Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-01-2014, 07:47 PM - 1 Like   #196
Pentaxian
Paul the Sunman's Avatar

Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Photos: Gallery
Posts: 1,124
It's pretty bad for me with the Metz 52 AF-1. I can easily move my trigger finger to the upright position after pushing the shutter release but before the photo is taken. It seems the same with the built-in flash though, so I'm surprised that you find a flash dependence.

10-01-2014, 07:57 PM   #197
Site Supporter




Join Date: Apr 2010
Location: Rancho Cucamonga, CA
Photos: Albums
Posts: 472
It's pretty bad with a Sigma 610 Super and my 530 Super. If it use it in manual mode, it works perfectly.
10-01-2014, 08:09 PM   #198
Pentaxian
Paul the Sunman's Avatar

Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Photos: Gallery
Posts: 1,124
Yeh, manual mode is fine. P-TTL is the problem. I really think it's bad that Ricoh hasn't addressed this issue, but I still love the K3.
10-01-2014, 08:12 PM   #199
Lens Buying Addict
monochrome's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Kirkwood (St. Louis) MO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 19,494
QuoteOriginally posted by Paul the Sunman Quote
Yeh, manual mode is fine. P-TTL is the problem. I really think it's bad that Ricoh hasn't addressed this issue, but I still love the K3.
+1

Onboard flash and 360FGZ. Noticeable lag, also allows hand shake / motion blur.

10-02-2014, 01:12 AM   #200
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,288
And you are using firmware 1.11?

Last edited by Tjompen1968; 10-02-2014 at 01:31 AM.
10-02-2014, 02:17 AM   #201
Junior Member




Join Date: Mar 2012
Posts: 36
Firmware 1.11 no change

Ricoh Pentax Switzerland does not know the problem and they told me to call Ricoh Germany...

I wait of Pentax Germany...

News come later..


Ricoh Pentax Germany does not know the problem and they told me to call Ricoh Switzerland

Last edited by Frank the Matt; 10-12-2014 at 11:25 AM.
10-02-2014, 08:06 AM   #202
Junior Member




Join Date: Mar 2012
Posts: 36
I wrote an email to Ricoh Europe ... Wait for News....
10-08-2014, 01:17 AM - 1 Like   #203
New Member




Join Date: Oct 2014
Posts: 1
Hi
I send camera to France service and they send me it back with note that
camere is ok. Everything is agreeable with standards.
They clean it and instal software again.

My complaint was unfounded
I still got the lag...

10-08-2014, 04:11 AM   #204
Senior Member




Join Date: Apr 2012
Location: Orel, Russia
Posts: 193
With Metz 58 AF-2 is a very noticable lag.
10-12-2014, 12:09 PM - 2 Likes   #205
Junior Member




Join Date: Mar 2012
Posts: 36
It is two weeks since it's raining here, so I decided to spend some time with one of my hobbies ... understand if something is wrong
Here I made some tests to measure and see the delay of the Pentax K-3.
The tests were made with Pentax DFA 100mm WR macro lens, aperture f2.8, ISO set to 100, manual focus, shutter speed to 1/160 of a second (6.25 mil).
A good microphone connected to the K-3 camera and a quadcore computer.
A professional software, to record the audio output from the camera.
The whole time, I calculated the average of 30 shots without flash, and 30 shots with flash.
Using another camera lens, also change the times.
This is a home-made job, and for this reason, consider this test, only indicative.
I believe to be quite reliable, since the differences of 30 shots per test were very minimal, +/- 10 milliseconds.


good vision...
Attached Images
   

Last edited by Frank the Matt; 10-13-2014 at 04:14 AM.
10-31-2014, 12:27 PM   #206
Pentaxian
tabl10s's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: Sacramento(formerly from B'Ham, England).
Posts: 1,379
Still no problem when shooting in Manual, Tamron or any other mode.
01-02-2015, 12:05 PM - 1 Like   #207
Pentaxian
ScooterMaxi Jim's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Minnesota
Posts: 1,464
Thanks, Frank, for posting the audio graphic. That really confirms what has been observed.

