Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-23-2019, 07:01 PM - 2 Likes   #1
Veteran Member




Join Date: Dec 2019
Location: Mohave county Arizona
Photos: Albums
Posts: 1,076
Grip battery not recognised

Yesterday, my K-3 stopped recognizing the installed grip battery. I played around with different batteries, disconnecting and reconnecting the grip, without any success.
Research on the forum showed several threads over the years mostly to do with firmware issues. I updated mine a couple of weeks ago so I ruled that out.
I bought the camera used about a month ago and noticed the rubber cap for the camera base was missing. I just purchased a new one on line.
with this in mind, I finally decided to try cleaning the contacts, even though they looked fine. I have a spray can of "Deoxit-d5" which I bought many years ago. I did not want to spray it all over the grip or camera base, so I squirted a little on a Q tip and rubbed it on the pins of the grip connector and the flat contacts of the camera. I also wiped the two contacts on the inside of the grip which contact the battery.
After allowing the cleaner to dry (30 seconds tops) I fitted the grip back on and inserted the battery, bingo back in action.
I discovered this stuff in my previous life (before retirement) as an instrument and controls engineer. It's not cheap, about $15 for a 5oz can but its better than other cleaners out there and a little goes a long way.
So if any othrs out there have this problem, it might be worth a try.

12-23-2019, 08:07 PM   #2
Site Supporter
Site Supporter
ramseybuckeye's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: Hampstead, NC
Photos: Gallery
Posts: 15,905
QuoteOriginally posted by mkgd1 Quote
Yesterday, my K-3 stopped recognizing the installed grip battery. I played around with different batteries, disconnecting and reconnecting the grip, without any success.
Research on the forum showed several threads over the years mostly to do with firmware issues. I updated mine a couple of weeks ago so I ruled that out.
I bought the camera used about a month ago and noticed the rubber cap for the camera base was missing. I just purchased a new one on line.
with this in mind, I finally decided to try cleaning the contacts, even though they looked fine. I have a spray can of "Deoxit-d5" which I bought many years ago. I did not want to spray it all over the grip or camera base, so I squirted a little on a Q tip and rubbed it on the pins of the grip connector and the flat contacts of the camera. I also wiped the two contacts on the inside of the grip which contact the battery.
After allowing the cleaner to dry (30 seconds tops) I fitted the grip back on and inserted the battery, bingo back in action.
I discovered this stuff in my previous life (before retirement) as an instrument and controls engineer. It's not cheap, about $15 for a 5oz can but its better than other cleaners out there and a little goes a long way.
So if any othrs out there have this problem, it might be worth a try.
Very good information, Oxidation seems to be the cause of a lot of electronics issues. I may have to pick up a can just to have around. Beats trying to clean contacts with emery cloth or erasers.
12-23-2019, 09:09 PM - 1 Like   #3
Moderator
Not a Number's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Venice, CA
Posts: 9,633
DeoxIt is wonderful stuff. Get it in the pen applicator and it will last forever. The pen delivers 100% concentration so any excess should be wiped off with a clean cloth.
12-24-2019, 04:32 AM   #4
Pentaxian




Join Date: Feb 2015
Photos: Gallery
Posts: 11,121
QuoteOriginally posted by mkgd1 Quote
Grip battery not recognised
Have you checked that none of the contact pins are bent (contact pins on battery grip) ?

12-24-2019, 11:15 AM   #5
Veteran Member




Join Date: Dec 2019
Location: Mohave county Arizona
Photos: Albums
Posts: 1,076
Original Poster
QuoteOriginally posted by biz-engineer Quote
Have you checked that none of the contact pins are bent (contact pins on battery grip) ?
I saw the bent pins issue on an earlier post and checked that first. They were all straight and moved freely in their spring loaded sockets. Thanks for the input though.
Two days later, it is still working fine.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
base, battery, camera, contacts, dslr, grip, grip battery, k-3, k3, pentax k-3, spray
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PF Review gets recognised in Oz .... clackers General Photography 6 07-24-2019 05:46 AM
SMC Pentax-M 'pancake' lens not recognised by my k-r yophie Pentax K-r 5 04-26-2016 01:17 PM
sd card works in camera, but is not recognised by pc pieterpost Pentax DSLR Discussion 25 02-21-2016 02:24 PM
X-5 not recognised by my computers vic_in_berlin Troubleshooting and Beginner Help 10 04-08-2013 08:14 AM



All times are GMT -7. The time now is 09:13 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top