Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-14-2013, 12:34 PM   #1
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 161
K-30 freezing?

Since yesterday I have noticed that my K-30 will not turn on. I have to pull battery out.

The shutter button does nothing, nothing presented in the viewfinder, nothing in the screen. I have noticed that getting the SD card in/out does nothing (as opposed when not frozen, in which case pulling the SD card in/out makes the back LED flash couple times)

The only solution that I see to work is to pull battery in/out

anyone experiencing this?

Thanks,

10-14-2013, 12:46 PM   #2
Site Supporter




Join Date: Sep 2012
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,728
QuoteOriginally posted by jrcastillo Quote
Since yesterday I have noticed that my K-30 will not turn on. I have to pull battery out.

The shutter button does nothing, nothing presented in the viewfinder, nothing in the screen. I have noticed that getting the SD card in/out does nothing (as opposed when not frozen, in which case pulling the SD card in/out makes the back LED flash couple times)

The only solution that I see to work is to pull battery in/out

anyone experiencing this?

Thanks,
Happens to me every once in awhile.
10-14-2013, 12:49 PM   #3
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 161
Original Poster
well... at least i know im not the only one. I was going to blame the new 1.05 FW as I never saw this with 1.04
10-14-2013, 01:25 PM   #4
Veteran Member




Join Date: Mar 2007
Location: U.K.
Posts: 685
Nothing with 1.05, but I had a few lockups with 1.00 and 1.01 when I was playing around with various old flashes.

10-14-2013, 01:25 PM   #5
Loyal Site Supporter
TER-OR's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: Dundee, IL
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,413
It's not just the K30, the other models do this too. From what I've gathered, it's an overcharge issue. Do you notice it happens with fully charged batteries more often than partially discharged?
10-14-2013, 01:28 PM   #6
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 161
Original Poster
QuoteOriginally posted by TER-OR Quote
Do you notice it happens with fully charged batteries more often than partially discharged?
well.. right now it has happened with my battery half way gone. Have only experienced this now, so from my end doesn't look like that.
10-14-2013, 04:19 PM   #7
Veteran Member
treebeard's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: Windham, NH
Photos: Gallery | Albums
Posts: 795
The same thing has happened to me before with my K-30. It did not matter what the charge status was of my eneloops or the Pentax battery. It was resolved by taking the battery out, waiting about 5 second and putting the battery/batteries back in.
10-14-2013, 04:24 PM   #8
Senior Member
camerons's Avatar

Join Date: Apr 2013
Location: Brisbane, Queensland
Posts: 243
Yep, happens to me too. I had hoped the new firmware might fix it, but I got it the other day again.

10-14-2013, 06:54 PM   #9
Veteran Member




Join Date: Oct 2013
Posts: 402
Well, i just bought this k-30 new. it's my first Pentax. and already it has frozen three times in one week. Twice while exploring the menus once during a photo preview. I have noticed the camera's AI playing "catch up" a couple times. I just waited and it got up to speed. I turned off astrotracer and dis-selected GPS time sync. so far no issues. That's not say it won't happen again though.
I never had this problem with my Sonys, but every camera brand and model has its own little issues.


PS Firmware 1.01
10-15-2013, 01:38 PM   #10
Senior Member
mbukal's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: zagreb
Posts: 171
I sometimes hangs when using Transcend memory card, when using SanDisk I do not have any problems! I used all the software that have been in circulation for K30, I came to the conclusion that K30 is very sensitive to the quality of the memory card
10-15-2013, 02:31 PM   #11
Forum Member




Join Date: Sep 2013
Location: Niedersachsen, Germany
Posts: 67
That could be the cause for crashes - the memory card.
I have firmware 1.05 installed on my K-30 and have the "Panasonic Gold SDHC 16GB Class 10 UHS-I" card in use.
It is an excellent, fast memory card and I had no issues so far, not one crash where I had to take the battery out.
(No crashes with 1.00, 1.04, 1.05 Firmware)

I have to admit though, that one time after taking off the lens, remounting it, checking for dust, unmounting & blowing out dust, remounting - I had the weird and terryfing issue that the rotary wheel on the back (aperture control) could be turned back and forth and the aperture value didn't change at all!
I admit that I was shocked, thought that the electrical wiring had broken. Everything else worked.
After turning "her" (K-30) off and then on again everything was fine again - puh, the sigh of relief that I did...
10-15-2013, 03:25 PM   #12
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 161
Original Poster
i wonder if this could actually be related to the memory card... In my case, i noticed that the problem occurred when i put the memory card into my camera. That is:

I had the memory card inside my camera. Turn it off and put it in my PC
put it back to the camera, and turned it on... (camera is frozen by now)

I wonder if:
the is a contact dirty in my camera that creates some sort of problem?
the memory card did not initialized after camera put power to it so that camera is waiting forever until memory card responds ?

who knows,,, I will try checking out a different memory card and report back. Its kinda random. so not sure if this will happen soon (or ever again)
10-15-2013, 05:16 PM - 1 Like   #13
Forum Member




Join Date: Sep 2013
Location: Niedersachsen, Germany
Posts: 67
Oh well, I hope it is not an SD-card-door issue.
I know how delicate electrical contacts can be, so I avoid taking the card out to transfer photos to the PC.
I only touch the SD-card-door if I am on a travel, cannot transfer to a PC and the card is full - then I exchange cards.

I prefer the usage of the USB-plug, although I heard that these connectors also suffer over time and can break loose.

This is a sad Youtube Video I found and I hope it is not the case with your K-30.

10-15-2013, 05:20 PM   #14
Senior Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 161
Original Poster
I think that sound more like it.
I will keep an eye on this. Worst case scenario, I have the 3 year warranty on it
10-15-2013, 05:27 PM   #15
Veteran Member




Join Date: Oct 2013
Posts: 402
QuoteOriginally posted by Bernie_Rain Quote
Oh well, I hope it is not an SD-card-door issue.
I know how delicate electrical contacts can be, so I avoid taking the card out to transfer photos to the PC.
I only touch the SD-card-door if I am on a travel, cannot transfer to a PC and the card is full - then I exchange cards.

I prefer the usage of the USB-plug, although I heard that these connectors also suffer over time and can break loose.

This is a sad Youtube Video I found and I hope it is not the case with your K-30.

K-30 sd-card compartment door defect - YouTube

Now that IS interesting!
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
battery, card, k-30, k-50, pentax k30, pentax k50, sd
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-5 shutter button freezing on lesmore49 Pentax K-5 4 01-31-2013 07:10 PM
K-5 Freezing up - No Biggie, just a tad annoying Mareket Pentax K-5 31 01-23-2013 08:37 PM
Korean K-30 Focus-Peaking Test (and Overall K-30 Review) Welfl Pentax K-30 & K-50 8 08-23-2012 01:06 PM
K-5 Freezing After Firmware Upgrade Matthew Ecker Troubleshooting and Beginner Help 3 01-05-2012 05:46 PM
K-x Freezing :( zach Pentax DSLR Discussion 3 08-19-2010 02:09 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:20 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top