Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-13-2013, 11:17 PM   #46
Senior Member
netrex's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: Alta
Photos: Gallery | Albums
Posts: 279
QuoteOriginally posted by johncarlgalang Quote
Try setting your AE metering to Center Weighted. The multi-point setting makes automatic exposure adjustments that are causing these flickers we are complaining about. I used to have that problem too.
I read this thread before I wrote my reply, and I tried that. It changed nothing for me, it still adjusts the exposure. Also, I have updated my firmware to 1.03.

06-13-2013, 11:25 PM   #47
Veteran Member




Join Date: Feb 2013
Photos: Gallery
Posts: 917
QuoteOriginally posted by netrex Quote
It changed nothing for me, it still adjusts the exposure.
Ofcourse. changing the metering won't solve the problem.
You should use the suggestion above (Martijns post) to fool the ISO setting with M lenses. it is the only way, unfortunately.
06-13-2013, 11:46 PM   #48
New Member




Join Date: Apr 2013
Posts: 22
well, on both my k-01's the flickering went away when I set it to center-weighted. everything else should also be on M btw. anyway, maybe its just me.
06-14-2013, 12:02 AM   #49
Senior Member
netrex's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: Alta
Photos: Gallery | Albums
Posts: 279
QuoteOriginally posted by grispie Quote
Ofcourse. changing the metering won't solve the problem.
You should use the suggestion above (Martijns post) to fool the ISO setting with M lenses. it is the only way, unfortunately.
Yes, that worked, but it's sad that it has to be done that way. You can't get something special set up with full control. Very strange.

QuoteOriginally posted by johncarlgalang Quote
well, on both my k-01's the flickering went away when I set it to center-weighted. everything else should also be on M btw. anyway, maybe its just me.
I have everything on manual, and the camera still changes the exposure by itself when I adjust the aperture ring. I tried changing the metering from center-weighted to spot, and it's the same on both, no change.

06-14-2013, 12:12 AM   #50
Veteran Member




Join Date: Feb 2013
Photos: Gallery
Posts: 917
QuoteOriginally posted by johncarlgalang Quote
well, on both my k-01's the flickering went away when I set it to center-weighted. everything else should also be on M btw. anyway, maybe its just me.
QuoteOriginally posted by johncarlgalang Quote
well, on both my k-01's the flickering went away when I set it to center-weighted. everything else should also be on M btw. anyway, maybe its just me.

What do you mean by flickering? I can imagine that the exposure is a bit more even since it measures in the center on the same object, but can't imagine iso stays the same when the light changes in a pan e.g.
I'll try it out tonight though.
08-28-2013, 07:22 PM   #51
mbp
Junior Member




Join Date: Sep 2012
Photos: Albums
Posts: 39
Guys! Fellow Pentaxians! Anyone and everyone who bought a yellow brick to use M42 and PK adapter with the hopes of having a filming beast machine...
YES, you CAN use the k01 with M42 lens on full Manual mode! Perhaps with any Pentax DSLR.
But, there is a catch though. the M42 lens needs to be wide enough to touch the five electrical ports in the k01 mount AND the M42 aperture pin needs to touch at least one of the two electrical ports inside the camera.
:-) I'll make a video next week to show that this works with the Super Takumar 50/1.4
10-28-2013, 10:13 AM   #52
Veteran Member




Join Date: Feb 2013
Photos: Gallery
Posts: 917
Anyone noticed that with firmware 1.04 the K01 using M lenses does not override the ISO anymore? or is this old news? or maybe it is just on mine :-)
10-28-2013, 10:54 AM   #53
mbp
Junior Member




Join Date: Sep 2012
Photos: Albums
Posts: 39
You're right. This "M42" problem has finally been solved; I still hope Pentax releases firmware 1.05 though.

10-28-2013, 10:56 AM   #54
Veteran Member




Join Date: Feb 2013
Photos: Gallery
Posts: 917
why didn't you send me a message!?
just kidding
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, control, k-01, k01, lens, luminosity, mirrorless, mode, pentax k-01, settings, shutter, video mode
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-01 manual video mode ! jogiba Pentax K-01 9 03-07-2012 03:46 PM
Pentax Q has manual control in video mode. :) LFLee Pentax Q 74 10-19-2011 07:50 AM
K20D manual mode problem mysticcowboy Troubleshooting and Beginner Help 9 02-18-2011 11:27 PM
K-x Problem with manual mode and M42 lenses dude163 Pentax DSLR Discussion 10 08-11-2010 04:16 AM
How to use Av mode with manual lenses IsaacSteiner Pentax SLR Lens Discussion 14 06-17-2010 01:02 PM



All times are GMT -7. The time now is 11:14 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top