Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-22-2013, 09:48 AM   #1
New Member




Join Date: Jun 2008
Posts: 21
Purple toned photos

While photo on LCD live-view seems normal, the results are tuned toward purple color. Any ideas?

05-22-2013, 10:53 AM   #2
Pentaxian
VisualDarkness's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: Uppsala, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 4,439
RAW files?
05-24-2013, 02:27 AM   #3
Veteran Member




Join Date: Mar 2007
Location: Alexandria VA USA
Posts: 315
What are the WB settings?
06-05-2013, 08:58 AM   #4
New Member




Join Date: Jun 2008
Posts: 21
Original Poster
QuoteOriginally posted by Rob22315 Quote
What are the WB settings?
No matter which i choose results get purple tone. I am using strange c-mount lenses true but i'd like to get results like seen on LCD.

QuoteOriginally posted by VisualDarkness Quote
RAW files?
No, i will not manipulate RAWs with Q, i want quick & nice Jpegs asap .

06-05-2013, 09:08 AM   #5
Pentaxian
VisualDarkness's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: Uppsala, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 4,439
How do RAW files look?
06-05-2013, 09:11 AM   #6
Pentaxian
RonHendriks1966's Avatar

Join Date: Jan 2009
Photos: Gallery
Posts: 8,556
QuoteOriginally posted by Pancolart Quote
No matter which i choose results get purple tone. I am using strange c-mount lenses true but i'd like to get results like seen on LCD.
These lenses don't have ED-glass to prevent the purple fringing.
06-05-2013, 09:16 AM   #7
Pentaxian
VisualDarkness's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: Uppsala, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 4,439
It can even be the monitor that shows excessive purple. Upload a pic here.
06-05-2013, 10:34 AM   #8
Pentaxian
hnikesch's Avatar

Join Date: May 2009
Location: Michigan, USA
Photos: Albums
Posts: 1,246
Do a reset you may have something set wrong or your WB is set to tungsten

Hans

06-06-2013, 04:07 PM   #9
Forum Member




Join Date: Mar 2013
Location: Kansas City
Posts: 55
I've seen it a few times, and most often it's because I forgot to reset the white balance. I have had a couple of D-mount lenses that have shown strong purple tints outdoor around sunset, but it may have been white balance as well (it's been long enough since I took the pics that I forget).
06-10-2013, 09:10 AM   #10
New Member




Join Date: Jun 2008
Posts: 21
Original Poster
Raw is purplish too. I've reset WB. Point is i see nice warm colors on LCD but result is like attached. True i use strange lenses.
Attached Images
 
06-10-2013, 09:15 AM   #11
Pentaxian
VisualDarkness's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: Uppsala, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 4,439
That looks like serious purple fringing from the lens, almost like a lens. Should be somewhat correctable with RAW and post-processing.
07-05-2013, 05:33 AM   #12
New Member




Join Date: Jun 2008
Posts: 21
Original Poster
QuoteOriginally posted by VisualDarkness Quote
That looks like serious purple fringing from the lens, almost like a lens. Should be somewhat correctable with RAW and post-processing.
But can someone please confirm it's normal Liveview shows different image then when shot is taken?

I have no problem with lens acting strangely but i want to know that before i make a shot so i can tweak WB accordingly.
07-08-2013, 09:13 AM   #13
Veteran Member
crewl1's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Los Angeles, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,795
QuoteOriginally posted by Pancolart Quote
But can someone please confirm it's normal Liveview shows different image then when shot is taken?
On my Q the live view shows the white balance that will result in the picture , as I change white balance settings.
Test your camera by changing the white balance while viewing a scene and see if there is a difference in the display, especially between 'daylight' and 'shade' you should see a difference.
Perhaps because you are outdoors it is difficult to see the LCD colors accurately.
Maybe a loupe will allow you to more accurately see the color cast presented in the live view.
07-08-2013, 09:18 AM   #14
Veteran Member
mrNewt's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: ON, RH
Posts: 2,170
That looks like a lens problem...
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, mirrorless, pentax q, pentax q10, pentax q7, q10, q7
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macro Multi toned Bud eaglem Post Your Photos! 6 01-30-2013 11:52 PM
Nature Multi toned Orange eaglem Post Your Photos! 7 09-17-2012 03:30 PM
why am i getting a purple cast in some of my photos? dh4412 Troubleshooting and Beginner Help 16 08-10-2011 06:25 AM
Nature Multi-toned Rose Bud eaglem Post Your Photos! 2 06-20-2011 04:24 PM
Turning photos into sepia toned photolady95 Digital Processing, Software, and Printing 20 12-16-2009 11:35 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:57 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top