Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-07-2012, 10:10 PM   #1
Senior Member




Join Date: Jan 2012
Posts: 129
Glitch in M Mode with Tak Lens

I have had my K-01 of 2 weeks now and I really like it. I haven't even touched my K-5. It is so much easier to use with manual lenses, which brings me to my question. I have a Takumar 50/1.4 mounted on my K-01 right now (with genuine pentax adaptor). When I put the camera in M mode and I press the Green button the meter/exposure seem to freeze. Once I press the green button I cannot adjust the shutter speed and the graph which show the exposure does not change when I move the wheel. I have to turn off the camera and turn it back on again to get it to work. But if I press the green button again it locks up. Can someone else please try this and let me know your results? My takumar lenses also seem to underexpose by 2 stops in M mode but are fine in AV mode? Any advice? Thanks

06-07-2012, 11:40 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,946
Have you configured the green button to act as the green button? It's possible to re-map its function, in which case it would not do what you'd expect it to do in M mode.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-08-2012, 02:04 PM   #3
Senior Member




Join Date: Jan 2012
Posts: 129
Original Poster
Yes, the green button is configured as "the green Button"
06-08-2012, 02:27 PM   #4
Pentaxian
Na Horuk's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Slovenia, probably
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,315
Do you have the latest firmware? Also, does the lens work properly?

06-08-2012, 02:32 PM   #5
Senior Member




Join Date: Jan 2012
Posts: 129
Original Poster
I believe the only firmware available is what comes with the camera. The lens work with no issues on my k-5. It seems to be an issue with the camera because my other Takumar lens causes the same issue.
06-08-2012, 08:28 PM   #6
Site Supporter
nparsons13's Avatar

Join Date: Oct 2009
Location: Central Florida
Photos: Gallery | Albums
Posts: 218
We discussed this in another thread right after the K-01 came out. The problem occurs with any manual screw-mount lens that doesn't complete contact across the pins on the lens mount--either because the face of the lens mount ring is painted or anodized or because it is too small in diameter to properly contact the camera's pins. It's interesting to note that K-mount manual lenses that have a chrome lens mount work properly with the green button (assuming you have the green button set up to meter manual lenses).

Another poster and I found that a little piece of aluminum foil over one of the pins (I forget right now which one) will allow the camera to recognize the lens and allow the green button to operate without freezing up the controls.

I emailed this problem to Pentax back in April and was told they would pass it on to their techs, but of course haven't heard anything back yet.
06-08-2012, 08:36 PM   #7
Site Supporter
nparsons13's Avatar

Join Date: Oct 2009
Location: Central Florida
Photos: Gallery | Albums
Posts: 218
I looked back at the previous thread, and it's pin 7 on the face of the camera's lens mount--counting from the bottom.

If the lens doesn't cover or contact the pins on the lens mount, either turn off the Tv Shift function or don't push the green button. Use the exposure scale at the bottom of the view screen to set your exposure. If the lens is large enough to cover the contact pins and is conductive, you won't see the exposure scale, but you will be able to use Tv Shift with the green button.

I've found that using the exposure scale isn't as convenient as the green button, but it does give you more manual control.

Last edited by nparsons13; 06-09-2012 at 09:26 AM. Reason: cla
06-11-2012, 01:34 PM   #8
Senior Member




Join Date: Jan 2012
Posts: 129
Original Poster
Thanks nparsons13. Much appreciated

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
button, camera, k-01, k01, lenses, mirrorless, mode, pentax k-01, press, takumar
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cityscape City Snap, 35mm Tak & 28mm Tak Bayonet joe.penn Post Your Photos! 2 05-10-2011 11:05 AM
For Sale - Sold: Pentax DA 12-24mm f/4, 50mm M f1.4, Tak. 135mm f2.5, Tak. M42 55mm f1.8 (US) DenverDutchman Sold Items 2 11-25-2010 10:06 AM
k20d Program mode glitch?? qksilver Pentax DSLR Discussion 2 04-20-2008 06:42 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:03 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top