Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-31-2015, 04:48 PM   #16
Site Supporter
6BQ5's Avatar

Join Date: Jun 2013
Location: Nevada, USA
Photos: Albums
Posts: 3,064
I have seen the same issue with my K-30. Sometimes the shots come out underexposed or just plain black. The aperture closes down to the minimum the lens is capable of after metering. This could be f/22 or even smaller. Some of my lenses seem more prone than others to provoke this behavior. My D-FA 50mm can do this all day long, especially with the camera pointed straight down. Other lenses do it only every so often. You can tell when this happen(s) because the shutter and mirror box will make a very unique sound. It's hard to describe. Instead of a "clack" you get a weird sounding "shnick". When I hear this sound I just fire the shutter again before I lose my focus and composition.

My K-30 has "been there, done that" and serve me well. I'm past the warranty so I'll let the camera work itself to oblivion. Maybe sell it for parts to just give it away at some point.

01-31-2015, 05:05 PM   #17
Site Supporter




Join Date: Sep 2012
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,728
QuoteOriginally posted by Naevus Quote
Hi Adam, here's one i took while testing.
Does your K5ii give the same metering for the same scene? If it does, then you can reasonably assume the metering function is working correctly meaning some other mechanical fault is causing this.
02-05-2015, 11:27 AM   #18
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,190
QuoteOriginally posted by altopiet Quote
Google "pentax k-30 exposure problems" and you'll find that unfortunately the K-30 have some problems in this regard.... My camera started with a few under exposed shots here and there, and got worse as time went by, had to send it in for a complete mirror box replacement....
QuoteOriginally posted by Naevus Quote
Thanks Jatrax, tried it with a couple of my lenses (i also use Pentax) and it was still doing it.

---------- Post added 01-31-15 at 06:13 PM ----------



How much did that cost you? We think this one is out of warranty.
There have been several other reports of mirror/aperture controller issues with both the K-30 and the K-50. If I remember correctly, the repair costs were in the $200 - $300 (USD) range.


Steve
02-17-2015, 05:51 AM   #19
New Member




Join Date: Jan 2013
Posts: 11
Just had mine repaired

Just had mine repaired in Australia for what seems to be a common issue with the K-30.

Camera was about 2 years old, and had begun intermittently underexposing, usually the first shot in a sequence of shots. I could take two shots in succession with exactly the same EXIF data, but the first one would be underexposed by a couple of stops because the aperture had stopped down further than it should have. I first noticed it happening with a Tamron 70-200/2.8 which has quite a strong aperture spring, but a few months later it started happening with other lenses too, and more frequently.

Anyway, the repair cost $180 Australian to replace the aperture control block. Seems to be working OK now - hopefully won't go wrong again...

02-24-2015, 04:17 PM   #20
Forum Member




Join Date: Jul 2011
Location: Texas
Posts: 80
I had this happen, took to a local shop in Dallas, they repaired it, don't think it took any parts - issues was aperture-control magnet or arm or something had accumulated some dirt (I use primes and switch lenses aLOT). They said it was an issue w/this model. Fortunately for $169 (i think) they fixed and cleaned the sensor in-house in < a week. My credit-card's extended warranty reembursed me! I suspect in a cpl years it'll need it again. Symptoms were as you - lens stopped down to max aperture resulting in very dark shots, particularly when 1st turning on the camera, got gradually worse.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dark photos, firmware, k-30, k-50, mode, pentax k30, pentax k50, reset, sd, shots, trouble shooting, view
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax K-30 pictures are getting Dark islamnassar Pentax K-30 & K-50 21 07-12-2016 01:08 PM
KX Taking Dark pictures Dragonborn Troubleshooting and Beginner Help 11 09-23-2014 11:48 AM
K-30 - control wheels not working after taking a picture rukeslarer Troubleshooting and Beginner Help 5 10-27-2012 09:01 AM
K-5, Taking a sequence of shots when I press the shutter once? What happened bearSeesAll Pentax K-5 9 05-07-2012 04:00 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:38 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top