Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-09-2014, 11:52 AM   #16
Site Supporter




Join Date: Mar 2012
Location: Perrineville, NJ
Posts: 1,364
That is so bizarre.

05-09-2014, 12:26 PM   #17
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,249
Original Poster
I reported same on PU and someone replied that they tried their Sigma 17-50/2.8 and also found that it doesn't do the mirror flip at f4.0 on the K-30.

Unless there's a sound technical reason, I'd say we're looking at a software bug.
05-09-2014, 01:47 PM   #18
Veteran Member




Join Date: Mar 2007
Location: U.K.
Posts: 685
F4.0 works on the K-30 and Sigma 17-50/2.8 HSM .
05-09-2014, 11:14 PM   #19
Pentaxian
richandfleur's Avatar

Join Date: Mar 2014
Location: Palmerston North, New Zealand
Photos: Albums
Posts: 1,003
Confirmed on my k-30 also, with the tamron 70-300 LD Di telephoto lens.

Totally weird but proves a point that it doesn't actually need to fire the shutter, but as above this is f4 occurrence is probably a software glitch.


Last edited by richandfleur; 05-10-2014 at 01:21 AM.
05-10-2014, 12:41 AM   #20
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,249
Original Poster
My Sigma 30mm f1.4 also - silent start/stop at F4 only.
05-20-2014, 08:48 PM   #21
Veteran Member
maltfalc's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Winnipeg
Photos: Albums
Posts: 371
the aperture blades get stopped down to f/4 for live view. if you have the aperture set to anything but f/4 the mirror/aperture lever mechanism has to go through the rest of a cycle to switch to the new setting.
05-20-2014, 10:06 PM   #22
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,249
Original Poster
Sounds plausible I suppose.
Except this doesn't happen with the K-7 and probably not the K-5/K-5ii which is why I didn't expect it to happen with the K-50.
Does it happen with the K-3? Because it's really annoying actually.
05-20-2014, 10:15 PM   #23
Pentaxian
richandfleur's Avatar

Join Date: Mar 2014
Location: Palmerston North, New Zealand
Photos: Albums
Posts: 1,003
QuoteOriginally posted by Steve.Ledger Quote
Sounds plausible I suppose.
Except this doesn't happen with the K-7 and probably not the K-5/K-5ii which is why I didn't expect it to happen with the K-50.
Does it happen with the K-3? Because it's really annoying actually.

Based on the hacking thread these are quite different cameras software and processor wise. The newer K-30 upwards, so K-50 and K-3 are based on a different CPU type, so the concept of the code will be the same, but there will be differences. However it's likely to be a different take on how they should behave.


One could also ask why it's fixed at/defaults to f4 for liveview? I assume there is a reason, but ideally the screen should show what's actually going to be recorded?

05-21-2014, 12:30 AM   #24
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,249
Original Poster
It has been said before when I mentioned the same thing re the K-01, that showing the movie exposure exactly as it will be recorded might render the preview hard to see in bright sun because you'd be stopped right down or using an ND filter, so the screen would be quite dark. So we have to rely on the exposure meter readout as the camera shows us max brightness
Would be good to have the 'option' to choose which movie recording preview method we want to use though.
05-21-2014, 12:47 AM   #25
Pentaxian
richandfleur's Avatar

Join Date: Mar 2014
Location: Palmerston North, New Zealand
Photos: Albums
Posts: 1,003
QuoteOriginally posted by Steve.Ledger Quote
showing the movie exposure exactly as it will be recorded might render the preview hard to see in bright sun because you'd be stopped right down or using an ND filter, so the screen would be quite dark.
I guess my thought was that this was going to happen when you started recording and the actual aperture was set, so why the 'pretend' setting up front?
05-21-2014, 01:05 AM   #26
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,249
Original Poster
Yep, I agree. I'd like the option to choose.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
k-30, k-50, mode, movie, movie mode, pentax k30, pentax k50, press, release, shutter
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to stop Interval Movie Mode? maxxxx Pentax K-30 & K-50 5 03-14-2015 07:50 AM
Movie Mode: Remote Live Viewing RainMan Pentax K-3 3 01-17-2014 04:54 AM
Timelapse movie mode c_leabeater Pentax K-3 32 12-16-2013 11:51 PM
K7 - camera stops in movie mode tbs2do Pentax DSLR Discussion 2 05-16-2013 01:09 PM
Stuck pixel in movie mode Sim88 Troubleshooting and Beginner Help 9 08-08-2012 05:12 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:39 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top