Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-28-2016, 12:02 AM   #1
Site Supporter




Join Date: Apr 2014
Location: Toronto
Posts: 37
Lens question on K-01

Hello all,

Whenever I'm using my K-01 the aperture blades on digital lenses start to open and close for no apparent reason. I'll be walking and I hear them. It also happens when I'm moving from a dark place to a brightly lit place. Is this behaviour normal? Is it something in the settings? Is it the CDAF?

I generally use the XS 40mm, DA 35, and DA 50. This obviously does not happen with manual glass.

Any ideas?

Thanks

06-28-2016, 12:23 AM   #2
Loyal Site Supporter




Join Date: Mar 2015
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,486
What are your current settings? Does it happen if you select manual mode?
06-28-2016, 12:41 AM   #3
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,265
It's normal if you have Auto Exposure enabled. Hit the AE-L button while you walking about, that stops it. Then tap it again when ready to shoot.
(Or pop on the lens cap)
Not unique to the K-01 but it's loud enough to be damned irritating. I really hated it when I had one.
06-28-2016, 12:52 AM   #4
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 41,609
QuoteOriginally posted by paulpines Quote
Hello all,

Whenever I'm using my K-01 the aperture blades on digital lenses start to open and close for no apparent reason. I'll be walking and I hear them. It also happens when I'm moving from a dark place to a brightly lit place. Is this behaviour normal? Is it something in the settings? Is it the CDAF?

I generally use the XS 40mm, DA 35, and DA 50. This obviously does not happen with manual glass.

Any ideas?

Thanks
Yup, it's normal unfortunately. The camera has a mind of its own and may or may not use the aperture to control live view exposure.


Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-28-2016, 07:33 AM   #5
Pentaxian




Join Date: Nov 2011
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,674
QuoteOriginally posted by paulpines Quote
Whenever I'm using my K-01 the aperture blades on digital lenses start to open and close for no apparent reason.
Any ideas?
The little squirrels inside the K-01 are usually busy managing the screen brightness,
in part to help conserve battery power, and maybe to prolong the life of the screen.
So these aperture changes are one way they can help to do that.
Another function of the aperture changes is to protect the sensor,
which of course is open to the light all the time the camera is operating.

My advice would be to only have the camera turned on
when you're actually in the process of taking a photograph,
whatever mode you happen to have selected.
06-28-2016, 08:38 PM   #6
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,265
QuoteOriginally posted by lytrytyr Quote
My advice would be to only have the camera turned on
when you're actually in the process of taking a photograph,
whatever mode you happen to have selected.
You may not be understanding the issue fully. When taking a series of photos you only need to move the camera slightly to point it at a different light level for the scraping blades sound to occur. You're certainly not going to keep switching the camera on and off again for photos you're taking ever few seconds.
It's a real issue and it was an exceedingly irritating one. I don't miss selling the K-01 at all.
06-29-2016, 07:32 AM   #7
Senior Member
pentaxian_tmb's Avatar

Join Date: Nov 2012
Location: Madison, Wisconsin
Posts: 281
QuoteQuote:
ou may not be understanding the issue fully. When taking a series of photos you only need to move the camera slightly to point it at a different light level for the scraping blades sound to occur.
Well, right. If you are in any auto-exposure mode the camera is going to be constantly adjusting the aperture blades based on the light source. That is how my K-01 works.
06-29-2016, 05:53 PM   #8
Site Supporter




Join Date: Apr 2014
Location: Toronto
Posts: 37
Original Poster
Thanks for all the responses. I'm learning a lot!!

07-01-2016, 06:21 AM   #9
A Proud PENTAXER !!!
fwcetus's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: New England
Photos: Gallery
Posts: 1,126
QuoteOriginally posted by Steve.Ledger Quote
You may not be understanding the issue fully. When taking a series of photos you only need to move the camera slightly to point it at a different light level for the scraping blades sound to occur. [...] I don't miss selling the K-01 at all.

Hmmm... For me, it's ~different~ from using a DSLR, but not annoying -- I see it more as part of the K-01's "character".

Perhaps if I were using the K-01 as my primary body I might feel different (since I use a K-3 most of the time and only occasionally use the K-01).
07-01-2016, 07:10 AM   #10
Loyal Site Supporter
Scorpio71GR's Avatar

Join Date: Nov 2014
Location: Michigan
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,438
I avoid this issue by using my K -01 is M mode. Manual mode is essentially like TAv mode on a DSLR. The K-01 has its quirks but you can work around them.
07-01-2016, 07:13 AM   #11
Loyal Site Supporter
Fat Albert's Avatar

Join Date: Jul 2013
Posts: 957
QuoteOriginally posted by Steve.Ledger Quote
It's a real issue and it was an exceedingly irritating one. I don't miss selling the K-01 at all.
It bothered you that much, eh?
07-01-2016, 01:20 PM   #12
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,265
QuoteOriginally posted by Fat Albert Quote
It bothered you that much, eh?
It was certainly a factor, but not the reason - I sold every bit of Pentax gear I had to move over to MFT
07-04-2016, 04:48 PM   #13
Site Supporter




Join Date: Apr 2014
Location: Toronto
Posts: 37
Original Poster
QuoteOriginally posted by Scorpio71GR Quote
I avoid this issue by using my K -01 is M mode. Manual mode is essentially like TAv mode on a DSLR. The K-01 has its quirks but you can work around them.
I took it out for a spin on the weekend, and it does it in manual as well

---------- Post added 07-04-16 at 07:57 PM ----------

QuoteOriginally posted by Steve.Ledger Quote
It's normal if you have Auto Exposure enabled. Hit the AE-L button while you walking about, that stops it. Then tap it again when ready to shoot.
This however did work for me. So I may have to use this "feature"
08-15-2016, 07:31 AM   #14
Pentaxian
PiDicus Rex's Avatar

Join Date: May 2013
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,056
QuoteOriginally posted by Steve.Ledger Quote
I sold every bit of Pentax gear I had to move over to MFT
Lolz
I'm filming on GH-4 this week,... using K-mount lenses,... Why not just buy a mount adapter Steve?

@ Paul Pines - yup, completely normal, just one of the ways the K-01 operates to give a balanced preview image on the LCD.
If you have a full manual lens on the camera, or the Iris ring turned to stop down the metering, you can press the +/- button to simulated the same action to preview the exposure.
Personally, never found it annoying, but I shoot video more then stills and use K-A and K-M lenses most of the time, so I know I'm not normal, even among Pentaxians.
08-15-2016, 12:27 PM   #15
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,265
QuoteOriginally posted by PiDicus Rex Quote
Lolz
I'm filming on GH-4 this week,... using K-mount lenses,... Why not just buy a mount adapter Steve?.
That would be rather silly of me to move to a smaller ILC camera system only to wack a huge lens with adapter onto it.
I feel the Oly lenses I have now are better than the Pentax lenses I had. Especially the 45mm F1.8 prime. I think it's coated with magic.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
da, k-01, k01, lens question, mirrorless, mode, pentax k-01
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Befuddled: K-series lens on K-01 when power is on gavinhw Pentax SLR Lens Discussion 3 05-23-2015 02:52 PM
Nature Nikkor lens on a K-01 nparsons13 Post Your Photos! 2 08-28-2014 05:05 PM
Noob question: Should any K-mount AF lens work on K-01? harioharima Pentax K-01 3 02-12-2013 03:14 PM
Question of focus with a manual lens on a K-01 visual zen Pentax K-01 3 02-18-2012 10:27 AM
k-mount on K-01 question Yassarian Pentax K-01 7 02-06-2012 06:15 PM



All times are GMT -7. The time now is 03:35 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top