Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-13-2013, 10:35 AM   #1
Loyal Site Supporter
unkipunki's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: South Lochaweside, Argyll
Photos: Gallery
Posts: 532
K3 Jpeg EXIF Data is missing values

Hi,

I have been trying to run FocusTune with LensAlign to set Autofocus Adjustment for my various lenses. It seems that the OOC Jpeg EXIF data does not include the value of the Autofocus Fine Adjustment. This was not a problem on my K5iis. Has anyone else come across this issue? If so is there anything I can set in the camera to solve it? Also has anyone else found other EXIF values to be absent?

11-13-2013, 11:19 AM   #2
dbh
Inactive Account




Join Date: Jan 2007
Location: Edmonton
Photos: Gallery
Posts: 404
QuoteOriginally posted by unkipunki Quote
Hi,

I have been trying to run FocusTune with LensAlign to set Autofocus Adjustment for my various lenses. It seems that the OOC Jpeg EXIF data does not include the value of the Autofocus Fine Adjustment. This was not a problem on my K5iis. Has anyone else come across this issue? If so is there anything I can set in the camera to solve it? Also has anyone else found other EXIF values to be absent?
I had a look at a DNG file with EXIFTool (via the GUI) and it appears there. I shoot raw so can't check a OOC Jpeg for you.
Attached Images
 
11-13-2013, 12:21 PM   #3
Loyal Site Supporter
unkipunki's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: South Lochaweside, Argyll
Photos: Gallery
Posts: 532
Original Poster
Thanks for checking. I haven't had much luck getting my head around EXIFTool or the GUI. DCU5 simply has "---" under AFA Adjustment. However FocusTune has a value of zero. I had test shots with AFA adjustment values of -10, -8, -6, -2, 0, 2, 4, 6, 8, and 10. These all show as zeros in FocusTune. Therefore I am not sure that the value you have showing in the EXITool GUI is actually valid. Di your lens have no fine tuning applied? I'll check a DNG file in DCU5.
11-13-2013, 12:34 PM   #4
Loyal Site Supporter
unkipunki's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: South Lochaweside, Argyll
Photos: Gallery
Posts: 532
Original Poster
I have checked both PEF and DNG files in DCU5 and neither has any Exif data for AFAdjustment. Now to try and get EXIFTool to work for me!

11-13-2013, 02:13 PM   #5
dbh
Inactive Account




Join Date: Jan 2007
Location: Edmonton
Photos: Gallery
Posts: 404
QuoteOriginally posted by unkipunki Quote
Thanks for checking. I haven't had much luck getting my head around EXIFTool or the GUI. DCU5 simply has "---" under AFA Adjustment. However FocusTune has a value of zero. I had test shots with AFA adjustment values of -10, -8, -6, -2, 0, 2, 4, 6, 8, and 10. These all show as zeros in FocusTune. Therefore I am not sure that the value you have showing in the EXITool GUI is actually valid. Di your lens have no fine tuning applied? I'll check a DNG file in DCU5.
None of my lenses have any focus adjustments applied, and to my eyes focus is spot-on.
Anyway, make sure you get the latest Exiftool as I think there have been a few Pentax-related updates recently. It's up to ver 9.40
ExifTool by Phil Harvey
Do you find you need to apply much correction for your lenses?
11-13-2013, 02:31 PM   #6
Loyal Site Supporter
unkipunki's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: South Lochaweside, Argyll
Photos: Gallery
Posts: 532
Original Poster
QuoteOriginally posted by dbh Quote
None of my lenses have any focus adjustments applied, and to my eyes focus is spot-on.
Anyway, make sure you get the latest Exiftool as I think there have been a few Pentax-related updates recently. It's up to ver 9.40
ExifTool by Phil Harvey
Do you find you need to apply much correction for your lenses?
It varies quite a lot. On my K5iis I applied the following adjustments.

