Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-04-2022, 03:56 AM   #1
New Member




Join Date: Jun 2022
Posts: 4
K-3 Auto ISO function with problems

I have got a problem with my K-3:
The Auto ISO function worked well in every mode.
But now it only works in the green mode and TAv mode, but refuses in Tv and Av.
Maybe I changed a setting unintended, but I cannot find a suitable menu item.
Can anybody give me an advice?

06-04-2022, 04:39 AM   #2
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
pschlute's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Surrey, UK
Photos: Gallery
Posts: 5,637
What lens are you using ? Might be worth giving the contacts a good clean. The camera needs to know the lens for auto ISO to work.
06-04-2022, 06:36 AM   #3
New Member




Join Date: Sep 2009
Photos: Albums
Posts: 23
QuoteOriginally posted by Jochen S. Quote
I have got a problem with my K-3:
The Auto ISO function worked well in every mode.
But now it only works in the green mode and TAv mode, but refuses in Tv and Av.
Maybe I changed a setting unintended, but I cannot find a suitable menu item.
Can anybody give me an advice?
How should work auto iso in Tv or Av?
06-04-2022, 07:15 AM   #4
Pentaxian
AfterPentax Mark II's Avatar

Join Date: Mar 2021
Posts: 922
QuoteOriginally posted by Jochen S. Quote
I have got a problem with my K-3:
The Auto ISO function worked well in every mode.
But now it only works in the green mode and TAv mode, but refuses in Tv and Av.
Maybe I changed a setting unintended, but I cannot find a suitable menu item.
Can anybody give me an advice?
Auto ISO is not readily available in Tv and Av, you can see that on the screen. For use with Tv and Av you have to push the green button and on the right side at the bottom you"ll see appear Auto Iso. This is what I must do on my K-3.

06-04-2022, 02:09 PM   #5
Pentaxian




Join Date: Sep 2012
Location: NY
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,418
In TAV mode, the user sets the shutter and aperture both manually, while the camera automatically figures the ISO. It is in that mode that auto ISO is an objective. You can also adjust the EV (exposure value) while in TAV mode to give the image outcome less or more exposure than is being figured by the camera. If the EV is adjusted while using TAV, the ISO may change to adjust to that setting also.

Last edited by C_Jones; 06-04-2022 at 02:21 PM.
06-04-2022, 03:11 PM   #6
New Member




Join Date: Jun 2022
Posts: 4
Original Poster
QuoteOriginally posted by pschlute Quote
What lens are you using ? Might be worth giving the contacts a good clean. The camera needs to know the lens for auto ISO to work.
Thank you for your advice.
In my case the problem did not depend on a certain lens.
Meanwhile I could solve the problem by making a reset in the set-up menu.
The Auto ISO function is working again.
06-04-2022, 03:13 PM   #7
New Member




Join Date: Jun 2022
Posts: 4
Original Poster
QuoteOriginally posted by tabz Quote
How should work auto iso in Tv or Av?
When the camera notices that the combination of exposure time and aperture causes a too dark picture or critical long expusure time the camera rises iso sensivity.

06-04-2022, 03:16 PM   #8
New Member




Join Date: Jun 2022
Posts: 4
Original Poster
QuoteOriginally posted by AfterPentax Mark II Quote
Auto ISO is not readily available in Tv and Av, you can see that on the screen. For use with Tv and Av you have to push the green button and on the right side at the bottom you"ll see appear Auto Iso. This is what I must do on my K-3.
Thank you for your advice.
In my case it was different. The screen told me Auto ISO is working but it did not.
The function of the green button can be choosen in another menu item.
Meanwhile I could solve the problem by making a reset in the set-up menu.
The auto-iso function is working again.

---------- Post added 06-04-22 at 03:28 PM ----------

QuoteOriginally posted by C_Jones Quote
In TAV mode, the user sets the shutter and aperture both manually, while the camera automatically figures the ISO. It is in that mode that auto ISO is an objective. You can also adjust the EV (exposure value) while in TAV mode to give the image outcome less or more exposure than is being figured by the camera. If the EV is adjusted while using TAV, the ISO may change to adjust to that setting also.
Thank you for your advice.
In TAv mode the Auto ISO function worked properly.
The problem occured in Tv and Av mode.
Meanwhile I could solve the problem by making a reset in the set-up menu.
The Auto ISO function is working even in Tv and Av mode again.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
auto, auto iso function, av, camera, dslr, ev, exposure, function, iso, k-3, k-3 auto iso, k-3 ii, k3, menu, mode, pentax help, pentax k-3, photography, tav, troubleshooting, tv
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax K1 Auto Focus Function with FA* 28-70mm SteveL Pentax K-1 & K-1 II 4 11-27-2021 02:39 PM
What maximum ISO to use on K-70 default auto ISO range? OldChE Pentax K-70 7 02-19-2018 08:01 PM
[K-S2] ISO no lower than 200 in Auto ISO (100-x) ehrwien Pentax K-S1 & K-S2 4 01-17-2018 03:09 PM
K5 with 16-50mm Auto-ISO problems?? conradcjc Pentax K-5 & K-5 II 8 04-18-2011 02:51 AM
Pentax K-7 HDR function problems craigo80 Pentax DSLR Discussion 10 01-05-2011 05:25 PM



All times are GMT -7. The time now is 05:09 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top