Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-08-2017, 08:31 AM   #16
Senior Member




Join Date: Mar 2013
Location: Middle of Siberia
Photos: Gallery
Posts: 212
Original Poster
QuoteOriginally posted by Jeff Lopez Quote
the shutter problems are common with these lens becuase of a weak battery..I dont think it the firmware..we need more testers@!
I'm afraid I cannot find any similar reports. Could you please show me where this problem is discussed?

04-08-2017, 09:53 AM   #17
Veteran Member




Join Date: Dec 2016
Posts: 532
oh I knew there would be a problem with this lens..its not compatible on older K models, as it is a KAF4 mount..

Pentax Forums Review quoted:
"This is part of the new KAF4 mount designation, which debuts fully electronic aperture control. Since the lens has no stop-down lever, it can only be used by cameras that recognize it: the K-1, K-3 II, K-S2, K-S1 (only with the latest firmware) and of course the K-70 and all future bodies. "

---------- Post added 04-08-17 at 09:55 AM ----------

we would have to find out if indeed a k50 with its latest firmware does actually work with a KAF4 lens..
04-08-2017, 10:48 AM - 2 Likes   #18
Pentaxian




Join Date: Dec 2013
Posts: 535
The 55-300 PLM works! When it's retracted it does not disables the shutter, only switches to manual focus on the status screen. AF works with the original firmware too (including quick shift). I shoot some picture at F22 and wide open and the exposeure was the same. I also can see the blades closing. However there were some random shutter actuation, mainly after waiting a little and reviewing the images when I switched back it moved the mirror but, doesn't saved any images. The most common is when I took an image it rapidly fires two but only keeps one image. (I think the second one.) I only experienced it with the 55-300 PLM. With the DA 50 it does not did it. The 55-300 works in video mode too, I could control it the same way as the DA 50.
I've tested all buttons,
wheels,
AF mode selector,
the IR and wired remote,
AF assist lamp,
the led in the IR receiver,
built in flash,
lens control,
flash control with AF540 FGZ II,
sdhc card read/write,
sd card insertation sensor,
usb in MSC mode,
SR system in video and SR system by composition adjustment (up/down, left/right, rotation),
built in AF motor,
screwdrive, SDM and PLM focus (I don't have DC lens), Sigma HSM,
the mic in video,
the speaker,
the timer,
the electronic level
and of course the LCD display.
I also shoot a burst at continous high while buffer filled and then a few more. It looks ok, but with the 55-300PLM there are the random sutter actuations. I think I didn't lost any images. Did I missed something? Now I don't want to flash back the 1.06 firmware. I continue to use the camera.
I imported the images to Lightroom, it recognize the camera as a K-50, and it forgot my default settings too. (I was expecting this.) I verified it with exifTool and the exif looks fine, it says consitently K-50 as camera model. The serial number was also correct, it's the same as written on the bottom of my camera.
I tested with a cheap battery from e-bay. Random shutter actuations only happens with the PLM lens, everything else works as intented.
04-08-2017, 11:01 AM   #19
Veteran Member




Join Date: Dec 2016
Posts: 532
sorry to hear that..up to now we have this bug..I wish I had that lens to test it on my k30..

04-08-2017, 11:29 AM   #20
Pentaxian




Join Date: Dec 2013
Posts: 535
There are random shutter actuations with the brand new fully charged original pentax D-LI109 (from my KP) when I'am using the 55-300 PLM.

I won't revert to the K-30 firmware, because everything works fine as with the original firmware, plus I can use the 55-300 with this minor bug. I newer experianced random shutter actuation when the camera left alone. It always did it when I pressed the back button focus or the shutter button.
04-08-2017, 01:34 PM   #21
Veteran Member




Join Date: Dec 2016
Posts: 532
QuoteOriginally posted by 08amczb Quote
There are random shutter actuations with the brand new fully charged original pentax D-LI109 (from my KP) when I'am using the 55-300 PLM.