DA*16-50 +6 (best setting over zoom average)
DA*60-250 +2 (best setting over zoom average)
DA*300mm +2
DA 70mm ltd +1
DA 35mm macro ltd +7
DA 15mm ltd (no adjustment)
18-55mm WR +4 (best setting over zoom average)

These values were derived from FocusTune and I found the results noticeably better to my eye. I definitely need to determine what the best settings are for my 35mm macro on the K-3 as at the moment I can't get an in focus image out of it, whilst it's fine on the K5iis. Meanwhile the 70mm is spot on at +1.

Thanks for the link to EXIFTools, that's the version I currently have, but I can't work out how to get the GUI to know that I have EXIFTools running.
11-13-2013, 03:07 PM   #7
Loyal Site Supporter
unkipunki's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: South Lochaweside, Argyll
Photos: Gallery
Posts: 532
Original Poster
QuoteOriginally posted by dbh Quote
None of my lenses have any focus adjustments applied, and to my eyes focus is spot-on.
Anyway, make sure you get the latest Exiftool as I think there have been a few Pentax-related updates recently. It's up to ver 9.40
ExifTool by Phil Harvey
Do you find you need to apply much correction for your lenses?
OK. Got EXIFTool GUI up and running. The AF adjustment values are there in the EXIF data. But it seems that Pentax's own DCU5 and FocusTune cannot read that component. So, it appears as if RICOH imaging somehow changed the EXIF data's transparency to other software. I can't think of one good reason why they might want to do that, but maybe that will become apparent at some point down the line. If it doesn't then they should revert to the old EXIF format (as close as possible) via the next firmware release.
11-14-2013, 02:13 AM   #8
Site Supporter
dave kitson's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Lichfield, UK
Photos: Gallery | Albums
Posts: 460
QuoteOriginally posted by unkipunki Quote
OK. Got EXIFTool GUI up and running. The AF adjustment values are there in the EXIF data. But it seems that Pentax's own DCU5 and FocusTune cannot read that component. So, it appears as if RICOH imaging somehow changed the EXIF data's transparency to other software. I can't think of one good reason why they might want to do that, but maybe that will become apparent at some point down the line. If it doesn't then they should revert to the old EXIF format (as close as possible) via the next firmware release.
Explanation here :Re: One for Exif geeks - esp. K3 owning ones.: Pentax SLR Talk Forum: Digital Photography Review

11-14-2013, 02:26 AM   #9
Loyal Site Supporter
unkipunki's Avatar

Join Date: Dec 2012
Location: South Lochaweside, Argyll
Photos: Gallery
Posts: 532
Original Poster
Thanks Dave. Not that that 'little-endian byte order' means much to me. Something new to learn about.
11-14-2013, 03:22 AM   #10
Forum Member




Join Date: Apr 2008
Location: Australia
Photos: Albums
Posts: 81
QuoteOriginally posted by unkipunki Quote
Thanks Dave. Not that that 'little-endian byte order' means much to me. Something new to learn about.
It's just to do with the ordering of data bytes.

As an example, think of a 16-bit number composed of 2 x 8-bit bytes.

Little endian would mean that the byte holding the lower 8 bits is placed before the byte with the upper 8 bits. Big endian means that the byte holding the high bits is placed first.

Software needs to know this so it can swap around data bytes, if needed, to make correct sense of data.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
adjustment, autofocus, data, dslr, exif, jpeg, k-3, k3, pentax k-3, values
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
O-GPS1 and your EXIF data - When the GPS is on, it strips data from the EXIF? Sagitta Troubleshooting and Beginner Help 17 11-23-2016 02:25 AM
Does EXIF data include ISO or Aperture data? Newtophotos Photographic Technique 7 09-04-2013 12:41 PM
Why is my lens info missing in EXIF data bass3587 Pentax SLR Lens Discussion 7 05-27-2013 02:15 PM
EXIF data missing (?) dtmateojr Digital Processing, Software, and Printing 2 01-28-2013 02:09 AM
PhotoME shows EXIF but PPG says it is missing? MrApollinax Digital Processing, Software, and Printing 3 07-01-2009 09:12 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:01 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top