Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-29-2016, 05:10 AM   #1
Senior Member
Erich_H's Avatar

Join Date: Apr 2012
Photos: Gallery | Albums
Posts: 134
Original Q - Sensor mechanically "stuck" ...

Did a quick scan of the threads, and did not find anything like this:
Last night I used my original Q. No problems. Put it on a shelf and left it until this morning.
When I tried to turn it on, I got the SR/focal length setting screen, as normal.
I OK'd my 2,8mm and briefly got the viewfinder-display. Then it turns itself off.
Repeated this half a dozen times, same result. Put a new battery in the corpse.
Same result. Tried my 01 lens. Same result.
Finally I looked into the Q with the lens removed.
The sensor (normally moving freely for SR) is "stuck" in one position towards the side.
I know it's not "comme il faut" to do this, but when I try to move the sensor with a pin,
it just goes back to the same position. Put the camera in a sock and thumped it in my palm.
Checked the sensor and it was in the other corner. Turned it on and got a blurry unfocused display.
I've managed to take two blurry pictures. And it's stuck, again.
Anybody know anything about this? Two pics attached: before & after...

Thanks/Erik

And boy, am I glad I have two unused Q's in their original boxes...

Attached Images
   

Last edited by Erich_H; 02-01-2016 at 05:26 AM.
01-29-2016, 08:25 AM   #2
Pentaxian
johnmflores's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: Somerville, NJ
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,009
Some SR systems position the sensor using electromagnets. So if you are having a problem with power, the sensor might appear off-kilter. Just a guess..
02-01-2016, 05:26 AM   #3
Senior Member
Erich_H's Avatar

Join Date: Apr 2012
Photos: Gallery | Albums
Posts: 134
Original Poster
Fault fixed!!

Sunday (yesterday) I bought a can of electronic contact cleaner, poured (when I say "pour", I mean spray, sorry for the flippancy...) it into the Q, and let it dry out...
Result: Yesss, it's working...




The vignetting to the left is due to two causes:
1) the lens is a CS lens built for 1/3" sensors
2) I didn't mount it in the exact middle of the body cap - clumsy clumsy



This has the vignetting cropped out

The fault probably was because of some oxidation on some contact points in the Q gut. Which isn't surprising considering that the camera is 4,5 years old and having been in my pocket, thrown on rocks and being out in the snow, etc, etc...

So, now I'm happy again....

Thanks/Erik

Last edited by Erich_H; 02-01-2016 at 06:46 AM.
02-01-2016, 05:51 AM   #4
Moderator
Loyal Site Supporter
BigMackCam's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: North East of England
Posts: 5,570
QuoteOriginally posted by Erich_H Quote
I bought a can of electronic contact cleaner, poured it into the Q, and let it dry out...
Don't try this at home, kids!

02-01-2016, 06:17 AM   #5
Senior Member
Erich_H's Avatar

Join Date: Apr 2012
Photos: Gallery | Albums
Posts: 134
Original Poster
It's dead, so what could make it worse...

QuoteOriginally posted by BigMackCam Quote
Don't try this at home, kids!
As the camera was bricked, more or less, my options were:

Sending it off for repair, probably more costly than the current price on Ebay
Dismantling the body and praying I'd find what's wrong with it
Or do what I did

So: Do try this at home, kids!

I'd be more wary of thumping it in the sock in my palm.
I admit - it was panic...

Thanks/Erik

And also, having two new original Q:s in their boxes helped with the courage, I admit ...

Last edited by Erich_H; 02-02-2016 at 02:24 AM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, lens, mirrorless, pentax q, pentax q10, pentax q7, position, q-s1, q10, q7, result, sensor, stuck sensor
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Click" in between "C" and "MF" mode on focus selector? K-50 maxwolfie Pentax K-30 & K-50 3 01-29-2015 04:19 AM
K5 Focus gets "stuck" narual Troubleshooting and Beginner Help 5 08-12-2014 11:39 AM
Optical differences between Pentax "K", "M", and "A" lenses 6BQ5 Pentax SLR Lens Discussion 31 01-10-2014 01:02 PM
Don't say Pentax "Q" in French ... "Q" = "cul" = "A--" Jean Poitiers Pentax Q 52 11-10-2013 06:25 AM
K5 mirror "stuck up" or "flop"? jpzk Pentax K-5 6 09-09-2011 07:20 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:40 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top