 Firmware Updating to Version 1.11 Vadym Visitors' Center 2 02-07-2012 07:46 PM
K-r new firmware ver 1.11 murviper Pentax K-r 65 01-20-2012 09:49 PM
K-5 Firmware 1.11 on its way? kdre Pentax K-5 107 07-27-2011 10:53 PM
Problem Found with 1.11 Firmware on SilkyPix Infilllight Pentax Medium Format 2 07-25-2011 09:03 AM
Pentax K7 1.11 Firmware suggestions LaurenOE Pentax DSLR Discussion 26 06-21-2011 07:08 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:15 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top