To further confirm that the K-3 has something entirely different going on with its pTTL dedication, I discovered that the Auto functionality of Vivitar DM module (DM/P-TTL - as in original Pentax TTL dating to the days of the LX, not pTTL) does not work properly on the K-3. Flash output in Auto is significantly dampened in two of the three Auto modes. This old Vivitar module works flawlessly with the LX and *istD as you would expect - using the TTL functionality and working fine in Auto; also the Auto function still works correctly on the K20D, K-01 and K-30. Those with module-type Vivitar flashes (as well as Sunpak, Promaster, etc. I suspect) will likely need to search out universal (i.e. standard) single contact modules for use on the K-3.

By the way, kudos to KEH for making good on a mislabel situation. I got a very deal on a BGN Sunpak 444D listed as "w// req. module." When I called in, I asked if they were sure that would include a standard module - the hard to find STD-1D. They indicated, yes, but when it arrived today - no module. I mentioned that the only logical solution based on their current stock would be to send out the BGN 383 Super which is essentially the same flash - but not in module form, with a standard base. Even though that unit was priced $32 higher, they're sending it out free as a goodwill gesture. Dealing with KEH is very easy, even if you get an occasional problem with a listing.
01-04-2015, 07:23 PM   #208
New Member




Join Date: Aug 2013
Posts: 18
I have noticed the flash delay problem recently with my Metz AF 52-1 and my K3. I thought I would post my thoughts here since the threads seem to "live" longer here than on dpreview.

I have dual systems (Nikon and Pentax), and was able to test the D7000 + Sigma 18-50mm + SB-600 vs. K3 + Sigma 17-50mm + Metz 52. Subjectively, there is no delay when taking TTL, aperture priority, jpeg photos with the Nikon setup; on the other hand, there is a very noticeable delay when taking the photos with the Pentax setup. After seeing the post on dpreview that points out imaging-resource's measurements of the D71000 vs. K3 (they are essentially the same in their testing at about 300ms), I thought I would measure this myself.

I don't have access to a scope or other test equipment (although I am an electrical engineer, I don't have a home lab); I test shutter delays using an internet stopwatch; I can calculate the shutter press - to- capture delay by looking at the time on the photos. Although not perfect, it is relatively consistent.

I measured 499.6ms for the Pentax delay vs. 353.4ms for the Nikon delay. Although 146.2ms may not seem like much, it is noticeable, especially compared to the K3's essentially instantaneous response in pretty much all other situations.

Looking forward to a fix. For me, this isn't a deal breaker, although it is annoying. I'm just glad that bounce flash now works well. :-)

jm_mac
01-04-2015, 07:38 PM   #209
Site Supporter




Join Date: May 2014
Location: Minnesota
Posts: 1,182
My K-5 II does this when the Red-Eye feature is turned on. It can drive you nuts if you don't know what's going on.
01-04-2015, 07:55 PM   #210
New Member




Join Date: Aug 2013
Posts: 18
hjoseph7 - good point, I do remember that from the K5 days. I just checked, and red eye is not enabled in the K3, and the Metz 52-1 doesn't have a setting for this.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dslr, flash, issue, k-3, k3, moment, p-ttl, pentax k-3, people, technology
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need to disable in-built flash when using off camera flash Molly Flashes, Lighting, and Studio 18 03-27-2013 04:12 AM
Adobe or Embedded when using the k5 in Lightroom 3.6 ? London Rob Digital Processing, Software, and Printing 2 11-21-2012 12:58 PM
How does the camera meter when using an external flash? jpeldrid Flashes, Lighting, and Studio 7 12-04-2011 09:27 AM
k-7 + 3 sec delay = no flash slave. Anyone know why? Nass Pentax DSLR Discussion 5 03-16-2010 09:57 AM
Closed eyes when using the flash xfraser Flashes, Lighting, and Studio 5 01-31-2007 12:52 PM



All times are GMT -7. The time now is 09:06 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top