Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-02-2018, 03:08 PM   #1
Forum Member




Join Date: Mar 2009
Location: Georgia
Posts: 56
Tethering K1

Is anyone familiar with the basic Lightroom tethering plug-in that Ricoh has for the K!? I'm trying to set it up and it say no camera detected. I've gone over the set up and my settings are correct. Any ideas?

03-02-2018, 03:23 PM   #2
Site Supporter
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Washington Cascades
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,902
When you plug in the camera to your computer is it recognized? USB system should see the K-1 and do a bit of setup, then it should show as "PENTAX K-1" in explorer. Assuming Windows. If you are on a Mac, not sure but you still should see the camera in finder. If not then the issue is not Lightroom but your computer.
03-02-2018, 04:03 PM   #3
Forum Member




Join Date: Mar 2009
Location: Georgia
Posts: 56
Original Poster
QuoteOriginally posted by jatrax Quote
When you plug in the camera to your computer is it recognized? USB system should see the K-1 and do a bit of setup, then it should show as "PENTAX K-1" in explorer. Assuming Windows. If you are on a Mac, not sure but you still should see the camera in finder. If not then the issue is not Lightroom but your computer.
Hi jatrax,

I'm using windows 10 . Sorry I should have stated that. My computer sees the camera when I plug it in. I inadvertently installed the plug in for transmitter 2 and Lightroom saw the K1, however, I don't have the transmitter 2 software so t wouldn't work
03-02-2018, 04:13 PM   #4
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 48,998
You may need to change the camera's USB mode.

Tethering Guide for the Pentax Lightroom Plugin - Articles and Tips | PentaxForums.com


Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com server and development costs are user-supported. You can help cover these costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

03-02-2018, 04:14 PM   #5
Site Supporter
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Washington Cascades
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,902
Ok,
I have win 10 as well.

I plug in the camera and Windows recognizes it.
Start Lightroom and "start a tethering session" and the tether bar appears at the top with K-1 connected.
Press button and it takes a picture.

On yours at what point does the error occur?
03-06-2018, 09:10 AM   #6
Forum Member




Join Date: Mar 2009
Location: Georgia
Posts: 56
Original Poster
HI Adam,

I did change the USB mode. It didn't solve the problem

---------- Post added 03-06-2018 at 11:11 AM ----------

Hi jatrax,

It's the same as you described, but the tethering bar says no camera.
03-06-2018, 11:42 AM   #7
Site Supporter
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Washington Cascades
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,902
I'm stumped.

-Reboot?
-Different usb port?
-Try accessing the card on the camera via explorer when it shows as connected? what happens?
-Uninstall the transmitter 2 software?
-turn off the Pentax tether app in Lightroom plugin manager, exit LR, reboot, re-enable the plugin and try again
-check camera firmware?
-set USB connection to PTP in the camera menu
-turn on diagnostic log in the tethering plugin and see if it logs anything
-uninstall tethering plug in, reboot, reinstall and try again
-make sure camera is turned on?
03-09-2018, 09:45 AM   #8
Forum Member




Join Date: Mar 2009
Location: Georgia
Posts: 56
Original Poster
QuoteOriginally posted by jatrax Quote
I'm stumped.

-Reboot?
-Different usb port?
-Try accessing the card on the camera via explorer when it shows as connected? what happens?
-Uninstall the transmitter 2 software?
-turn off the Pentax tether app in Lightroom plugin manager, exit LR, reboot, re-enable the plugin and try again
-check camera firmware?
-set USB connection to PTP in the camera menu
-turn on diagnostic log in the tethering plugin and see if it logs anything
-uninstall tethering plug in, reboot, reinstall and try again
-make sure camera is turned on?
Is the Transmitter II software needed for the basic plug-in? I thought it was only needed for the T2 plug-in. What about a cable is there a specific cable that should be used? I tried it with a basic cable and not one that was specifically for tethering. Although when I installed the T2 plug-in with the generic cable the plug-in did see the camera.

03-09-2018, 02:26 PM   #9
Site Supporter
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Washington Cascades
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,902
Transmitter II software is not needed. I've never downloaded it. That's why I suggested you remove it, it might be conflicting with the basic app. Just speculating.

Cord I use is just a vanilla USB cord. Same one I charge my phone with in fact. If the computer sees the camera in explorer then the cord you have is fine.

OK. Just plugged mine in again to test. With camera plugged into USB and turned on I can go to explorer and navigate to "Pentax K-1" then to "removable storage" then to DCIM and see the image files located on the camera card. Try that on your computer and make sure you can navigate to and see the image files. If you can then that shows there is nothing wrong with the hardware part of this as Windows can see the images.
03-12-2018, 01:28 PM   #10
Pentaxian
jab2980's Avatar

Join Date: Apr 2013
Location: Pittsburgh, PA
Photos: Albums
Posts: 430
Is Lightroom fully updated? Have you installed the Pentax Tethered Capture Plug-in for Adobe PENTAX Tethered Capture Plug-in for Adobe® Photoshop® Lightroom®(Simple Version) for Windows : Software Downloads | RICOH IMAGING ?
03-13-2018, 03:25 AM   #11
Pentaxian
Andrea K's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Rome, Italy
Posts: 466
or... My Pentax wifi remote software - PentaxForums.com
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
24x36mm, full-frame, pentax
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PC Desktop tethering K-1 via WLAN works well beholder3 Pentax K-1 13 06-02-2018 01:30 AM
Help! K1 hot shoe came off (warning: k1 gore) bigoak Repairs and Warranty Service 55 12-07-2017 12:43 AM
To K1 or not K1 - that is the question? interested_observer Pentax K-1 78 07-15-2017 03:58 PM
K1 tethering treku Pentax K-1 4 05-13-2017 04:22 AM
My K1 flashes aperture, speed and ISO settings - any K1 users confirm please? pjaynz Pentax K-1 7 01-03-2017 12:57 PM



All times are GMT -7. The time now is 09:33 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top