Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-27-2016, 11:57 AM   #46
Pentaxian
richandfleur's Avatar

Join Date: Mar 2014
Location: Palmerston North, New Zealand
Photos: Albums
Posts: 1,003
Or take a shot and check the results.

You don't have to wait to see the results now, like you did with film.

05-13-2016, 01:42 PM   #47
New Member




Join Date: Oct 2013
Location: Kaunas
Posts: 9
Today I FINALY received my k30 back. And of course, there was some not so interesting story behind all that delay. Simply said, quality of customer support in my country sucks as always. But at least I got my camera before my holiday! 90 was the total price for fixing it.
05-17-2016, 05:43 PM   #48
New Member




Join Date: May 2016
Posts: 6
Seems clear to me that they should have recalled the cameras.

But yes, people solving the problem of their camera having failed, often after only a short amount of time, by buying an even more expensive Pentax, there's no motivation for them there.
05-17-2016, 08:40 PM   #49
Pentaxian




Join Date: Sep 2013
Location: Phoenix, AZ
Photos: Albums
Posts: 616
My K30 has been flawless. I am saving for a K-1 right now.

06-22-2016, 01:25 PM   #50
Site Supporter




Join Date: Mar 2014
Photos: Gallery
Posts: 726
QuoteOriginally posted by Tangent88 Quote
Seems clear to me that they should have recalled the cameras.

But yes, people solving the problem of their camera having failed, often after only a short amount of time, by buying an even more expensive Pentax, there's no motivation for them there.
You are right, doesn't seem logical. But you must be right cuz Ricoh doesnt seem to give a HOOT
4 Days Ago   #51
New Member




Join Date: Aug 2013
Posts: 6
I have a K-30 and I have same problem.

I was having black (super dark underexposed) with a Pentax DA 35mm Macro Lens every once in a while and I thought it something bad with the lens (as I got it used), but now I just got Sigma 8-16mm and almost every shot is black except when I release shutter very fast (without waiting for focus).

But with my Pentax 18-135mm lens I'm not having this issue.

So is it the camera?
3 Days Ago   #52
Forum Member




Join Date: May 2015
Posts: 58
Original Poster
QuoteOriginally posted by Ar.Pi Quote
I have a K-30 and I have same problem.

I was having black (super dark underexposed) with a Pentax DA 35mm Macro Lens every once in a while and I thought it something bad with the lens (as I got it used), but now I just got Sigma 8-16mm and almost every shot is black except when I release shutter very fast (without waiting for focus).

But with my Pentax 18-135mm lens I'm not having this issue.

So is it the camera?
There is a fix in the net for this problem. Link below:

???????? ? ?30! - ?????? ?????-?????

Leo
3 Days Ago   #53
New Member




Join Date: Aug 2013
Posts: 6
QuoteOriginally posted by nucleon Quote
There is a fix in the net for this problem. Link below:

???????? ? ?30! - ?????? ?????-?????

Leo
Good think I speak Russian

But I dont know if I have the time nor the nerve to try this fix. Maybe i'll ship it to that CA repair guy I saw on this forum (for about $130), I'll see...

Thanks!

3 Days Ago   #54
Forum Member




Join Date: May 2015
Posts: 58
Original Poster
QuoteOriginally posted by Ar.Pi Quote
Good think I speak Russian

But I dont know if I have the time nor the nerve to try this fix. Maybe i'll ship it to that CA repair guy I saw on this forum (for about $130), I'll see...

Thanks!
Hi,
I decided not to fix it but I gave the camera to my grandson to dissemble it and have fun. However, he read the manual and set it to Shutter Priority and returned.

The Shatter Priority mode works well with the lenses which have an aperture ring. The same thing as Aperture Priority but in reverse :-)
Set ISO Auto from 100 to 800 (sometimes I change it to 100 to 3200 :-) and the camera is fine,

Leo
3 Days Ago   #55
Site Supporter
reh321's Avatar

Join Date: Nov 2014
Location: South Bend, IN, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,732
QuoteOriginally posted by nucleon Quote
Hi,
I decided not to fix it but I gave the camera to my grandson to dissemble it and have fun. However, he read the manual and set it to Shutter Priority and returned.

The Shatter Priority mode works well with the lenses which have an aperture ring. The same thing as Aperture Priority but in reverse :-)
Set ISO Auto from 100 to 800 (sometimes I change it to 100 to 3200 :-) and the camera is fine,

Leo
This doesn't sound right to me. {I've been using shutter priority for forty years} Normally shutter priority, Tv mode, fixes the shutter speed and then adjusts the aperture to an appropriate value, which would be pointless if the aperture control mechanism isn't working correctly, so I'm guessing he is actually using some other mode.

