Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-05-2013, 09:32 PM   #16
Veteran Member
crossmr's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Seoul, Korea
Photos: Gallery
Posts: 302
Original Poster
QuoteOriginally posted by BurningChrome Quote
I've used my K-30 in -20C ambient temp (closer to -30C with windchill) without any problems other than fingers getting too numb to operate the camera. I did not remove or change the lens at any point since I only have an 18-135 WR.
Well that's good to know. Hopefully it was just a one time thing and it'll never happen again.

01-06-2013, 01:52 PM   #17
Forum Member




Join Date: Nov 2012
Posts: 60
Last week i taken my k30 out in -8 degrees and it worked perfectly, I had no problems with it apart from the lens cap getting stuck on as i fell on it while i was skiing
01-07-2013, 08:57 PM   #18
Site Supporter
ramseybuckeye's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: Elida, Ohio
Photos: Gallery | Albums
Posts: 8,113
I had my camera out Saturday in below freezing temperatures for a couple hours. The Ansmann AA batteries I was trying gave out quickly so I switched to a trusty Lithium Ion and shot for the rest of the day. They were really cheap.and will be relegated to cordless mice and flashlights. Other than that there were absolutely no problems with cold temperatures. That's probably the third or fourth time I've been out in below freezing temps for extended periods. Cold fingers have been the worst problem.
01-14-2013, 04:33 AM   #19
Veteran Member
crossmr's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Seoul, Korea
Photos: Gallery
Posts: 302
Original Poster
I've had a second issue and I'm worried I got a bum camera. First game was fine, but at the game last night, something weird happened. I had shot a few pictures. Had my camera pointed down, brought it up to shoot more. I couldn't get it to focus..nothing.. button wouldn't fire. I checked, yes it was on, looked again, when I half pushed no red square, nada. I checked the switch, set to autofocus, then i checked the display. The shutter speed was missing.
Everything else on the camera was working fine, I could review a picture, the aperture and film speed were present but the shutter speed section was just blank. I tried changing modes, nada.
Finally I turned the camera on and off again and it was working fine. I've put about 850 pictures on the camera, but already had 2 weird issues like this. Is there a firmware update? Should I try that? It turns out the pentax service center isn't far from me so I could take it over there.
I just need to get my warranty card.. I bought it in from the US and I'm in Korea..not sure how sticky they'd be about that.

01-14-2013, 11:37 AM   #20
Veteran Member




Join Date: May 2012
Posts: 698
DIrty lens contacts can cause all manner of weird behavior. Same with the hotshoe contacts if you're using an external flash. Once the software gets mixed up because of something unexpected (such as a missing signal because of a dirty contact) there's no saying what it will do next.

My K-30 has behaved strangely twice but I don't consider it an issue and in your place I wouldn't be concerned either unless it happens very often. Cameras apart, it seems to be increasingly normal nowadays for electronics to behave strangely from time to time - the solution usually being to switch off/on, or perhaps even remove/reinsert the batteries.
01-16-2013, 05:00 PM   #21
Veteran Member
FruitLooPs's Avatar

Join Date: Dec 2007
Location: New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 434
QuoteOriginally posted by crossmr Quote
Well that's good to know. Hopefully it was just a one time thing and it'll never happen again.
I've had this happen to my K-30 a couple days after purchase, a good while back (was 1st on here to receive one). Rear dial no response still on but take no photos etc, power down and back up and it was fine. Never had it since, i'd say you'll probably be golden and maybe not even weather related. Could've been contacts, i've seen some odd behavior from my K20D with dirty contacts years ago self firing etc.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, k-30, k-50, pentax k30, pentax k50, shots
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold Weather Gear Rondec Photographic Industry and Professionals 25 12-07-2012 03:43 PM
K-5 cold weather tips Bratz Pentax K-5 28 02-05-2012 09:35 AM
*ist DS(2) not recording...blank images (in cold weather) ramblinman Troubleshooting and Beginner Help 4 03-10-2011 05:26 PM
Landscape Cold Weather Jimbo Post Your Photos! 4 11-23-2010 01:18 PM
Cold weather JFMichaud Pentax Camera and Field Accessories 13 11-05-2008 01:03 PM



All times are GMT -7. The time now is 05:37 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top