I won't revert to the K-30 firmware, because everything works fine as with the original firmware, plus I can use the 55-300 with this minor bug. I newer experianced random shutter actuation when the camera left alone. It always did it when I pressed the back button focus or the shutter button.
How about testing at all apertures,make a speed/aperture table and give us a report, if its possible..
04-08-2017, 01:49 PM   #22
Pentaxian




Join Date: Dec 2013
Posts: 535
Random shutter actuations looks independent from shutter speed/aperture.
I wont make a complete larger than 12x17 (=204) table. If I notice some faulty working I will riport it.
04-09-2017, 07:08 AM   #23
New Member




Join Date: Apr 2017
Posts: 1
I'm more than happy to test the firmware. My friend has said they'll loan me the lens for a couple of weeks, any chance of the details on this hack to test for you?

04-09-2017, 07:42 AM   #24
Senior Member




Join Date: Mar 2013
Location: Middle of Siberia
Photos: Gallery
Posts: 212
Original Poster
QuoteOriginally posted by radialgoo Quote
I'm more than happy to test the firmware. My friend has said they'll loan me the lens for a couple of weeks, any chance of the details on this hack to test for you?
PM sent
04-12-2017, 10:18 AM - 1 Like   #25
Senior Member




Join Date: Mar 2013
Location: Middle of Siberia
Photos: Gallery
Posts: 212
Original Poster
All instructions and download links moved to the first message.

Last edited by ABel; 04-14-2017 at 08:45 AM.
04-12-2017, 10:47 AM   #26
Veteran Member




Join Date: Dec 2016
Posts: 532
Thanks Abel!
04-14-2017, 07:46 AM   #27
Site Supporter
Site Supporter
k0og's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: Rolla, Missouri
Photos: Gallery | Albums
Posts: 672
Manual Lenses?

Has anyone tried using fully-manual (M42 and K-mount) lenses after installing this modification? I frequently use manual lenses, and would like to make sure I don't lose that capability before I try the update.

Thanks.
-Joe-
04-14-2017, 08:23 AM   #28
Senior Member




Join Date: Mar 2013
Location: Middle of Siberia
Photos: Gallery
Posts: 212
Original Poster
QuoteOriginally posted by k0og Quote
Has anyone tried using fully-manual (M42 and K-mount) lenses after installing this modification? I frequently use manual lenses, and would like to make sure I don't lose that capability before I try the update.
I have Pentax A 135, surely not fully-manual.
What checks do you need?
04-14-2017, 11:41 AM   #29
Site Supporter
Site Supporter
k0og's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: Rolla, Missouri
Photos: Gallery | Albums
Posts: 672
QuoteOriginally posted by ABel Quote
I have Pentax A 135, surely not fully-manual.
What checks do you need?
If you take the Pentax-A lens out of "A" mode and use it fully manually, with the new firmware does the "green button" stop-down metering work properly with the aperture ring at various f-stops?

Similarly, with an M42 lens in place, which will not make contact with the electrical contacts in the mount, does green-button mode work properly?

With the camera in Av mode with an M42 lens in place, does Av metering work properly at various f-stops?

If the camera works properly with M42 lenses when tested as above, does it do so accurately (without the need for exposure compensation like some older bodies require)?

Thanks.
-Joe-
04-14-2017, 12:39 PM   #30
Veteran Member




Join Date: Dec 2016
Posts: 532
Joe, Im about to test with a SMC M 50 1.7 and a Tokina PKA TC 2x, also a FA 28-200..Ill upload whatever comes out to a Google Drive share. They wont be so nice sharpwise but we only be testing for exposure
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, camera settings, card, cuckoo, dpreview.com, eye-fi, firmware, instructions, k-30, k-30 firmware, k-50, kaf4, lens, memory, menu, pentax k30, pentax k50, post, reset, settings, step, support, thread, time, v1.06
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-30&k-50 firmware bschriver11 Pentax K-30 & K-50 2 02-20-2016 10:40 AM
New Firmware for K-500, K-50, K-5 II, K-5 IIs, K-5, K-30, K-01, K-r, and 645D is out Adam Pentax News and Rumors 60 09-16-2013 05:46 AM
K50 firmware running on a K30? Brownie4u Pentax DSLR Discussion 17 07-18-2013 11:19 AM
For Sale - Sold: K-5, 16-50,50-135,65-250, Sigma 17-50, 50 1.4, 50 1.8, Tamron 90 2.8, Flashes virarfast Sold Items 8 04-04-2013 02:30 PM
For Sale - Sold: SMC Pentax-A 50's: 50/2.8 Macro, 50/1.4, 50/1.7, 50/2 arpaagent Sold Items 14 01-16-2009 08:06 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:50 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top