My K-30 still works correctly, so I can't check out some of the implications of this issue. If you put a correctly-working camera in Tv mode but then use an aperture ring to set the aperture, you'll see on the back LCD that the camera is actually in Av mode, but I'm not sure how metering actually works in this case.

Last edited by reh321; 3 Days Ago at 01:19 PM.
3 Days Ago   #56
Forum Member




Join Date: May 2015
Posts: 58
Original Poster
QuoteOriginally posted by reh321 Quote
This doesn't sound right to me. {I've been using shutter priority for forty years} Normally shutter priority, Tv mode, fixes the shutter speed and then adjusts the aperture to an appropriate value, which would be pointless if the aperture control mechanism isn't working correctly, so I'm guessing he is actually using some other mode.

My K-30 still works correctly, so I can't check out some of the implications of this issue. If you put a correctly-working camera in Tv mode but then use an aperture ring to set the aperture, you'll see on the back LCD that the camera is actually in Av mode, but I'm not sure how metering actually works in this case.
You show K01 on you stamp image. What do you think about this camera paired with K-3 based on your experience. They have one thing in common - the battery :-)
Leo
3 Days Ago   #57
New Member




Join Date: Aug 2013
Posts: 6
I just bought the K-70 on eBay for $580 until I get this issue resolved and maybe sell my K-30 then.

I actually wanted to wait another gen before switching body but I think its a good upgrade that i'll enjoy, I hope.
2 Days Ago   #58
Forum Member




Join Date: May 2015
Posts: 58
Original Poster
Good move! K-70 is updated K-30 with a newer processor and better stabilization. Post your opinion of K-70. Interesting to know the K-70 low light performance. I assume it based on K-3 stabilization and sensor and on K-S2 for the rest. I was thinking about K-70, as the K-S2 was good for me.

I always had Olympus one or another by updating over one sometime two generations. Currently Olympus it is M10. Then I added K-30. Such a nice camera! From K-30 (failed aperture) stepped to K-S2. It was like K-30 but nicer. When my son got K-1, we exchanged the cameras: he got my K-S2 and I his K-3, as he wanted one smaller/lighter camera with the same lens mount. The K-3 and M10 together means two different chargers and batteries. However, difference in size and weight justify having both.

Why K-01? It has the same battery as K-3 and also based on K-30 without viewfinder and phase detect but instead slow contrast detect. I may rent K-01for a week ($30 for one week) to try, as not sure of its place in my collection (except the same battery :-) and its performance.

Pentax has a truly nice line of DSLRs for every taste except mirrorless.

Last edited by nucleon; 2 Days Ago at 10:18 AM.
2 Days Ago   #59
New Member




Join Date: Apr 2016
Posts: 24
QuoteOriginally posted by nucleon Quote
Hi,
I decided not to fix it but I gave the camera to my grandson to dissemble it and have fun. However, he read the manual and set it to Shutter Priority and returned.

The Shatter Priority mode works well with the lenses which have an aperture ring. The same thing as Aperture Priority but in reverse :-)
Set ISO Auto from 100 to 800 (sometimes I change it to 100 to 3200 :-) and the camera is fine,

Leo
The camera doesn't know your current set aperture on the ring so you will have a different exposure than the camera is expecting. The only way I know to let the camera meter correctly is use live view in Av or viewfinder green button metering in M
2 Days Ago   #60
Site Supporter
reh321's Avatar

Join Date: Nov 2014
Location: South Bend, IN, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,732
QuoteOriginally posted by nucleon Quote
You show K01 on you stamp image. What do you think about this camera paired with K-3 based on your experience. They have one thing in common - the battery :-)
Leo
No, I have an old Super Program, a Q-7 {yellow}, and a K-30 {blue}
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
black frame, camera, clicks, firmware, fix, frames, hour, k-30, k-30 black frame, k-50, k30, k50, leo, minutes, pentax k30, pentax k50, shutter, ver
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
k-30: randomly getting black output images icy Pentax K-30 & K-50 17 10-22-2015 11:36 PM
Pentax K-3 Black Frame Noise Reduction? sethman2010 Pentax K-3 6 02-24-2015 05:07 PM
Black at the top right of the frame? ZombieArmy Troubleshooting and Beginner Help 9 09-05-2014 07:19 PM
For Sale - Sold: Pentax K-30 Kit Black lewis44 Sold Items 2 04-30-2014 05:15 PM
K-3 black frame StarDust Pentax K-3 2 01-29-2014 07:28 AM



All times are GMT -7. The time now is 08:30 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top