Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-13-2020, 02:29 PM   #1
Senior Member
MNCurt-K10D's Avatar

Join Date: Jun 2007
Location: Saint Paul, MN
Posts: 108
Q7 firmware errors?

I recently acquired a used Q7, which works well, except for the selection of Autofocus modes. - Face Detection selection actually performs Multiple AF Points (Auto), Multiple AF Points selection actually performs Spot, Select mode also performs Spot AF, and Tracking also performs Spot AF. It is a bit like a few bytes of the firmware have gotten messed up. The body reports that it is running firmware version 1.01, which I believe is the latest for the Q7. Has anyone experienced this sort of problem? Should I try re-installing the Version 1.01 firmware? I have downloaded that from the Pentax site, but worry that trying to apply it might 'brick' the Q7. Or perhaps since the camera thinks it is already updated to V 1.01, noting will happen. Any thought or advice? Except for the strange AF mode behavior the camera works perfectly.

09-13-2020, 03:24 PM - 2 Likes   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 49,555
I believe there are separate settings which let you customize each mode, and this might make the multi-point mode feel more like spot, depending on the configuration. Face Detection is also the same as multi-point unless it detects a face. So, it sounds like this behavior may be normal. It might be a good idea to reset the camera to get the defaults for everything.



Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com server and development costs are user-supported. You can help cover these costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, KEH, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

09-14-2020, 07:03 AM   #3
Senior Member
MNCurt-K10D's Avatar

Join Date: Jun 2007
Location: Saint Paul, MN
Posts: 108
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
I believe there are separate settings which let you customize each mode, and this might make the multi-point mode feel more like spot, depending on the configuration. Face Detection is also the same as multi-point unless it detects a face. So, it sounds like this behavior may be normal. It might be a good idea to reset the camera to get the defaults for everything.

Thanks! A reset solved most if not all the issues I was experiencing. Maybe a bit more fiddling (and reading the manual!) will sort out the rest.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
af, camera, firmware, mirrorless, mode, pentax q, pentax q10, pentax q7, q-s1, q10, q7, q7 af, q7 firmware, reinstall, version
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error Constant 404 errors on longer posts? MotoMind Site Suggestions and Help 3 08-01-2019 12:02 PM
SD card errors 35wailin Pentax K-70 7 11-01-2018 04:54 AM
Pentax K-S1 firmware errors monopixlz Pentax K-S1 & K-S2 4 11-01-2016 05:02 AM
Comparison of the 03 fisheye on Q and Q7 and Q7 with third party raw converter Altglas Pentax Q 14 02-02-2015 10:59 PM
K-7 Video Frame Exposure Errors "flashes in video" steveoliver Video and Pentax HDSLRs 4 06-02-2010 07:36 AM



All times are GMT -7. The time now is 09:57 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top