Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-26-2014, 06:05 AM   #1
Junior Member




Join Date: Dec 2007
Location: central kansas
Photos: Gallery
Posts: 26
Manual mode no longer available on K-01

I have owned a K-01 for about two years and have really enjoyed using it. The other day I was going to use my 50 mm M 1.4 lens, but could not get the camera to go to manual mode. Instead of manual it gives me TaV when I turn the mode wheel. All the other modes work fine on the camera. Do I have some setting wrong? Will reloading the latest firmware do anything? In addition to the M50 1.4 I own an M85, M200, M100 Macro and would really like to use these with my K-01. Anyone else encounter this problem with their K-01?

11-26-2014, 06:15 AM   #2
JPT
Pentaxian




Join Date: Jan 2012
Location: Tokyo
Photos: Gallery
Posts: 1,185
Have you got the ISO set to auto? I think that's why it displays TAv. If you set it to set to a particular value, it should change to M.
11-26-2014, 06:17 AM   #3
Pentaxian
Na Horuk's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Slovenia, probably
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,315
Yep, press the ISO button and then choose a single number instead of an Auto ISO range (like 100-1600). Then you will have M mode available. On the K-01 an some other Pentax cameras, the M mode will change to TAv when you choose auto ISO. On other Pentax cameras, TAv is a mode available on the mode dial. One problem with the TAv implementation on the K-01 is that you cannot choose +/- EV compensation. But it is still a useful features, at least with automatic lenses.
Oh and the mode dial has to be on M, otherwise the camera will shoot wide open (it will say Av, you will get constant metering instead of just green button metering, but the camera will not stop down the aperture).
11-26-2014, 06:59 AM   #4
Pentaxian
richandfleur's Avatar

Join Date: Mar 2014
Location: Palmerston North, New Zealand
Photos: Albums
Posts: 1,003
I've been caught by this also. M should be manual, no option for an auto ISO range, because that's actually TAv mode, which is provided as a fully separate option in the mode dial. It's a bit silly as it stands currently.

11-26-2014, 07:26 AM   #5
Site Supporter




Join Date: Jan 2010
Location: Michigan
Photos: Gallery
Posts: 2,070
in M mode, it only takes an accidental press of the up button instead of the center OK button when selecting iso, to cause utter confusion.
11-26-2014, 11:17 AM   #6
ghl
Senior Member
ghl's Avatar

Join Date: Feb 2008
Location: California
Posts: 114
QuoteOriginally posted by richandfleur Quote
I've been caught by this also. M should be manual, no option for an auto ISO range, because that's actually TAv mode, which is provided as a fully separate option in the mode dial. It's a bit silly as it stands currently.

The K-01 does not have TAV on the mode dial. TAV is only available through auto iso in M mode, and exposure comp. is not available in the K-01 TAV mode except through exposure bracketing.
11-26-2014, 01:15 PM   #7
Junior Member




Join Date: Dec 2007
Location: central kansas
Photos: Gallery
Posts: 26
Original Poster
K-01 Problem Fixed

Thanks to all of those members that helped me with my setting issue. I now have the manual setting working again on my K-01.

Last edited by ckbboy; 11-27-2014 at 06:53 AM.
11-26-2014, 01:43 PM   #8
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,248
QuoteOriginally posted by richandfleur Quote
I've been caught by this also. M should be manual, no option for an auto ISO range, because that's actually TAv mode, which is provided as a fully separate option in the mode dial. It's a bit silly as it stands currently.
Not on the K-01 it isn't, Richard.


EDIT: Ooops, ghl already pointed this out.. Well, I've posted the proof
BTW, this is the same for the Q.


Last edited by Steve.Ledger; 11-26-2014 at 01:49 PM.
11-26-2014, 10:30 PM   #9
Pentaxian
richandfleur's Avatar

Join Date: Mar 2014
Location: Palmerston North, New Zealand
Photos: Albums
Posts: 1,003
Thanks Steve and ghl.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k-01, k01, mirrorless, mode, pentax k-01
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question Mobile skin no longer available on FF Android? Parallax Site Suggestions and Help 7 04-20-2014 03:38 PM
Creative Suite LIcences - No longer available as of May 30th 2014? Tas Digital Processing, Software, and Printing 15 04-19-2014 06:18 AM
OFFICIAL: Sigma 8-16mm no longer available for Pentax Mount klkitchens Pentax SLR Lens Discussion 51 04-06-2014 05:46 PM
Mestos PD-K5H Plate no longer available? stormtech Pentax Camera and Field Accessories 10 01-22-2014 06:31 PM
K-5 IIs is no longer available for pre-order Eric Auer Pentax DSLR Discussion 3 10-20-2012 06:08 AM



All times are GMT -7. The time now is 05:20 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top